Drenica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Drenicë)
Jump to navigation Jump to search
Drenica region.png

Drenica është një rajon malor në qendër të Kosovës që shkon nga gryka e Cerralevës e deri në Kërligata (kufi më burimin). Ky rajon dikur quhej me emrin e vjetër, Koretniku.

Koritniku[redakto | përpunoni burim]

Në bazë të vendndodhjes gjeografike ku shtrihet si në një koritë uji e përshkuar me dy lumenj, lumi Gllobar dhe lumi i Shirave. Me tharjen graduale të ketijë bazeni të madh të rrethuar më vargmalet e Qiçavicës në Veri dhe ato të Kozmaçit në përendim kjo luginë u pagëzua më emrin Drenicë, ngase ishte drenuar me anën e lumit Drenica. Sipas ndarjes administrative zona e Drenicës ndahet në dy qendra administrative, në atë të Skenderajt më 53 fshatra dhe atë të Drenasit të Ri me 38 fshatra.Ka nje siperfaqe prej rreth 665 km2. Kjo krahine ka qene vazhdimisht burim frymezimi per te gjithe popullin shqiptar ne lufte per liri. [1] [2] [3] [4]

Personalitete të shquara[redakto | përpunoni burim]

Filozofë popullorë

Luftëtarë

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Human Right Watch: Drenica Region
  2. ^ Heike Krieger (2001):The Kosovo Conflict and International Law: An Analytical Documentation 1974-1999, Cambridge University Press, p. 93. ISBN 0521800714, ISBN 9780521800716
  3. ^ Robert Elsie (2004):Historical Dictionary of Kosova, Scarecrow Press, p. 54 - 55, ISBN 0810853094, ISBN 9780810853096
  4. ^ Ramiz Lushaj (1998): Nga Dodona tek Drenica, Dardania