Opoja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Harta e Opojes ne ks.jpg

Opoja trevë që gjendet në jugperëndim të Prizrenit dhe me relievin me te bukur ne tere Kosovën.

Gjeografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Opoja ka një qytezë dhe 18 fshatra, kufizohet më territorin e Prizrenit në veri, në veriperëndim me Zhurin, në lindje me Lezin dhe Struxhen, në juglindje më territorin e Maqedonisë, në perëndim më territorin e Krahinës së Gorës. Është trevë fushore e rrethuar me male. Fundi i fushës fillon rreth 800 m dhe ngritët deri në 1300 m. Vendbanimet shtrihen kryesisht në skajet e fushës, por ka edhe në mesin e saj. Ka klimë malore, rrethohet nga izoterma vjetore 8-10 °C, me reshje mbi 1000 mm. Në fizionominë e fushës mbizotërojnë arat me drithëra : thekër, tërshërë, grurë, misër, patate, livadhe, kullota dhe pyje (ahu, dushku, etj).

Opoja është njëra nga tërësitë territoriale malore të Dukagjinit. Depërton thellë në brigjet e Koritnikut dhe Sharrit dhe shtrihet në tërë ujëmbledhësin e Lumit të Pllavës ku bashkë më Gorën përfshijnë skajin jugor të Dukagjinit ose shkajin jug-perëndimor të Kosovës.

Opoja gjindet ndërmjet Gorës, Prizrenit dhe Malësisë së Tetovës. Territori i Opojës shtrihet në gjerësinë gjeografike 42º 00' 18" N dhe 42º 09' 04" N dhe në gjatësinë gjeografike 20º 36' 17" E dhe 20º 47' 40" E. Opoja është fushëgropë malore me lartësi mesatare mbidetare 1380 m e cila në krahasim me Gorën që është shumë më e ulët se lartësia mesatare e saj prej 1704 m.

Harta e Opojes.jpg

Si krahinë malore, kompleksi i saj natyror ndryshon dukshëm me kompleksin fushor të Dukagjinit. Prandaj është me interes shkencor që kjo krahinë në veçanti pjesa e saj fizike-gjeografike të studiohet në kuadër të kompleksit të pjesës perëndimore dhe veri-perëndimore të Sharrit.

Kufiri i Opojës është natyror nga se pjesa dërmuese e tij kalon ujëndarës, kreshtave malore dhe rrjedhave lumore. Territori i Opojës nga jug-perëndimi kufizohet me Gorën, nga veri-perëndimi me Vërrinin e Prizrenit, nga veri-lindja me Seckën dhe nga lindja me Malësinë e Tetovës. I gjithë kufiri është malor përveç me Gorën që është malor-lumor. Nga aspekti teknik, përveç atij me Gorën që është i pastër etikisht, pjesa tjetër është kufi ndërmjet shqiptarëve.

Kufiri veri-perëndimor kalon nëpër Koritnik, prenë Qafën e Trokonit, vazhdon kodrinave që formojnë ujëndarësin e Lumit të Pllavës dhe Lumit të Prizrenit nëpër kuotën 974 m. Ky kufi njëherësh ndanë Fushëgropën e Opojës me anë të Prizrenit. Kufiri veri-lindor kalon nëpër kuotën 1542 m mbi Zaplluxhe, duke vazhduar nëpër ujëndarës të Lumit të Pllavës dhe Lumit të Prizrenit, prenë Qafën e Presllopit dhe vazhdon deri te Guri i Zi (1779 m). Pjesa e kufirit nga Guri i Zi deri te Maja Karanikollë, shkëput një pjesë të pellgut të Lumit të Manastrecit me sipërfaqe prej 1,99 km², d. m. th. vetëm këtu një pjesë e territorit të Opojës futet në ujëmledhësin e Lumit të Prizrenit.

LIQENI I BREZNËS

Liqeni.jpg

Kufiri lindor fillon nga Maja Karanikollë dhe vazhdon nëpër kurorat malore të Sharrit. Ky kufi ndanë Opojën me rrethinën e Tetovës. Kufiri jugor lëshohet shpateve të Sharrit, duke vazhduar nëpër Lumin e Radeshës dhe duke shkëputur një pjesë të Qytezës së Dragashit (Sharrit), prenë luginën e Lumit të Pllavës dhe ngjitet në lartësinë e Koritnikut (apo Pikëllima). Gjatësia e përgjithshme e kufirit është 57,7 km. Kufiri me Gorën është 19,5 km, me Prizrenin 17,5 km, me Maqedoninë 14,5 km dhe me Sreckën 7,2 km.

Sipërfaqja e Opojës është 126,4 km², e cila në kuadër të territorit administrativ të Komunës së Dragashit është 434 km² ku merr pjesë me 29 %, kurse në kuadër të Kosovës (10 887 km²) merr pjesë 1,16 %. Pjesa qendrorë është sipërfaqe fushore, ndërsa ajo periferike është sipërfaqe kodrinore-malore. Nga cili do skaj malor që shikohet Opoja, tek vëzhguesi krijohet përshtypja se ky rrafsh në formë të një pyke futet në rrëzën e skajit tjetër malor përballë vëzhguesit. Ky është një fenomen që Opojës ia dhuron epitetin e bukurive të rralla natyrore.

Boshti i gjatë i shtrirjes së Opojës ka drejtim jug-lindje dhe veri-perëndim. Ky bosht bakon Majën Karanikollë me Koritnikun me gjatësi ajrore rreth 17 km, kurse boshti i tërthortë i shrirjes ka gjatësi ajrore rreth 9 km dhe ky bosht bashkon Gurin e Kuq në veri me Zallinën në jug.

Krejt katundet.jpg

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Etimologjia[redakto | redakto tekstin burimor]

Pamje nga Opoja

Emri Opojë është termë mjaft i vjetër i cili në burime të shkruara hasët që në shekullin e mesëm. Opoja në atë kohë konsiderohej pasuri e Peshkopatës së Prizrenit. Po ashtu në një hartë që pasqyron pasurinë e Manastirit të Arkangjelit në Prizren i gjejmë Buçën, Breznën dhe Pllavën. Në këtë dokument thuhet se Buçja gjendet në Krahinën e Opojës dhe kufizohej me Lumën, Breznën dhe Pllavën.

Etimologjia e emrit Opojë, përkundër shumë mendimeve që janë dhënë, mbetet ende problem i padefinuar shkencor. Supozimin se Opoja është quajtur "Fushë", e justifikon fakti se edhe sot pllajnikasit, banorët e fshatit më të lartë malor gjatë bisedave spontane, duke menduar në pjesën qendrore fushore, përmendin termin fushë, fusha, të fushës, etj.

Gjithashtu supozimi se emri Fushë, e pastaj edhe Opojë, më herët ka pasur domethënien e një pjese të ngushtë, ku deri diku e arsyetojnë banorët e disa fshatrave periferike të Opojë : Breznës, Buçës dhe Pllavës, të cilët gjatë bisedave spontane përdorin shprehjet, po shkojë në Opojë, isha në Opojë, sa po erdha nga Opoja, etj.

Nuk është jashtë logjikës mendimi i M. Qafleshit, që emri Opojë të ketë mbetur nga koha e vjetër ku vendbanimet me 100-1000 banorë janë quajtur shtet-qytet me prapashtesat "polis" apo "opojë", prandaj edhe Zinova si vendbanimi më i madh dhe me pozitë qendrore të ketë pasur një prapashtesë të tillë, prej nga më vonë të jetë zgjeruar në tërë territorin e sotëm të saj.

Në studimet antroponimike haset mendimi se emri Opojë ka gjasa të ketë prejardhje më të lashtë e që rrjedh nga fjala ilire-shqiptare apl (abr) ap (op) si kuptimin ujë.

Fshatrat periferike Zaplluxhe, Blaç, Zgatar, Brrut, Brezne, Buçe i ndan kufiri me disa vendbanime të rrethinës jugore të Prizrenit, apo Vërrinit : Lez, Lybeçevë, Jeshkovë, Hoçë e Qytetit, Zhur ndërmjet të cilave janë evidente edhe migrimet martesore dhe në anën tjetër shënimet kadastrave të vitit 1571 tregojnë se Billusha dhe Lezi që sot i përkasin Vërrinit, ishin pjesë e Opojës. Nga këtu mund të mendojmë, se Opoja në të kaluarën e hershme, ka pasur shtrirje më të gjerë në Vërri apo edhe e kundërta, Vërrini të këtë qenë i shtrirë në hapësirën e Opojës.

