Liman Kaba

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Liman Kaba

Liman Kaba (Dibër, 1924 – Banova Jaruga, Sllavoni, 17 prill 1945) ka qen pjesmarës ne LNÇ, hero i popullit na Jugosllavi.[1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbasi qe e ka mbaruar shkollën fillore, mbas luftës të prillit (1941) ka mësuar në gjimnazin në Prishtinë, ku ka vepruar dhe në organizimin të rinisë antifashiste, për shkak të asaj që dy her ka qen i arestuar (në vitin 1942). Ka ikut nga burgu i Prishtinës dhe ështe kthyer në Dibër, ka vepruar si organizator i levizjes nacionalçlirimtare. Shtëpija e tijë ka qen qendër per mbledhje ilegale të partisë të aktivistëve të PKJ (Partija Komuniste e Jugoslavisë) dhe në shtëpinë të tijë Kuzman Josifoski – Pitu e ka formuar Komintetin lokal të PKJ në Dibër.

Nga arsyet ekonomike, ne shkurt 1943 ka shkuar në Tiranë. Në maj 1943 është bërë luftëtar në njësinë partizane shqiptare e quajtur “Dajti”. Një kohe te papërcaktuar me njësinë partizane ka qëndruar në rrethin e Dibrës dhe në terotorin e Peshkopisë.

Mbas kapitulimit te Italisë (në 8 shtator 1943) ka aritur në Dibrën e lirë dhe ka qen i caktuar si zavendës komesar politik të çetës pran Komandës të qytetit, dhe më vonë ka hyrë në Brigadën e katërt (26 gusht 1944) Maqedone (Shqiptare). Më vonë, atë vit ka qen i pranuar si antar i PKJ. Si zavendës komesar politik në bataljonin të korpusit të pesëmbëdhjetë (maqedon) të NOVJ. Ka rënë në luftë me fuqitë çetnike në frontin e Sremit në Sllavoninë perëndimore.

Në 8 tetor të vitit 1953 është shpallur si hero i popullit të Jugoslavisë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ „Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 655 стр.