Drenica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Drenica region.png

Drenica është një rajon malor në qendër të Kosovës që shkon nga gryka e Cerralevës e deri në Kërligata (kufi më burimin). Ky rajon dikur quhej me emrin e vjetër, Koretniku.

Koritniku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pozita gjeografike e hapësirës të Drenicës

Në bazë të vendndodhjes gjeografike ku shtrihet si në një koritë uji e përshkuar me dy lumenj, lumi Gllobar dhe lumi i Shirave. Me tharjen graduale të ketijë bazeni të madh të rrethuar më vargmalet e Qiçavicës në Veri dhe ato të Kozmaçit në përendim kjo luginë u pagëzua më emrin Drenicë, ngase ishte drenuar me anën e lumit Drenica. Sipas ndarjes administrative zona e Drenicës ndahet në dy qendra administrative, në atë të Skenderajt më 53 fshatra dhe atë të Drenasit të Ri me 38 fshatra. Ne komşunun e Zubin Potokut fshati Kërligatë historikisht i perket ketij rajonit Drenica. Ka nje siperfaqe prej rreth 665 km2. Kjo krahine ka qene vazhdimisht burim frymezimi per te gjithe popullin shqiptar ne lufte per liri. [1] [2] [3] [4]

Personalitete të shquara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filozofë popullorë

  • Brahim Rexhepi

Luftëtarë

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Human Right Watch: Drenica Region
  2. ^ Heike Krieger (2001):The Kosovo Conflict and International Law: An Analytical Documentation 1974-1999, Cambridge University Press, p. 93. ISBN 0-521-80071-4, ISBN 978-0-521-80071-6
  3. ^ Robert Elsie (2004):Historical Dictionary of Kosova, Scarecrow Press, p. 54 - 55, ISBN 0-8108-5309-4, ISBN 978-0-8108-5309-6
  4. ^ Ramiz Lushaj (1998): Nga Dodona tek Drenica, Dardania