Lente korrigjuese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një lente rregulluese bifokale e syzeve

Lenti korrigjues është një lentë e veshur zakonisht para syrit për të përmirësuar shikimin. Përdorimi më i zakonshëm është për të trajtuar gabimet refraktive: miopi, hipermetropi, astigmatizëm dhe presbiopi. Syzet janë të veshura në fytyrë një distancë të shkurtër para syrit. Lentet e kontaktit vishen direkt në sipërfaqen e syrit. Lentet intraokulare implantohen me operacion më së shpeshti pas heqjes së kataraktit, por mund të përdoren për qëllime thjesht refraktive.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me një vizion (single vision)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një palë e syzeve me vizion të vetëm tipike

Lentet e vetme të vizionit janë të sakta vetëm për një distancë. Nëse korrigjohen për distanca të largëta, personi duhet të përshtatet për të parë qartë nga afër. Nëse personi nuk mund të përshtatet, mund të ketë nevojë për një korrigjim të veçantë për distanca të afërta, ose përndryshe të përdorë një lente multifokale.

Syzet për lexim janë thjerrëza vizuale të vetme të dizajnuara për punë të afërt. Ato vijnë në dy stile kryesore: korniza të plota, në të cilat bëhet e gjithë lentja në lehtësimin e leximit, dhe gjysmë-syri, një stil i syzeve që ulen më poshtë në hundë.[1] Lexuesit e kornizave të plota duhet të hiqen për të parë distancën në mënyrë të qartë, ndërsa distanca mund të shihet qartë mbi pjesën e sipërme të lexuesve me gjysmë sy.

Bifokal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një bifokal është një lente me dy seksione, të ndara me një vijë (shih foton më lartë). Në përgjithësi, pjesa e sipërme e lenteve përdoret për shikimin në distancë, ndërsa segmenti i poshtëm përdoret për vizion të afërt. Zona e thjerrëzave që afron vizionin e afërt quhet segmenti shtesë. Ekzistojnë shumë forma, madhësi dhe pozicione të ndryshme për segmentin shtesë që zgjidhen për ndryshime funksionale si dhe kërkesat vizuale të pacientit. Bifokalet lejojnë njerëzit me presbiopi të shohin qartë në distancë dhe afër, pa pasur nevojë të heqin syzet, gjë që do të kërkohej me korrigjim të vetëm të shikimit.

Trifokale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lentet trifokale janë të ngjashme me bifokalet, përveç se të dy zonat fokale janë të ndara nga një zonë e tretë (me korrigjim të fokusit të ndërmjetëm) në mes. Ky segment korrigjon vizionin e përdoruesit për distanca të ndërmjetme përafërsisht në gjatësinë e krahëve, p.sh. distanca e kompjuterit. Ky lloj lente ka dy linja segmentesh, duke ndarë tre segmentet e ndryshme të korrigjimit.

Progresiv[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtimi progresiv ose lentet varifokale sigurojnë një tranzicion të qetë nga korrigjimi i distancës në korrigjimin e afërt, duke eliminuar linjat e segmenteve dhe lejimin e shikimit të qartë në të gjitha distancat, duke përfshirë ndërmjetësimin (afërsisht gjatësia e krahëve).[2] Mungesa e ndonjë ndryshimi të menjëhershëm në fuqi dhe pamja uniforme e thjerrëzave i jep emrin "bifokal pa vijë".

Multifokal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lentet e kontaktit multifokal (p.sh. bifokalet ose progresivët) janë të krahasueshme me syzet bifokale ose me lente progresive sepse ato kanë pika të shumta fokale. Lentet e kontaktit multifokal janë krijuar zakonisht për shikim të vazhdueshëm përmes qendrës së lenteve, por disa dizajne përfshijnë një zhvendosje në pozicionin e lenteve për të parë përmes fuqisë së leximit (të ngjashme me syzet bifokale).

Fokusi i rregullueshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fuqia ose gjatësia fokale e fokusit të rregullueshëm ose të ndryshueshëm mund të ndryshohet për t'iu përgjigjur nevojave të përdoruesit. Një aplikim tipik i një lente të tillë është të përqendroni përsëri korrigjimin që lejon shikim të qartë në çdo distancë. Për dallim nga bifokalet, korrigjimi i vizionit të afërt arrihet në të gjithë fushën e pamjes, në çdo drejtim. Ndërrimi midis distancës dhe shikimit të afërt realizohet duke rregulluar rreshtimin e thjerrëzave, në vend që të ngjitni dhe / ose rrotulloni kokën. Nevoja për rregullim të vazhdueshëm kur vëmendja e personit kalon në një objekt në një distancë të ndryshme është një sfidë e projektimit të një lente të tillë. Rregullimi manual është më i rëndë se bifokalët ose lentet e ngjashme. Sistemet e automatizuara kërkojnë sisteme elektronike, furnizim me energji elektrike dhe sensorë që rrisin koston, madhësinë dhe peshën e korrigjimit.

Piano[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një lente korrigjuese me fuqi zero quhet lente plano. Këto lente përdoren kur njëra ose të dy sytë nuk kërkojnë korrigjimin e një gabimi refraktiv. Disa njerëz me shikim të mirë natyror u pëlqen të veshin syze si një dytëësore në stil, ose duan të ndryshojnë pamjen e syve të tyre duke përdorur lentet e kontaktit me risi.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Reading Glasses". Over 40 (në anglisht). All about vision. Marrë më 2010-06-14.
  2. ^ "Progressive Memories & Calculus"