Ra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në një nga format e tij të shumta, Ra, perëndi i diellit, ka kokën e një skifterit dhe diskun në formë dielli brenda një kobra që mbështetet në kokën e tij.

Ra është hyjni i lashtë egjiptian i diellit. Nga Dinastia e Pestë në shekujt 25 dhe 24 p.e.r, ai ishte bërë një nga perënditë më të rëndësishme në fenë e lashtë egjiptiane, i identifikuar kryesisht me diellin e mesditës. Ra besohej se sundonte në të gjitha pjesët e botës së krijuar: qiellin, tokën dhe nëntokën.[1] Ai ishte perëndia e diellit, rendit, mbretërve dhe qiellit.

Ra u portretizua si një skifter dhe i ndau karakteristikat me perëndinë e qiellit Horus. Ndonjëherë dy hyjnitë u shkrinë si Ra-Horakhty, "Ra, i cili është Horusi i Dy Horizontëve". Në Mbretërinë e Re, kur perëndia Amon u ngrit në pah, ai u bashkua me Ra në Amon-Ra.

Kulti i demit Mnevis, një mishërim i Ra-së, kishte qendrën e tij në Heliopolis dhe kishte një vend varrimi zyrtar për demet e flijuara në veri të qytetit.

Të gjitha format e jetës besohej se ishin krijuar nga Ra. Në disa rrëfime, njerëzit u krijuan nga lotët dhe djersa e Ra-së, prandaj egjiptianët e quajnë veten "Gjëndrat e Ra-së". Në mitin e Lopës Qiellore, rrëfehet se si njerëzimi komplotoi kundër Ra-së dhe si e dërgoi syrin e tij si perëndeshë Sekhmet për t'i ndëshkuar ata.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, George Hart ISBN 0-415-34495-6