Limfa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Limfa sajohet nga lëngu indor dhe qarkullon nëpër sistemin e posaçëm të kanaleve - sistemi limfatik. Ky në të vertetë është sistem drenazh i cili e pranon atë pjesë të lëngut indor që nuk ka kaluar në kapilaret venoze. Përfitohet nga filtrimi i gjakut nëpër paretet e kapilarëve të gjakut. Ky lëng ndodhet në hapësirat ndërqelizore. Limfa luan rolin e këmbimit të materieve ndërmjet gjakut dhe indeve tjera. Limfa nga qelizat e gjakut përmban vetëm leukocite. Nëpërmjet enëve të veçanta që derdhen në enët e gjakut limfa kthehet në gjak. Limfa është lëng pangjyrë, ka përbërje të ngjashme me plazmën e gjakut, kurse nga elementet e formuara të gjakut përmbanë rruza të bardha të gjakut. Limfa sajohet prej lëngut indor, madje prej asaj pjese të lëngut, i cili nuk ka kaluar në kapilaret venoze.

Funksionet kryesore te sistemit limfatik jan: terheqja e lengut te tepert nga indet ne gjak,shton limfocitet ne gjak,pethith indyrnat ne zorren e holl,filtron bakteriet nga gjaku me an te fagociteve.

Nyjet limfatike

Janë krijesa të posaçme anatomike, të cilat gjenden në grupe, e që janë të vendosura në rrugët e enëve limfatike.