Srecka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Srecka (serbisht: Средачка Жупа Sredačka Župa) është trevë luginoro-malore, e shtrirë në një zgjerim eroziv të lumit të Prizrenit.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Srecka ka disa vendbanime të vendosura pëgjatë luginës së lumit dhe anët e maleve të Cvilenit dhe të Oshllakut, të banuara me popullsi myslimane dhe pak serbë. Kjo popullsi myslimane ka raporte të mira me shqiptarët. Popullsia më parë është marrë kryesisht me blegtori dhe me zejtari, ndërsa tani, më shumë me zejtari dhe me kurbet. Qendër e kësaj treve është Srecka, një vendbanim i vogël, që gjendet pranë rrugës, vendbanimet tjera janë më të mëdha dhe shtrihen në pjesën e sipërme të luginës, nën qafën e Prevallës (Prevallacit).