Lidhur me territorin e sotëm të Opojës, për qëllime të politikës, tek disa autorë ka pasur dhe shtrembërime. I pari ndër ta është Llutovac i cili shkruan "gjatë arbanizimit të Opjës, në pjesën e parë të shek. XVI, zona e saj është zgjeruar në dëm të Gorës, duke i marr fshatrat Shajne, Xërxe, Rrencë dhe Buçe". Një mendim të njëjtë jo të paqëllimtë e konfirmon edhe Akademia e Shkencave Serbe më 1995, gjoja se Opoja është zgjeruar në dëm të Gorës në kohën turke, me zgjerimin e grupit gjuhësor arbanash në fshatrat Xërxe, Rrencë, Buçe dhe Shajne.

Mendimet e këtilla janë të paqëndrueshme sepse po këta autorë, në të njëjtat libra apriori bien në kundërshtim me vetveten, ku ata japin të dhëna nga dokumentet e mesjetës se "Radesha (fshat i Gorës) edhe atëherë kufizohej më Opojën dhe Shajnën", ose dokumenti tjetër që u përmend më lartë, se Buçja është pjesë e Opojës shumë më parë se në shek. XVI.

Në bazë të rrëfimeve të të disa të moshuarve të Opojës dhe të Lumës, po edhe nga fakti se Lumi i Opojës është rrjedhja e epërme e Lumës, ka indikacione se Opoja dikur të ketë qenë pjesë dhe e Lumës dhe të ketë pasur të njëjtin emër, Luma e Epërme.

Gjatë sundimit osman, territori i Opojës ka pasur edhe emra të tjerë në gjuhën turke si "Hasllër" së bashku me Gorën "Gora ve Havasi Prizren" ose "Havasi Prizren". Të gjitha këto emërtime kanë pasur një domethënie, Has i Prizrenit (territor i zgjedhur). Si do që të jetë, ky territor me emrin Opojë shënon një realitet të lasht historiko-gjeografik, antropo-gjeografik, etnokulturor, etj. Asnjëra nga variantet e përmendura më lartë nuk janë bindëse, për të vënë pikën lidhur me etimologjinë e emrit Opojë.


Ngritja e dy qendrave urbane[redakto | redakto tekstin burimor]

Nga fundi i shek. IV të erës sonë dy familje blektorësh ngritën dy stacione për buajtje dhe për shkëmbimin e kuajve për tregtarët e Ilirisë verilindore që tregtonin në Maqedoni. Këto dy stacione të lashta tregtarët u vunë emrat sipas familjeve : stacioni i Gostilit (një toponim me emrin Gostil, është edhe në veri të liqenit të Shkodrës, që nga shek. IIIII para erës sonë) dhe stacioni i Zinovës.

Me kalimin e kohës këto dy stacione u bënë qendra ekonomike të lulëzuara, pasi në këto stacione zbritën edhe shumë familje të tjera blegtorësh e bujqish, që merreshin me tregti dhe zejtari.

shek. V të erës sonë, Gostili dhe Zinova, së bashku më periferinë e afërt blektorale e bujqësore formonin në atë kohë dy qytet – shtete të vogla, me disa qindra banorë. Shtëpitë e këtyre qyteteve në kohë të vjetra, veçanërisht në kohën e depërtimit të helenizimit në Ballkan, bëhej duke ia shtuar emrit të themeluesit prapashtesën : polis.


Alternativa e emërimit[redakto | redakto tekstin burimor]

Bjeshkë me borë në Opojë

Emrat e qyteteve u përdorën në dy forma : me prapashtesën o–polis, dhe me prapashtesën o–pol. Për shembull Konstantin-o–polis (Stambolli), Adrian–o–polis (Edrenja), Alban-o–polis (Zgërdheshi i Krujës), Adrian-o–polis (Nëpravishta e Gjirokastrës) etj, ose Konstantin–o–pol, Adrian-o–pol, Alban–o–pol, etj.

Ilirët dhe pasardhësit e Ilirëve i emërtonin qytetet, duke ia bashkangjitur prapashtesën : o–pojë. Për shembull Konstantin–o–pojë, Adrian-o–pojë, Alban–o–pojë, etj. Kështu tregtarët e Ilirisë Verilindore këto dy stacione që kishin marrë pamjën e qyteteve i quajtën Gostil–o–pojë dhe Zinov–o–pojë. Ndërsa, banorët e kësaj treve që kishin ngritur fshatrat e tyre rreth e qark tyre i quanin shkurt Opojë, duke përdorur vetëm kuptimin "qytet".

Ka gjasë që në këto dy qytete, Gostil dhe Zinovë, ra sëmundja e tmerrshme – mortaja. Të frikësuar se do të përhapej edhe në fshatrat përreth, fshatarët ua vunë zjarrin, duke i rrafshuar për tokë. Kështu nga gërmadhat e Gostilit dhe Zinovës ngeli vetëm toponimi Opojë.

Në fund të mesjetës së mesme dhe në fillim të mesjetës së vonë, në gërmadhat e qytetit të lashtë të Zinovës u ngrit një qytet i bukur me emrin e dikurshëm Zinova.

Gjatë sundimit të Stefan Dushanit (13331355), ku qendrat kryesore të kësaj Perandorie u bënë Prizreni dhe Shkupi, u bë edhe zëvendësimi i toponimeve autoktone ilire e arbërore. Lidhur me këtë ekziston një histori :

Kur u shemb për së dyti qyteti i Zinovës nga sëmundja dhe zjarri, Dushani doli personalisht dhe kur pa se Opoja ishte shndrruar në fushë, i ngazëllyer bërtiti : "O, polje" (O, fusha) ! Kështu lindi toponimi sllav, "Opolje".

Si rrjedhim edhe kur vendet ballkanike ranë nën sundimin turk dhe kur u bë ndarja administrative, Opoja u quajt nga turqit sipas toponimit sllav "Opolje", çka konstatohet e shkruar edhe në librin e Selami Puhalës :” Popullsia shqiptare e Kosovës gjatë shekujve XV – XVI”, (Tiranë, 1984).


Zinova dëshmi e lashtësisë sonë[redakto | redakto tekstin burimor]

Që të argumentojmë të dhënat e lartëshënuara, patjetër duhet t’i hedhim një sy trevës sonë, duke evidentuar gjurmët e lashtësisë në të. Autorët që u morën me evidentimin e të dhënave mbi lashtësinë e kësaj treve janë shumë të varfër dhe të përciptë.

Ata regjistrojnë disa vendbanime si Zinovën dhe rrënojat mbi fshatin Bresanë, por me qëllim që mos t’i kundërvehën shkollës pansllaviste serbe i regjistrojnë ato si vendbanime mesjetare, dhe atë të mesjetës së vonë, kur në këto treva sundonte shteti nemanjid.

Me të dalë në Opojë, përmes rrugës së asfaltuar Prizren-Dragash, nën Kroin e Hajdutëve, kur të lëshohesh në fushën e fshatit Brezne, në dy kodrina të vogla vërehen shenjat e një vendbanimi të lashtë si dhe varrezat e pa evidentuara që vendasit i quajnë : "Varret e Krushqve". Në skajin më jugor të Fushës së Mejdanit janë rrënojat e lashta të vendbanimit Gostil. Nën fshatin Ulinë janë rrënojat e qendrës së lashtë kishtare. Nën fshatin Brrut, pranë rrjedhjes se Lumit të Zinovës, janë themelet e kishës së lashtë katolike shqiptare. Në territorin e fshatit Zgatar janë rrënojat e lashta të njohura në shënimet e vjetra si : Truallishta German. Në lagjen Priftajt të fshatit Blaq janë gjithashtu, rrënojat e një kishe të lashtë. Mbi fshatin Bresane gjenden themelet e një kështjelle e lashtë pranë lagjes Pashajt të fshatit Kuk, në anën e djthtë të lumit Tenovë gjenden rrënojat e një vendbanimi të lashtë. Pa mëdyshje, vendbanimi me i lashtë dhe me i ruajtur në kujtesën e banoreve të Opojes është Zinova. Ky qytet i lashtë shqiptarë përmendet në amanetin e Opojarit të famshëm Kukli Mehmet Begut në fillim e shek. XVI-të. Po ashtu përmendet edhe në regjistrimet e popullsisë nga pushteti osman në shek. XIV-XV-të.

