Jump to content

Lindiwe Majele Sibanda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lindiwe Sibanda Majele është një akademike nga Zimbabue dhe një studiues në politikën bujqësore afrikane. Ajo është Kryeshefe Ekzekutive i Rrjetit të Analizës së Politikave të Ushqimit, Bujqësisë dhe Burimeve Natyrore (FANRPAN), një organizatë ndër-organizative për të promovuar bujqësinë në kontinent.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo mori një bursë pasuniversitare në Universitetin e Aleksandrisë, ku mori një Bachelor të Shkencave dhe më pas vazhdoi studimet në Universitetin e Reading, ku mori një Master dhe një PhD pasi mbrojti një tezë mbi mbarështimin e dhive në Matabeleland. [1] Më pas ajo ishte një studiuese në Departamentin e Prodhimit të Kafshëve të Universitetit të Zimbabvesë, ku udhëhoqi një studim eksperimental të një grupi të përbërë nga dhitë shumëvjeçare të mësuar me jetën në natyrë dhe kullotjen e lirë që janë vënë në hambar dhe ushqehen me kashtë të paracaktuar. Ky studim nënvizoi adaptimin e ulët të dhive në një ushqim të mbyllur dhe stall. [2] She is also responsible for a cattle operation.[3]

Që nga viti 2004, ajo është drejtuese e përgjithshme dhe udhëheqëse e misionit të Rrjetit të Analizës së Politikave të Ushqimit, Bujqësisë dhe Burimeve Natyrore (FANRPAN) në Pretoria. [4] Kjo organizatë u krijua me iniciativën e tetë vendeve afrikane në vitin 1997, me synimin për të nxitur zhvillimin e bujqësisë së përshtatshme për të luftuar varfërinë dhe për të përmirësuar vetë-mjaftueshmërinë e bujqësisë afrikane. [5]

Ajo është përgjegjëse për politikat kërkimore dhe programet mbështetëse të politikës ushqimore në kontinentin afrikan, me qëllim sigurimin e sigurisë ushqimore në vendet në fjalë. Në vitin 2012, ajo u emërua përsëri kryetare e Institutit Ndërkombëtar të Hulumtimeve të Blegtorisë (ILRI).

Ajo është anëtare e Panelit të Montpellier-it, një grup ekspertësh afrikanë dhe europianë që shprehin veten në fushat e bujqësisë, tregtisë, ekologjisë dhe zhvillimit, [6] duke mbrojtur në veçanti masat për të luftuar kundër ndikimit të ndryshimeve klimatike në ekonomitë e vendeve afrikane dhe duke kërkuar investime të konsiderueshme për të shmangur mungesat ose rritjen e çmimeve të ushqimit, një rritje të kequshqyerjes së fëmijëve, migracionit dhe varfërimit. [7]

Çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo fitoi Çmimin Yara të vitit 2013, të ndarë me Nnaemeka Ikegwuonu (Nigeri). [8] Ky çmim, i themeluar në vitin 2005, ka personalitete të shquara, kontributi i të cilëve në zhvillimin e qëndrueshëm të bujqësisë dhe ushqimit të ushqimit dhe sigurisë ushqimore në Afrikë është i rëndësishëm.

Punime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Sepo Hachigonta, Gerald C. Nelson, Timothy S. Thomas, Lindiwe Majele Sibanda Southern African Agriculture and Climate Change: A Comprehensive Analysis, International Food Policy Research Institute, 2013, ISBN 9780896298309
  • Lindiwe Majele Sibanda, Fred Kalibwani, Tendayi Kureya, Silent Hunger: Policy Options for Effective Responses to the Impact of HIV and AIDS on Agriculture and Food Security in the SADC Region, 2006, ISBN 9780797433427

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Studies on the productivity and nutrition of the Matabele goat, université de Reading, 1992.
  2. ^ «Essai d'adaptation à l'alimentation individuelle à l'étable de caprins Matabele du Zimbabwe précédemment élevés en plein air suivant le système traditionnel», avec L.R. Ndlovu et M.J. Bryant, read online Arkivuar 31 maj 2017 tek Wayback Machine
  3. ^ Notice biographique, site du ILRI Arkivuar 30 janar 2016 tek Wayback Machine, consultée en ligne le 23.01.16.
  4. ^ Organigramme du FANRPAN Arkivuar 15 shtator 2017 tek Wayback Machine, accessdate 23.01.16.
  5. ^ Historique de l'organisation sur le site du FANRPAN Arkivuar 15 shtator 2017 tek Wayback Machine, accessdate 23.01.16.
  6. ^ Page du Montpellier Panel, sur le site Agriculte for impact Arkivuar 29 janar 2016 tek Wayback Machine, accessdate 23.01.16.
  7. ^ Rapport du Panel de Montpellier, 2015 Arkivuar 29 janar 2016 tek Wayback Machine, accessdate 23.01.16.
  8. ^ "Yara Prize 2013". Arkivuar nga origjinali më 30 janar 2016. Marrë më 10 nëntor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)