Jump to content

Libri komik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Libra komikë të ekspozuar në një muze, që përshkruajnë se si do të ishin ekspozuar në një dyqan stacioni hekurudhor në gjysmën e parë të shekullit të 20-të.

Një libër komik (anglisht: Comic book), revistë komike ose (në Mbretërinë e Bashkuar) thjesht komik, është një botim që përbëhet nga arti komik në formën e paneleve të njëpasnjëshme të krahasuar që përfaqësojnë skena individuale. Panelet shoqërohen shpesh me prozë përshkruese dhe me narrativë të shkruar, zakonisht me dialog të përmbajtur në balona fjalësh emblematike të formës së artit komik.

"Comic Cuts" ishte një komik britanik i botuar nga viti 1890 deri në 1953. Ai u parapri nga "Ally Sloper's Half Holiday" (1884) i cili shquhet për përdorimin e tij të karikaturave të njëpasnjëshme për të shpalosur rrëfimin. Këto komike britanike ekzistonin së bashku me filmin popullor "Penny dreadfuls" (siç është "Spring-heeled Jack"), "Gazetat e tregimeve" të djemve dhe "Punch" (revistë) humoristike, e cila ishte e para që përdori termin "karikaturë" në të. sensi modern i një vizatimi humoristik. Gërshetimi i vizatimeve dhe i fjalës së shkruar kishte qenë pionier, ndër të tjera, nga William Blake (1757 - 1857) në vepra të tilla si "Zbritja e Krishtit" e Blake (1804 - 1820).

Libri i parë komik modern (i stilit amerikan), Famous Funnies, u botua në SHBA në vitin 1934 dhe ishte një ribotim i stripeve komike të mëhershme të gazetave, të cilat kishin krijuar shumë nga mjetet e tregimit të tregimeve të përdorura në komike. Termi libër komik rrjedh nga librat komikë amerikanë që dikur ishin një përmbledhje e shiritave komik me një ton humori; megjithatë, kjo praktikë u zëvendësua me tregime të të gjitha zhanreve, zakonisht jo humoristike.

Tregu më i madh i librave komik është Japonia. Deri në vitin 1995, tregu i mangave në Japoni vlerësohej në 586,4 miliardë ¥ (6–7 miliardë dollarë), me shitje vjetore prej 1,9 miliardë libra manga (vëllime tankōbon dhe revista manga) në Japoni, ekuivalente me 15 numra për person. Në vitin 2020 tregu i mangave në Japoni arriti një vlerë të re rekord prej 612.5 miliardë ¥ për shkak të rritjes së shpejtë të shitjeve të mangave dixhitale si dhe rritjes së shitjeve të printuara. Tregu i librave komik në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada u vlerësua në 1.09 miliardë dollarë në vitin 2016. Që nga viti 2017, botuesi më i madh i librave komik në Shtetet e Bashkuara është shpërndarësi i mangave Viz Media, i ndjekur nga DC Comics dhe Marvel Comics, funksioni origjinal i plotë special. ekskluzivitete të edicioneve duke përfshirë Superman, Batman, Wonder Woman, Spider-Man, The Incredible Hulk dhe X-Men. Kategoritë e librave komikë më të shitur në SHBA që nga viti 2019 janë letërsia për fëmijë për të mitur me 41%, manga me 28% dhe komike superhero në 10% të tregut. Një tjetër treg i madh i librave komik është Franca, ku komiket franko-belge dhe manga japoneze përfaqësojnë secila 40% të tregut, e ndjekur nga komiket amerikane me 10% të tregut.