Libri i portave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

'Libri i Portave është një Teksti lashtë egjiptian funeralesh që daton nga Mbretëria e Re. Ai rrëfen kalimin e një të sapo vdekur shpirtit në botën tjetër, që korrespondon me udhëtimin e Dielli pse underworld gjatë orëve të natës. Shpirti është e nevojshme për të kaluar edhe pse një seri e 'portat' në faza të ndryshme në udhëtim. Çdo portë është i lidhur me një perëndeshë të ndryshme, dhe kërkon që ndjeri njohin karakterin e veçantë të kësaj hyjnie. Teksti nënkupton që disa njerëz do të kalojë nëpër të padëmtuara, por që të tjerët do të vuajë dënimin në një liqenin e zjarrit.

Katër racat e botës: një Libian, një Nubian, një Syrian, dhe një Egjyptian. Një pasqyrim artistik, bazuar në një afresk nga varri i Seti I.
Një pasqyrim tjetër.

Kategoritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa më e famshme e Librit e Gates sot referohet racave të ndryshme të njerëzimit të njohura për Egjiptasit, ndarë ato deri në katër kategori që tani janë të etiketuara konvencionalisht "egjiptasit", "Asiatics "," Libianët ", dhe" Nubians ". Këto janë përshkruar në procesion hyn në botën tjetër.

Teksti dhe imazhet që lidhen me Librin e Portave shfaqet në varret e shumta të Mbretërisë së Re, duke përfshirë të gjitha varret faraonike mes Horemheb dhe Ramesses VII. Ata gjithashtu paraqiten në Varri e Sennedjem, një punëtor në fshatin Deir el-Medina, fshati i lashtë i artistëve dhe mjeshtrit që ndërtuan varret faraonike në NEW Bashkuar.

Të perëndesha e listuara në Librin e Gates' secili të ketë tituj të ndryshëm, dhe veshin rroba me ngjyra të ndryshme, por janë identike në të gjitha aspektet e tjera, i veshur me një yll me pesë cepa mbi kokat e tyre. Shumica e perëndeshave janë specifike për Librin e Gates, dhe nuk duket gjëkundi tjetër në mitologjia egjiptiane, dhe kështu ajo ka qenë sugjeruar se Libri i Gates' origjinën thjesht si një sistem për përcaktimin e kohës gjatë natës, me perëndeshë në çdo portë qenë një përfaqësim i yllit kryesor që paraqitet gjatë orës.

Titujt e perëndive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hour Title Explanation of the title
1 Splitter of the heads of the enemies of Ra
2 Wise guard of the lord
3 The one who cuts through Ba
4 The one of great power
5 She who is on her boat
6 Successful leader
7 The one who repels the serpent
8 Lady of the night
9 She who is in adoration
10 The one who beheads rebels
11 The star who repels rebels
12 The witness to Ra's magnificence Ra is the sun, and this is the dawn

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Kategorinë commons

Stampa:Lashtë egjiptian feja footer shembur