Qyteti i Zinoves shtrihet në qendër të rafshit të Opojes, në derdhje të lumthit Tenovë në atë të Zinoves, pranë sukave të Kunoqarit, në territorin që edhe sot mban emrin Zinovë.

Për madhësinë, gjendjen ekonomike dhe rrolin e këtij qyteti nuk mund të flasim, së paku gjerë me tani, pasi në vendshtrirjen e këtij qyteti nuk është bere asnjë germin arkeologjik. Dy tumat e Zinoves ajo në anë jugore të qytetit, e njohur si Tuma e Mejdanit dhe ajo në anën verilindore të tij, edhe sot qëndrojnë të pa prekura nga dora e arkeologut.

Në popull thuhet se këtë qytet "e ka farue murtaja". Po ashtu fare pak dimë dhe për banoret e Zinoves. Në baze të regjistrimeve kadastrale osmane, verehet se me shuajtjen e Zinoves dhe ikjen e banoeve prej saj formohen tri fshatra të reja në Opoje : Bresana, Kuklibegu dhe Kuki. Pra, mund të konstatojmë se banoret e lashtë të Zinoves janë banorët e këtyre tri fshatrave të reja të Opojes duke mos përjashtuar mundësinë që ndonjë familje të jetë vendosur edhe nëpër fshatrat tjera ekzistuese të Opojes, me rastin e ikjes nga murtaja dhe shpalljes se tij "qytet i mallkuar". Duke dhenë ketë pasqyre për lashtësinë e Opojes, pa dyshim jo të plotë shpresoj se edhe një informim të këtillë të kondensuar për të kaluarën e këtij regjioni do të kontribuoj që të zhvillohen në ne dhe në gjeneratat e ardhshme ndjenjat bujare në mënyrë që të çmojmë dhe të kultivojmë të mberrimet, ekzistimin dhe qëndresën e pa ndërprerë në këto troje. Opoja është trevë, e kaluara dhe historia e së cilës na obligon që të mendojmë për të me respekt, veç tjerash edhe për shkak se njerëzit, të cilët kanë një të kaluar të tillë, meritojnë të jenë krenar dhe të lumtur !

Demografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Opoja është dendur e banuar me popullsi shqiptare, e cila dikur është marrë me blegtori e me zejtari, ka qenë i shprehur kurbeti dhe migrimi drejt Prizrenit, viseve tjera të Kosovës dhe jashtë saj. Blegtoria e ka humbur rëndësinë që kishte, ka shumë kubetçinj që punojnë si ëmbëltorë dhe punë të tjera dhe në botën e jashtme. Opoja i ka mbi 20 000 banorë.

Fshatrat-Komuna[redakto | redakto tekstin burimor]

Qyteza e Dragashit (Sharrit)[redakto | redakto tekstin burimor]

Dragashi

Emri i lashtë: Krahkosht

Sipërfaqja :

Lartësia mbidetare : 1030 m

Pozita Gjeografike : 37 km në jug të Prizrenit ose 114 km larg Prishtinës.

Është qendër komunale dhe administrative e Opojës dhe Gorës. Shtrihet në terracën fluviale të Lumit të Radeshës dhe atij të Leshtanit.

Fiset : Nga familjet Gorane; Pazovci (Ibrahimi), Bekteshovci (Iljazi), Isaki, Mamutovci (Selmani), Xheladini, Veseli, Jamini, Hebibi, etj. Ndërsa familjet shqiptare kanë jetuar në afërsi, në fshatin Shajne, ku këto familje fillojnë të vendosen në qendrën komunale pas vitit 1955.

Popullsia :

Viti Shtëpi Banorë
1865 39
1879 40
1913 321
1918 35 161
1921 40 232
1928 38 228
1948 54 415
1953 50 345
1961 45 385
1971 50 568
1981 95 808
1991 100 1043

Pasuria natyrore: Ka pak tokë pune, pyje dhe kullosa, sipërfaqja e të cilave është e zvogëluar me transformimin e një pjese në pronë shoqërore të ndërmarrjes shoqërore "Sharrprodhimi". Sipërfaqja e arave është 160 ha, livadhet 394 ha, kullosat 934 ha dhe pyje 121 ha.

Infrastruktura : Ka shkollën fillore "Sezai Surrroi", shtëpinë e kulturës, bibliotekën, ambulancën shëndetësore, xhaminë, disa dyqane tregtare dhe zejtare, sharrën dhe dy mullinj.

Toponimet : Arat e Bardha, Arat e Katundit, Kopsht, Linishtë, Ura e Beqës, Verrit, Kroi i Madh, Koliba e Tosunit, Kroi i Mihonës, Kroi i Magjupit, Lugi i Madh, Fushat, Shevarot, Shinkeqos, Rakita, Shkozë, Stani i Rifës, Bota Kuqe, Gropa e Madhe, Gropa e Vogël, Rrahi, Shpati, Brinza, Milisja, Lisi Duc, Lisi Madh, Hikrrima, Sydireki, Mllaka, Brumllake, Vija e Shehit Vogël, Livadhet e Gata, Kodra e Shkrumës, Lugi i Pulës, Lugi i Gegës, Lugi i Kroit, Lugi i Love, Lugi i Musës, Lugi i Kulumrikës, Lugi i Torishtës, Lugi i Bremit, Lugi me Mone, Arat e Poshta, Arat e Reja, Vija e Pojës, Vija e Shullanit Kurtës, Vija Vereve, Gropa Hapot, Gropa Pisarit, Kodra e Dushkit, Kodra e Mullinit, Rrihna, Mollza, Qafza, Nershije, Rasadost, Gurishta, Stani, Zabeli, Kinza, Mejdani, Gostili (vendbanim i vejtër në Opojë), Shullani, Shkoza, Rrasa, Sirodi, Fusha Brrutit, Zasaja, Vllaçia, Shkrumza, Lomat e Qafleshit, etj.


Bellobrad[redakto | redakto tekstin burimor]

Bellobradi

Sipërfaqja : 4.360 m².

Lartësia mbidetare : 1000 m (vendbanimi më i ulët i Opojës).

Pozita Gjeografike : 8-9 km në veri-lindje të Dragashit (Sharri).

Shtrihet në terracën fluviale të Lumit të Opojës, i shtrirë kryesisht në anën e djathë të lumit, ku është i formës së zgjatur me shtrirje veri-lindje dhe jug-perëndim duke i ekspozuar lindjes.

Familjet : Beqajt, Qafleshët, Baxhakët dhe Sadikajt.

Popullësia :

Viti Shtëpi Banorë
1865 39
1879 40
1913 321
1918 35 221
1921 40 232
1928 38 228
1948 54 415
1953 50 345
1961 45 385
1971 50 568
1981 95 808
1991 100 1043

Pasuria natyrore : Ka pak tokë pune, pyje dhe kullosa, sipërfaqja e të cilave është e zvogëluar me transformimin e një pjese në pronë shoqërore të ndërmarrjes shoqërore "Sharrprodhimi". Sipërfaqja e arave është 160 ha, livadhet 394 ha, kullosat 934 ha dhe pyje 121 ha.

Infrastruktura : Ka shkollën fillore "Sezai Surrroi", shtëpinë e kulturës, bibliotekën, ambulancën shëndetësore, xhaminë, disa dyqane tregtare dhe zejtare, sharrën dhe dy mullinj.

