Lidhja kimike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Lidhja kimike - kur atomet kombinohen njëri me tjetrin, krijohen si rrjedhim i rishpërndarjes së elektroneve. Kemi tri lloje themelore te lidhjeve kimike : lidhja jonike, lidhja kovalente, lidhja metalike.

1.Lidhja jonike përftohet kur elektronet transferohen nga një llojë atomi në një tjetër. Atomet e njërit nga elementët reagues humbasin elektrone dhe shëndërohen në jone të ngarkuara pozitivish, dhe quhen katione. Atomet e reagusti tjeter marrin elektronet dhe shdërohen ne jone te ngarkuara negativish, dhe quhen anionet.

2.Lidhja kovalente, në të cilën elektronet nuk kalojnë nga një atom në tjetrin, por bëhen të përbashkëta, ose bashkëzotërohet nga të dy atomet që lidhen. Pra lidhja kovalente është lidhja që formohet nga një cift elektronesh(me spine të kundërta) i përbashkët për të dy atomet që lidhen.

3. Lidhja metalike haset vetëm tek metalet dhe aliazhet.


Aftesia e atomit te nje elementi,qe te lidhet me nje numer te caktuar atomesh te nje elementi tjeret quhet valenca e tij. valenca e nje elementi paraqitet me nje numer romak i cili shenohet ne kllapa pas emrit te elementit .Valenca e nje elementi percaktohet, duke e krahasuar me valencen e hidrogjenit. hidrogjeni ka valencen (1).Valenca e  nje elementi eshe numer qe tregon me sa atome te hidrogjenit mund te lidhet nje atom , ose sa atome te hidrogjenit mund te zevendesoje nje atom i ketij elementi. 

Aftesia e atomit te nje elementi,qe te lidhet me nje numer te caktuar atomesh te nje elementi tjeret quhet valenca e tij. valenca e nje elementi paraqitet me nje numer romak i cili shenohet ne kllapa pas emrit te elementit .Valenca e nje elementi percaktohet, duke e krahasuar me valencen e hidrogjenit. hidrogjeni ka valencen (1).Valenca e nje elementi eshe numer qe tregon me sa atome te hidrogjenit mund te lidhet nje atom , ose sa atome te hidrogjenit mund te zevendesoje nje atom i ketij elementi.

Pershembull : HC1 : pasiqe atomi i klorit eshte i lidhur me nje atom te hidrogjenit ateher klori eshet nje valent (1). H2O : pasiqe atomi i oksigjenit eshte i lidhur me dy atome te hidrogjenit ateher oksigjeni eshte dy valent (2) NH3 : pasiqe atomi i azotit eshte i lidhur me tri atome te hidrogjenit ateher azoti eshe tre valent (3) CH4 : pasiqe atomi i karbonit eshte i lidhur per kater atome te hidrogjenit ateher karboni eshte valent (4) Valenca e nje elementi varet nga numri i elektroneve te shtreses se jashtme te atomit. Per kete arsye keto elektrone quhen elektrone valencore.

Disosimi elektrolik[redakto | redakto tekstin burimor]

Me fjalën disosim kuptojmë substancat qe ne tretësire e përqafojnë RR. E ndahen në jonë pozitive {+} dhe negative.{-}