Ligji Themelor për Republikën Federale të Gjermanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kushtetuta e Gjermanisë (gjërmanisht: Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland) është ligji themelor në Republikën Federale të Gjermanisë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Gjermaninë perëndimore hyri në fuqi në vitin 1949 Ligji Themelor që ekziston edhe sot. Ai duhet të shërbente si kushtetutë kalimtare, deri sa shteti i dytë gjerman, Republika Demokratike Gjermane (RDGJ), të ribashkohej me Republikën Federale perëndimore. Që prej 3 tetorit 1990 ekziston vetëm një Republikë e ribashkuar Federale Gjermane – dhe kushtetuta kalimtare u kthye në kushtetutë gjithëgjermane. Në të bazohet demokracia liberale e Gjermanisë.

Refrernca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[1]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]