Toponimet : Arat e Bardha, Arat e Katundit, Kopsht, Linishtë, Ura e Beqës, Verrit, Kroi i Madh, Koliba e Tosunit, Kroi i Mihonës, Kroi i Magjupit, Lugi i Madh, Fushat, Shevarot, Shinkeqos, Rakita, Shkozë, Stani i Rifës, Bota Kuqe, Gropa e Madhe, Gropa e Vogël, Rrahi, Shpati, Brinza, Milisja, Lisi Duc, Lisi Madh, Hikrrima, Sydireki, Mllaka, Brumllake, Vija e Shehit Vogël, Livadhet e Gata, Kodra e Shkrumës, Lugi i Pulës, Lugi i Gegës, Lugi i Kroit, Lugi i Love, Lugi i Musës, Lugi i Kulumrikës, Lugi i Torishtës, Lugi i Bremit, Lugi me Mone, Arat e Poshta, Arat e Reja, Vija e Pojës, Vija e Shullanit Kurtës, Vija Vereve, Gropa Hapot, Gropa Pisarit, Kodra e Dushkit, Kodra e Mullinit, Rrihna, Mollza, Qafza, Nershije, Rasadost, Gurishta, Stani, Zabeli, Kinza, Mejdani, Gostili (vendbanim i vejtër në Opojë), Shullani, Shkoza, Rrasa, Sirodi, Fusha Brrutit, Zasaja, Vllaçia, Shkrumza, Lomat e Qafleshit, etj.


Blaç[redakto | redakto tekstin burimor]

Bllaçi

Sipërfaqja : 9.680 m².

Lartësia mbidetare : 9999 m.

Pozita Gjeografike: 15 km në veri-lindje të Dragashit (Sharri).

Shtrihet në jug-perëndim të Zaplluxhës, po ashtu rrezë Malit Sharr, në vendtakimin fushoro-malor.

Fiset : Isufaj, Axhaj, Maçektë, Zukaj,Dehart ,Kakaraj (Mahalla e Epërme) ; Koçinaj, Halitaj, Gegicajt, Shurdhajt (Mahalla e Poshtme) ; Belaj, Husaj, Halimaj (Mahalla Prifte).

Mahalla e Epërme shtrihet në rrafshin fluvioglacial, ndërmjet Pronit të Gurës dhe Pronit të Kakarajeve, të cilat në fund të mëhallës bashkohen dhe formojnë një degë që derdhet në Lumin e Opojës. Për nga numri i shtëpive dhe të banorëve është mëhalla më e madhe e Blaçit.

Mahalla Prifte dhe Mëhalla e Poshtme shtrihen përgjat Lumit të Opojës, në terracat fluviale të tij.

Popullësia :

Viti Shtëpi Banorë
1865 75
1879 70
1913 42
1918 43 187
1921 54 360
1928 52 395
1948 68 474
1953 67 503
1961 71 594
1971 93 797 (1 banor ishte deklaruar turk)
1981 100 1122
1991 136 1447

Pasuria natyrore : Ka më shumë kullosa pyje dhe tokë fushore, ku sipërfaqet e kullosave janë 258 ha, pyejet 333 ha, arave 187 ha dhe të livadheve 157 ha.

Infrastruktura: Ka shkollën e plotë fillore "Ilmi Bahtijari", bibliotekën, ambulancën shëndetësore, xhaminë, disa dyqane tregtare dhe zejtare. Objektet më të vjetra të Blaçit janë xhamia e cila është shkarruar dhe në vend të saj është ndërtuar e reja, tyrbja pranë xhamisë dhe kroi i katudit, i cili është pranë rrugës Bresanë-Blaç-Zaplluxhe. Ky krua ka pllakën e mermerit, në të cilën shkruan "E ka ndërtuar Osman Aga, biri i Xheladinit në vitin 1304" (viti gregorian 1886). Teksti është i shkruar në arabisht kurse gjuha turqisht. Flitet se Osman Aga ka qenë oficer i lartë në kohën e sundimit osman, ku përveç çezmes në Blaç ka edhe disa objekte tjera në Prizren. Burimet e shkruara flasin se në mëhallën Priftaj të Blaçit deri vonë kanë ekzistuar mbeturinat e një kishe shqiptare të rrenuar, ku lokacioni i së cilës dihet edhe sot.

Toponimet : Rronzat, Livadhi Ngjomë, Ostrikat, Zinova (vendbanim i vjetër në Opojë), Mollëza, Kujëza, Maskujëza, Çurshiza, Linishta, Rrugëza, Botëza e kuqe, Livadhi i Bullit, Razojëza, Buzatica, Lugi i Vathit, Shpatlla e Vogël, Shpatlla e Madhe, Llaskari, Vërrishta, Plakrushti, Shtava, Likeni, Shullani, Livadhi mbi Mahallë, Livadhi i Sylës, Livadhi i Hupos, Livadhi i Shpatllos, Buxhaku, Mullaka e Danës, Gjollest, Megja Madhe, Bregu, Mushtekna, Rraha, Ogradet, Lama Ibishit, Pazhiku, Livadhi i Madh, Trrafqëza, Rrozhana, Kosharishta, Mashnëza, Breshnja, Gjybra Pashos, Rrihnat, Poniku, Brija, Kodra Polakut, Kiki, Gavra Gaqos, Guri, Guri Skenderit, Guri Dhelpnes, Guri Grihës, Guri Memos, Guri Kakaraje, Kroi Hysos, Trekrojnat, Kroi Firiqit, Gurra, Kroi me Rrasa, Kroi Shkupit, etj.


Bresanë[redakto | redakto tekstin burimor]

Bresana shtrihet në veri-lindje të Komunës së Dragashit, në pjesën lindore të rajonit të Opojës. Ajo shtrihet në lartësi mbidetare 1110-1200 m. Distanca nga Dragashi është 15 km dhe nga Prizreni është 35 km. Gjithë sipërfaqja e Bresanës përfshinë 14 km2, dhe përbën 3,24% të sipërfaqes së komunës së Dragashit ose 11,13% të regjionit të Opojës.

Bresana, pamje nga Brruti

Bresana është fshat-qendër e dy fshatrave tjera, Kuklibeg dhe Buzez, dhe jo vetëm këtyre por e më shumë se gjysmës së Opojës. Fshati shtrihet nga Kolsamari në drejtim të rrjedhjes së lumit deri në tokat e punueshme, ku momentalisht vazhdon ndërtimi i shtëpive të reja.

Xhamia e re Bresanë-Opojë. E vetmja me 4-minare dhe më e madhja në Kosovë e mbase edhe në Ballkan.

Bresana është më e bukur dhe më tërheqëse për shkak të rrjedhjes së lumit nëpërmjet saj, ku në saje të lumit ka arritur të zhvillohet një tokë e pjellshme në të dy anët e tij. Ndërkohë, në ditët e sotme e zhvillimi i përgjithshëm i fshatit dhe i infrastrukturës në përgjithësi dhe objekte të tjera gjithashtu, na jep shenja se Bresana po ndryshon duke u shëndrruar në një qytezë.

Sipërfaqja e tokës e këtij fshati është e mbuluar me një shumë toponime, që mbartë në vete kuptimin iliro-shqiptare. Këto toponime tregojnë për autoktoninë dhe lashtësinë e kësaj popullsie. Nëse flasim për aspektin historiko-gjeologjik, ky territor është i përbërë nga shkëmbinj të mëdhnjë të quajtur palezoik dhe mesozoik, gjithashtu është e përbërë edhe nga shkëmbinjët e rinj knezoik. Mbi shkëmbinj, në një ndikimeve të ndryshme fiziko-kimike, janë krijuar vende të ndryshme të tilla si: aluvialo-deluvialo tokës së zezë (smonica) dhe tokës së zhveshur.

Relievi në përgjithësi është heterogjen. Pas një erozioni lumor, eolik dhe akullnajore me një formë iniciale, një proces i cili i dha ndihmë në ditët e sotme modifikime dhe forma të ndryshme. Lartësi më të ulët mbidetare është 1035 m dhe ajo më e larta është 2478 m.

Vendndodhja e Bresanës, gjerësia gjeografike e veriut, largësia nga deti, lartësia e madhe mbidetare si dhe shtrirja rreth maleve të Sharrit, kanë mundësuar që në këtë territor të mbretëroj klimë e mesme kontinentale. Temperaturat mesatare vjetore sillen 9-10 gradë celsius, dhe reshjet atmosferike 700-800 mm ne vit.

Nëse ne flasim për hidrografinë, mund të themi që Bresana ka shumë ujë. Lumi që kalon midis fshatit mbledh të gjitha burimet në bjeshket e Bresanës, Kuklibegut dhe Kukit. Ky lumë derdhet në lumin Pllava dhe më tej derdhet në detin Adriatik.

