Linjiti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Linjiti është xehe prej së cilës fitohet energjia elektrike. Kështu p.sh i kontribuon 97 % të prodhimit të energjisë totale elektrike me 3 % të bazuar në Hidrocentrale në Kosovë. Me 14700 milion ton, Kosova zotëron vendin e peste që rezervat industriale të linjitit. Linjiti është i shpërndare përmes pellgjeve të Kosovës, Dukagjinit dhe Drenicës. Po shfrytëzimi ka qënë i kufizuar vetëm në pellgun e Kosovës.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zhveshje që tregon shtresëzimin e linjitit dhe llumrat e ngurtësuara gëlqerore

Historikisht shfrytëzimi i linjitit daton qysh prej vitit 1922, kur filloi shfrytëzimi me punime nëntokësore të cekëta në shkallë të vogël në pellgun e Kosovës. Shfrytëzimi në shkallë të gjerë filloi me prodhimin e parë në qiell të hapur në Mirash (1958) dhe Bardh (1969) duke përdorur ekskavatorë modernë dhe transportjere.