Elementet demografike (popullata), kanë këto karakteristika: të gjithë qytetarët e Bresanës janë shqiptarë, dhe i përkasin fesë Islame, shquhet nataliteti shumë i lartë, dhe vdekshmëria ulët, dendësia e popullsisë është e mesme (226 banorë në një km2), popullsia është në moshë shumë të re (24 vjeç mesatarja). Ka qenë gjithmonë një vend me migrime intensive.

Kultura e përgjithshme e Bresanës është pasqyruar konkretisht në: veshje, zakone, familje, rite, këngë viti, etj dhe këtë më së miri po e demostron SHKA “Bresana” qe merr pjesë nëpër festivale të ndryshme foklorike dhe shumicën e herëve shpërblehët me çmim.

Në territorin e Bresanës dominon sipërfaqja e fushave me 57%, 16% është sipërfaqe e kullotave dhe tokë të punueshme (15.6%), në bazë të këtyre përqindjeve një numër i madh i familjeve përdorin aktivitetet primare (bujqësinë dhe blegtorinë). Por në ditet tona një zhvillim të hovshëm ka marr edhe tregtia, zejtaria etj.

Bazë e zhvillimit të Bresanës, padyshim së është funksionimi i aktiviteteve arsimore. Kjo rrënjët i ka qysh në kohët e hershme. Në ditët e sotme ka rezultate mund ti shohim çdokund. Në këtë segment Bresana u bë një qendër arsimore e rajonit të Opojës.

Përveç aktiviteteve tjera, në Bresanë mund të hasesh edhe në shërbimin shëndetësor, pastaj shtëpia e kulturës, si dhe shumë lokale afariste të cilat Bresanës ja japin pamjen e një qyteti.

Brezne[redakto | redakto tekstin burimor]

Fshati Brezne shtrihet në anën e djathtë të rrugës Prizren - Dragash në një largësi rreth 25 km nga Prizreni, afër "Hanit të Llopushnikut", në anën e djathtë në drejtim të lindjes, rruga ndahet për në fshat, përndryshe fshati shtrihet rrëzë malit të Koritnikut i kthyer nga malet e Sharrit me lartësi mbidetare që fillon nga 950 metra në Llopushnik dhe arrinë deri në 1050 metra tek shkolla e fashtit.

Brezna është e rrethuar me male të larta. Në perendim ndodhet mali Koretniku kurse në lindje ndodhen Malet e Sharrit.

Fshati ndahet në katër lagje. Ato quhen: Mahalla e Epërme, Mahalla e Midisit, Mahalla e Poshtme dhe Mahalla e Fushës. Mahalla e Eperme është lagja më vjetër, kështu që shtëpit janë të ndërtuara në shpat të Malit të Koretnikut. Mahalla e mesme dhe e poshtme gjithashtu gjenden në pjesën e vjetër të fshatit ku formojnë si tërësi një fshat mjaft të dendur.

Në kohën e fundit shtëpit e reja kanë filluar të ndërtohen anash rrugës për në Llopushnik ku edhe tendenca e tërë banorëve të fshatit është që të ndërtojn objekte në këtë pjesë të fshatit ose të migrojnë.

Demografia[redakto | redakto tekstin burimor] Fshati gjithësej ka 250 familje me mbi 2200 banorë. Karakteristikë e këtij fshati është migrimi shumë i madhë në një peridhë gati një shekullore.

Fillimisht Brezjanet kan migruar në disa qytete në Bosnjë e Hercegovinë (në vitet 80 kanë qenë mbi 80 familje me qëndrim të përkoshëm dhe të punësuar në Bosnje e Hercegovinë, kreysisht ata kanë hapur bizneset e tyre si ëmbëltore, kuzhina etj.). Pas kësaj periudhe, në vitet 1980-1990 një pjesë tjetër kanë migruar në Beograd dhe në shtetet e Evropës perëndimore, për të punuar për rritjen e standardit të jetesës në familjet e tyre. Traditë e Brezjanëve ka qenë sigurimi i të ardhurave dhe rritja e të hyrave financiare të familjes apo ndryshe që njihet "Gurbet".

Në shtetet e Evropës perëndimore nga fshati Brezne pjesa dërmuese e familjeve dhe individëve gjenden në: Austri, Zvicër, Gjermani, Francë, Suedi, Norvegji, Danimarkë, Angli, Itali, Amerikë, Australi, Slloveni etj.


Dyndjet më të mëdha nga ky fshat janë bërë në Prizren si vendbanim urban më i madhë në afërsi. Numërohen afro 100 familje që kanë migruar në këtë qytet.

Infrastruktura rrugore, kanalizmi dhe uji i pijes[redakto | redakto tekstin burimor] Infrastruktura e fshatit është mesatare, por e përshtatshme për nevojat e ditëve të sotme.

Projekti më madhorë në këtë fshat është bërë në vitin 2006 ku është asfaltuar rruga e fshatit nga Llopushniku deri të shkolla dhe deri në Lamën e Perkaqit nga Mëhalla e Epërt me gjatësi të përgjithëshme prej 2500 metra. Në vitin 2010 rrugët e fshatit janë strukturuar dhe ndërtuar në tërësi, që do të thotë se nuk ka asnjë rrugë që nuk është ndërtuar.

Ky projekt është kryer me ndihmën financiare të Unionit Evropian për Rindertim, që vlen të përmendet se ndihmën profesionale dhe morale e ka dhënë z. Esat Gashi, inxhenier i diplomuar, prandaj edhe komuniteti i fshatit Brezne i është mirënjohës për këtë kontributë të tij. Fshati Brezne ka mirë të rregulluar edhe kanalizmin e ujërave të zeza si dhe sistemin e funksionimit të ujit të pijes. Të gjitha këto e bëjnë këtë fshat një vend të kënshëm dhe të rehatshëm për jetesë.

Arsimi, Kultura, Sporti[redakto | redakto tekstin burimor] Fshati posedon shkollën fillore 4 klasëshe e cila gjëndet në brendi të fshatit në të cilën nxënësit kryjen shkollimin fillor deri në klasën e 4, derisa në periferi gjegjësisht në Llopushnik është shkolla fillore 9 klasëshe ne te cilen nxënësit prej të 5 deri në të 9 vazhdojnë në Llopushnik. Numri i të Arsimuarve në Fshatin Brezne është shumë i madhë. Që nga viti 1955 kanë dalë kuadro nga më të ndryshmet, siç janë: Inxhinier, Mjek, Profesorë, Historian, Pedagogë etj. Shumica e këtyre kuadrove janë arsimuar edhe jashtë vendit. Në mungesë të mjeteve financiare nuk ka arritur të formojë ndonjë grup apo trup amatore apo profesional artistik qofshin ato grupe dramatike, i valleve, recitatorëve etj. Në vitet e fundit, sidomos që nga viti 1970 ka filluar dukshëm të zhvillohet sporti. Disa sportdashës me shumë mund ka bërë përpjekje që të formojnë klubin e futbollit, që në trevat e Dragashit është pothuajse me i formësuar dhe më aktiv, duke i rradhitur sukseset një pas një.

Kushtet ekzistenciale, Pasurit Natyrore dhe Ekonomia[redakto | redakto tekstin burimor] Rrjeti i ujesjellësit fillimisht është instaluar në vitin 1982, mirpo shumë pak ka qenë funksional, ndërsa renovimi i këtij rrjeti është bërë në vitin 2003. Tani më ky rrjet funksionon lakmueshëm dhe i plotëson nevojat e brezjanëve në nivele shumë të kënaqëshme.

Bukurit natyrore janë dominante në disa pjesë të fshatit Brezne. Liqeni i Breznës është njera nga bukurit e rralla. Bukurit e natyrës përballë bjeshkëve të sharrit janë peisazh i lakmueshëm për çdo vizitor. Të gjitha pamjet e natyrës në fshatin brezne janë bukuri të rralla.

Tokat bjqësore janë shumë pjellore, të pasura me kullosa. Blegtoria është degë me rëndësi për shvillimin e këtijë sektori dhe shumica e familjeve kultivojnë bagëti nga të cilat edhe i krijojnë burimet financiare për familjet e tyre.

Brrut[redakto | redakto tekstin burimor]

Brruti shtrihet në pjesën verirore të Komunes së Dragashit, kufizohet me fshatrat Bellobrad, Buzes, Zgatar, Bresanë, Plave dhe me komunen e Prizrenit.

Brruti

Sipërfaqja e teritorit është 8.4 km². Numri i banorëve është rreth 1500. Fshati supozohet se ka qenë i banuar që në kohra antike, ky supozim rrjedh nga gërmadhat arkeologjike, të cilat mbesin të hulumtohen edhe më tutje. Lartesia mbidetare e fshatit është mesatarisht 1100 m. Në fshat rrjedhin 3 lumenj, Zinova Tenova dhe Lumi i Blaqit. Rreth 30% e tokave të fshatit është punuese, 10 % djerrina dhe pjesa tjetër e mbetur djerrina dhe pyje.

Popullsia dhe vendbanimi


Brruti ka reth 1500 banor 52 % femra 48  % meshkuj

Shkalla e punësimit: 0.3  % femra 99.7  % meshkuj

Sektorët e punësimit: 30 % e popullësis aktive 15% sektori publikë 15% sektori privat

Mosha kur nderprehet shkollimi 18 vjeq te meshkujt 15 vjeq te femrat

Shkalla e migrimit 30%

Vendbanimi ndahet në dy pjesë: Brruti i Madh dhe Brruti i Vogël

Brruti ka rreth 150 shtepi + objektet shoqëruese

2 xhami

shkollen të ‘Kodra Mushteknes’ dhe shkollen në fshat

tre bazene të ujit dhe rrjetin

dy trafostacione lokale të rrymes dhe rrjetin

rruga lokale Bellobrad – Brrut – Zgatar (e asfaltuar)

Bujqësia

200 krerë lopë

Sipëraqe të mëdha të tokës bujqësore (shumcia nuk punohet)

Sipëraqe të mëdha të kullosave (shfrytëzohen)

Bafqet dhe arat e vogla (fasule dhe patate)

Frutat e egra (kaqa,monaferra, lajthia, dellinja, kumbullat, kerpurdhat)

Bletaria

100 koshere bletë - 5 familje , nxjerrin nga 200 – 250 kg në vit/familje

Pylltaria

Brruti ka sipërfaqe të mëdha me pyje (ah, dushku, pishe, bredh etj.) Pyjet janë private(hise) dhe publike

Tregëtia dhe Turizmi

Fshati ka 6 biznese te vogla te punimit të dyerve dhe dritareve në të cilat punojnë rreth 15 veta.

Në fshat janë ka rreth 7 dyqane që tregtojnë gjera ushqimore si dhe 3 restorane e kafiteri

Fshati ka potenciale turistike si bukuritë natyrore dhe trashëgimia kulutore dhe historike, por turizmi nuk eshte i zhvilluar

Problemet janë të shumta në ekonomi , sidomos ne mungesen e perspektives në bujqësi dhe mungesën e subvencionimeve nga shteti, mungesa e perkujdesjes profesionale etj, kurse mungesa e infrastruktures dhe shakterrimi i trashëgimisë kultutore pengojnë zhvillimin e turizmit.

Arsimi dhe Shëndetësia

Gati 100% e banorëve kanë të perfunduar shkollimin fillor, 25-30% shkollimin e mesem dhe rreth 10 % univerzitar (nr. I vogël I femrave)

Fshati nuk rreth 150 nxënës nga klasa e parë deri tek e nënta të cilët ndjekin mësimin në:

dy objektet e shkolles në fshat dhe

objektin qendror në Bellobrad

Pas perfundimit të shkolles fillore mësimi vazhdohet në shkollat e mesme në Dragash dhe Prizren. Studimi univerzitar deri tani është kryer kryesishtë në Prishtinë

Problem është mungesa e përkujdesjes teknike për objektet, nderprerja e shkollimit të femrave dhe diskriminimi I tyre karshi meshkujve, veshtersitë në transport për nxënësit e shkolave të mesme etj.

Sfida mbetet përkujdesja teknike dhe ndertimi I anekseve për rrtije të kualitetit të mësimit, rregullimi I oborreve të shkollave etj. Sidë gjithashtu mbetet edhe shkollimi I femrave në arsimin e mesem dhe universitar.


Fshati nuk ka ambulanc edhe pse ka numer te banorëve që i plotëson kushtet për ambulancë lokale dhe ka kapacitete profesionale.

Problemet shëndetsore janë të përaferta me ato komunale, ku sipas statistkave kumuna jone ka një numër të madhë që kërkojn sherbime shëndetsore Sfida mbetet ndertimi dhe funksionalizimi i ambulates.


Rinia dhe Sporti Fshati nuk ka terene sportive, shtepi të kulturës, bibliotekë, qender të komunitetit etj.

Sfida mbetet ndertimi i tereneve për sport, lojë dhe qendrim, ndertimi dhe funksionalizimi i qendrës kulturore të fshatit etj.

Ujësjellsi dhe kanalizimi


Fshati ka tre bazene të ujit dhe rrjetin, dy nga bazenet janë në gjendje të mirë,

Problem mbetet sasia e ujit gjatë mujave të thatë(korrik, gusht dhe shtator) ku ka mungesë të ujit dhe redukimet janë mëdha. Bazeni fillestar dhe rrjeti janë të amortizuar. Sfid mbetet gjetja e burimeve të ujit pasi njeri nga bazenet eshte I papërdorur ndonjëherë për shkak të mungesës së ujit dhe riparimi apo rindertimi I rrjetit dhe kontrolli I cilësi së ujit

Kanalizimi i fshatit është gati i zgjidhur në terësi.

Problemi dhe sfida mbetet ndertimi i gropave septike në 50% të kanalizimeve, pasi gjysma tjeter ka grop septike

Transporti publik

Në fshat vetem një pjesë e vogël e transportit kryhet përmes minibuseve për në Prizren dhe Dragash, ndryshe banorët duhet të udhëtojnë deri në Bellobrad.

Problem dhe sfidë mbetet sigurimi I transportit publikë permes minibuseve


Mjedisi

Mbeturinat grumbullohen nga kompania komunale e mbledhjes së mbeturinave

Problem është cmimi i lartë i kompanisë për familje, derdhja e mbeturinave jashtë rrjetit dhe djegja e kufizuar e herë pas hershme e mbeturinave

Sfidë është përfshirja e tërsishme e banoreve në rrjetin e mbeturianve dhe pastrimi i vendeve ku më heret janë hudhur mbeturinat

Brruti ka potenciale të shumta mjedisore. Pyjet, kullosat, lumenjtë, shpella etj. paraqesin resurse natyrore të rëndësishme

Probleme mjedisore janë ndotja e ujit të pijshem nga ish deponit e mbeturinat dhe deponit e tanishme ilegale,

ndotja e ajrit qe shkaktohet nga zjarret e qellimshme të her pas hershme dhe gjatë festes së verzës,

derdhja e 50 % të kanalizimeve pa riciklim


Identiteti dhe Kultura

Brruti ka disa vende arkeologjike me rëndësi për trashëgiminë kulturore ku përfshihen gërmadhat e një kështjelle dhe një kisheje ortodoxe shqiptare, varreza të vjetra, vendsupozime për vendbanime të vjetra etj. Brruti ka garën e kuajve, muzikë tradicionale dhe valle dhe disa festa pagane Verëza më 14 Mars, ku për këtë festë ndizet një zjarr dhe gatuhet ushqimi tradicional Flija, festa e të korrurave dhe Shën Gjerjgji, Jeremia Shën Kolli, Shiribudi etj. Përvec kësaj Brruti gjithashtu ka disa pajisje tradicionale (veku, shtiza, boshti, furka), për punimin e rrobave tradicionale edhe pse kjo nuk praktikohet më, ende ka njerëz që dijn ta bëjnë këtë gjë. Gjithashtu një banor posedon fara të një bime karakteristika e cila përdoret për të punuar rroba të ndryshme dhe për ngjyra vaji për pikturim. Një gjë tjetër e rëndësishme është fakti që fshatarët e Brrutit sikurse edhe fshatrat përreth, i kushtojn rëndësi të madhe martesës, fejesë dhe synetisë.

Problem mbetët ndikimi i kulturës perendimore (veshja, muzika etj) në rininë e fshatit, mungesa e vetëdijës për trashëgimi etj.


Fshati"Buçe"[redakto | redakto tekstin burimor]

Fshati Buçe besohet të jetë fshati më i ri në Krahinën e Opojës (fillimisht një ose dy familje të vendosura në trojet e fshatit Pllavë kah mesi dhe fundi i shekullit 16, 1550-1570), bën pjesë në anën perëndimore të kësaj krahine dhe kufizohet me fshatin Pllavë, Krahinën e Gorës, Republiken e Shqiprisë dhe fshatin Brezne. Është fshat malor, e ka të zhvilluar blegtorinë dhe pjesërisht bujqësinë, është fshat që ofron zhvillimin e turizmit malor. Nga maja më e lartë e fshatit Buçe mund të shihen të gjitha fshatrat e Krahinës së Opojës si dhe e gjithë Komuna e Prizrenit dhe Komuna e Kukësit. Në këtë fshat vërehen përmendore dëshmorësh. Aty ranë tre deshmorë (banorë vendës) në luftën mes mes forcave të UÇK-së (Ushtria Çlirimtare e Kosovës) dhe forcave serbe në vitet 1998-1999. Në Krahinën e Opojës njihet "Beteja e Buçës", me ç'rast pati shkëmbim zjarri mes këtyre forcave dhe si pasojë pati një Komandant i forcave serbe të vrarë. Nga familjet e këtij fshati dallohen Familja Xhemaj (Xhemallarët), pastaj Familja Haliti (Halitallaret) etj. Karakteristikë e ketij fshati jane dy familje të ardhura nga fshati Pllavë, gjegjësisht nga fshati Brezne, që plotësisht janë integruar në këtë fshat. Gjithashtu ka pasur deri vonë një familje romësh, që është shpërngulur në Prizren, e cila familje ka qenë (dhe ende është) orkestra me "Cyrle dhe lodër" e dasmave tradicionale, që në Buçe kanë qenë shumë të rrespektuara, sidomos 12 vallet tradicionale të cilat janë kërcyer me shumë mjeshtëri nga banorët e tij. Ky fshat ka dhënë shumë emra valltarësh dhe artistë të njohur të kulturës shqiptare. Një ndër ta është edhe Xhemali Berisha koreograf i Ansamblit Kombëtar "Shota" në ditët e tija më të lavdishme (Plasmani në vendin e dytë në Dijon të Francës me shfaqjen e folklorit "Dasma e Opojës") etj. Në këtë fshat, deri në kohën e sotme (2011) nuk kanë ndodhur martesa brendaperbrenda banorëve të fshatit, edhe pse banorët për nga gjaku nuk janë të të njëjtit fis (siç tradicionalisht ka qenë zakon te shqiptarët). Pra i tërë fshati mund të konsiderohet si një familje e madhe.

Buzez[redakto | redakto tekstin burimor]

Kapre[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Artikull kryesor : Kapre
    Kaprja

Kosavë[redakto | redakto tekstin burimor]

Kuk[redakto | redakto tekstin burimor]

Kuklibeg[redakto | redakto tekstin burimor]

Pllavë[redakto | redakto tekstin burimor]

Fsh. Pllavë

Fshati Pllavë besohet të jetë fshati më i vjetër në Opojë. Këtë e dëshmon monumenti që gjendet në qendër të fshatit që njihet si "Minarja e Xhamisë së Pllavës". Sipas analizave të vjetërsisë së materialit ndërtues të minares nga ana e Institutit Albanologjik (dega Arkeologji), dëshmohet se vjetërsia e saj është midis 500 dhe 550 vitesh. Kjo e dhënë shkencore, nga instituti në fjalë, natyrisht se vendos shumë pikëpyetje për kohën e përhapjes së Islamit në këto treva, madje edhe ndër shqiptarë në përgjithësi. Minare të tilla të vjetra gjenden edhe në fshatin Restelicë dhe fshatin Zgatar, por ato datojnë nga kohërat e mëvonshme. Banorët e parë të këtij fshati (por edhe të Opojës) besohet të jenë familjet Piraj (Pirro) dhe Tërshnjaku (Tërshënjak). Në familjen Piraj hyjnë edhe familja Lekaj dhe familja Tahiraj, të cilat mbiemrin e modifikuan më vonë. Familjet tjera si ajo që është e mëhershmja familja Hulaj (Huçaj), pastaj vijnë familjet Cenaj (Xhabalaj), Bojaxhiu (Sadikaj), etj. janë vendosur më vonë në këtë fshat në fillim në numër simbolik, në këtë rast u mirëpritën nga vendësit dhe u shpërblyen me troje. E dhëna që familjet Piraj dhe Tërshnjaku janë më të vjetrat në këto hapësira mund të vërtetohet nga pozita e shtëpive në fshat, varrezave dhe nga pozita e pronave të patundshme të tyre, pra e arave dhe livadheve të këtij fshati. Shtëpitë e familjes Piraj dhe asaj Tërshnjaku gjendeshin deri vonë mu në qendër të fshatit e gjithashtu pronat e tyre të patundshme gjendeshin në pozitat më të favorshme dhe gjithashtu në qendër të fshatit. Varri më i vjetër i fshatit ai i Mahmud Pirros gjendet në "Tyrben afër Xhamisë" pra te "Guri i Xhamisë" brenda fshatit dhe daton nga viti 1470. Është fakt se Familja Piraj (Pirro është mbiemri paraislamik) dhe ajo Tërshnjaku (Tërshënjak marrë emri nga të korrat stinore nga rajoni i vjeter i rrethines se Kukësit, përkatësisht vendi i quajtur Tërshana, nga ku janë bërë shpërngulje të mëdha nga presioni romak) janë vendëse duke pasur parasysh se Familja Piraj mbiemrin e trashëgoi nga Pirro sunduesi i Krahinës së Epirit nga territori i së cilës krahinë besohet të kenë ardhur këto dy familje që edhe e themelojnë fshatin Pllavë. Shikimi i hartave që datojnë nga sundimi Osman dëshmon ekzistencën e fshatit Pllavë që nga ato kohëra, ndërsa kufijtë e shtrirjes së këtij fshati shënohen deri në kufijtë mbi fshatrat e sotëm Zapluzhë dhe Bresanë. Gati e tërë krahina e Opojës ishte brendapërbrenda kufijve të këtij fshati. Territori i fundit që ky fshat e dhuroi është territori i "Malit të Pllavës" të cilin ky fshat (sipas një gojëdhëne të pavërtetuar) “për një qyp me mjaltë” ia dhuroi fshatit Buçe. Në kohën e sotme (2011) ky fshat kufizohet me fshatrat Buçe, Brezne, Brrut, Zym, Rrenc, Shajne dhe Krahinën e Gorës. Në kujtimet e Spiro Kosovës,Shqipëria e viteve 1912-1964 nga Dr. Marenglen VERLI,përmendet se Feta Din Pllava (Cenaj),së bashku me Eshtref Pllajnikun kanë qenë perfaqësues te Opojes gjate viteve 1940 në kohën e Qeveris Shqipëtare.

Pllajnik[redakto | redakto tekstin burimor]

Fshat i bukur malor që mbi fshatrat opojare qëndron krenar.Fshat me bukuri malore e me ujëra të kulluar gurrore.Vet emri pllaj-dhe prapashtesa nik të lë të kuptosh se ky katund ishte dhe është pllajë-rrafshtinë e gjatë malore.Ky fshat daton që në kohërat e lashta gjë për të cilën ka shumë fakte të cilat datojnë që para perandorisë Osmane.Si kisha (vendi i kishës) pastaj edhe vet emri i cili po të deshifrohet Pllaj-Nikë don të thotë pllaja(rrafshtina-fusha) e Nikës.Karakteristikë është pozita gjeografike mbi të gjitha fsharat e Opojës dhe terreni malor tepër i bukur dhe jo shumë i thepisur.Ndër vite për shkak të largësisë me fshatarat e tjera ky fshat ka qenë i veçuar por tani kohët e fundit eshtë ndertuar rruga e re shumë më e shkurtër si dhe është shtruar me kubëza edhe rruga e fshatit gjë e cila e ka bërë shumë më të lehtë integrimin dhe komunikimin e banorëve të Pllajnikit me fshatrat e tejra.

Shajne[redakto | redakto tekstin burimor]

Fshati Shajne është fshati i katert më i madh në trevën e Opojes,pas Bresanë dhe Breznes.Në Shajne jetojn afro 4000 banor në rreth 450 shtëpi.I thekësuar është "Gurbeti" drejt perendimit vetëm në Zvicërr jetojn afro 50 familje.Është ndër fshatërat më të zhvilluar në trevën e opojës,Rruga është e kubëzuar drejt Dragashit afro 3 km.Ndërtimi i xhamis së fshatit kushtoj rreth 150000 euro me donacion te Kuvajtit 40% dhe banorve të fshatit 60%.Është gjithashtu i bërë elektrifikimi i rrugëve të fshatit si dhe mbi 80% të kanalizimit,ka edhe të përsosur rrjetin e ujësjellsit i cili rrjedh nga majët e maleve të sharrit.Gjithashtu është ndërtuar edhe Shkolla fillore "Fetah Sylejmani" dëshmor i fshatit.Gjatë luftës në rradhët e UÇK kanë qenë të rradhitur shumë djem ku dy prej tyre ranë herojkisht ne Koshare Fetah Sylejmani dhe Fisnik Ibrahimi,sot kujtohen me shumë dashuri dhe krenari ranë për të mos vdekur kurrë për ta këndohen këng dhe thurren vargje nga këngëtarët dhe poetët më të shquar të Kosovës.Fshati para viteve të 90-ta ka qenë njëri ndër fshatërat më të arsimuar në trevat e Opojës,botërisht njihet magjistri i parë në këto treva Mr.Iljaz Vehapi-Njihët edhe si themeluesi i gjimnazit të vetëm në komunën tonë "Ruzhdi Berisha"(Emin Duraku). Supozohet se emri i fshatit Shajne ka qene Zolc (Zuc-sipas nje vendi qe ende therritet me kete emer ne territorin e ketij fshati). Me emrin Zolc , Shajnen e gjejme ne dokumentet Osmane te vitit 1571 . Ne anen tjeter emri i sotem Shajne mendohet se eshte formuar nga fjala shqipe “shale” sikunder qe ka gjasa te kete prejardhje edhe nga emri turk “Shahin”, te cilin e gjejme ne emertim edhe aktualisht per emra njerezish ne Opoje dhe gjetiu ne trojet shqipetare Marre historikishte , mendohet se Shajnja ne vitin 1875 kishte 50 shtepi , me 1914 kishte 642 banore , ne vitin 1918 kishte 61 shtepi dhe 414 banore , gjendje qe tregon se ka pasur zvoglim te numrit te banoreve si pasoje e shpernguljeve , kryesishte ne Prizren dhe Turqi.

Ne fshat egzistojne disa monumente historike qe datojne heret dhe jane karakteristike e fshatit si : Xhamia e Shajnes , qe sipas evidences ne keshillin e Bashkise Islame ne Dragash per here te par eshte ndertuar ne vitin 1413 dhe eshte rindertuar me vone disa here . Vende karakteristike jane : “Gurishtat”,”Guri i Stenices “, ” Kroji i Vjeter” etj.

Xerxe[redakto | redakto tekstin burimor]

Zapluxha[redakto | redakto tekstin burimor]

Zgatar[redakto | redakto tekstin burimor]

Sipas statistikave jo zyrtare në vitin 2010 ky fshat kishte 180 shtëpi të banuara , 20 të pa banuara.


Zymi[redakto | redakto tekstin burimor]

Sipërfaqja : 1.560 m².  −Lartësia mbidetare : 1060 m .  −Pozita Gjeografike : 6-8 km në veri-lindje të Dragashit (Sharri). −Shtrihet në terracën fluviale të Lumit të Opojës, i shtrirë kryesisht në anën e djathë të lumit, ku është i formës së zgjatur me shtrirje veri-lindje dhe jug-perëndim duke i ekspozuar lindjes. Familjet : Krrabaj, Ajdini, Ajupi, Qollopeku, Selaj. Pasuria natyrore : Ka pak tokë pune, pyje dhe kullosa, sipërfaqja e të cilave është e zvogëluar me transformimin e një pjese në pronë shoqërore të ndërmarrjes shoqërore "Sharrprodhimi". Sipërfaqja e arave është 140 ha, livadhet 294 ha, kullosat 934 ha dhe pyje 192 ha. Infrastruktura : Ka shkollën fillore "Sezai Surrroi, xhaminë, disa dyqane tregtare dhe zejtare. Shtrihet në pjesën verirore të Komunes së Dragashit, kufizohet me fshatrat Bellobrad, Plave, Brrut, Kapre, Zhur. Numri i banorëve është rreth 450. Fshati supozohet se ka qenë i banuar që në kohra antike, ky supozim rrjedh nga gërmadhat arkeologjike, të cilat mbesin të hulumtohen edhe më tutje. Lartesia mbidetare e fshatit është mesatarisht 1060 m. Rreth 40% e tokave të fshatit është punuese, 10 % djerrina dhe pjesa tjetër e mbetur djerrina dhe pyje. Zymi ka reth 450 banor 52 % femra 48 % meshkuj. Shkalla e punësimit: 0.4 % femra 99.6 % meshkuj. Sektorët e punësimit: 30 % e popullësis aktive 15% sektori publikë 15% sektori privat. Fshati njihet per nje arsim mesatarisht të zhvilluar.Shkalla e migrimit 30% pasi që shumë student pas përfundimit te shkollës së lartë migrojnë në qendra me të zhvilluara si Prizreni, Prishtina etj.

Flora & Fauna[redakto | redakto tekstin burimor]

Fauna e Opojës[redakto | redakto tekstin burimor]

Qeni i Sharrit

Shumllojshmëria e florës së bashku me faktorët klimatik, gjeologjik, pedagogjik, etj., kanë kushtëzuar një botë shumë të pasur e të larmishme të faunës. Duke mos pasur pretendime se do të mund të evitojmë të gjitha llojet, do të mundohemi t'i prezantojmë pjesën më kryesore të faunës.

Deltari Ilir ose Qeni i Sharrit është qen autokton në Trojet Shqiptare, në Ilirinë antike Ky qen njihet prej shumë kohësh, për të mësohet ne Histori te Ilirisë dhe njihet me emrin Qeni Dardan. Deltari ilir është plot fuqi, i madh, këndrejt, qimegjatë, deltarë i pazëvendësueshëm, dhe ruajtës i mirë. I fuqishëm me pamje impozante, me kokë masive ndërtim të thukët, me këmbë të fuqishme dhe muskulore. Ka shikim të zjarrtë inteligjent dhe është i guximshëm. Ka karakter të padjallëzuar është i ashpër kur e kërkon nevoja por jo agresiv. TRUPI: Lartësia: te mashkujt - 67-78 cm ndërsa te bushtrat - 62-70 cm Pesha: te meshkujt - 40-60 kg ndërsa te bushtrat - 30-50 kg Tek qentë mbi 50 % të ekzemplarëve dominon lartësia 70 cm ndërsa te bushtrat 66cm. KOKA: Gjatësia e kokës te qentë është 27-32cm mesatarisht 30cm ndërsa te bushtrat 24-29 cm mesatarisht 27 cm. Proporcioni kafkë-turi, te qentë 17,4cm : 12,6 cm te bushtrat 15,3 cm : 11,7 cm, raporti 60:40 turiri përbën 2/5 e kokës kurse kafka 3/5 te qentë ndërsa 5/9 te bushtrat. NGJYRA: Te Deltari ilir kemi disa varietete të ngjyrave ku sipas përqindjes dominojnë: Ngjyra Vidra apo Tigër me 30 %, ngjyrë Hiri me të gjitha varietetet 20 %, ngjyrë e Verdhë me turi të zi 20 %, ngjyrë e Bardhë 20 %, dhe Kontra maska 10 %. QIMJA: e gjatë

Qeni ilir

Nga grupi i bishave në Opojë jetojnë :

  • Luqerbulli, Macja e egër, Ujku, Dhelpra, Shqarthi, Bukla, Vjedulla, Vidra, Ariu i murrmë, Derri i egër, etj.

Nga grupi i kaprojve në Opojë jetojnë:

  • Kaprolli dhe Dhia e egër.

Prej brejtësve në Opojë jetojnë:

  • Lepuri, Miu shtëpiak, Ketri, Vidheza, Miu i malit dhe Miu i fushës.

Nga grupi i insektengrënësve në Opojë jetojnë:

  • Iriqi dhe Urithi.

Prej zvarranikëve në Opojë jetojnë:

  • Breshka, Hardhuca, Hardhuca e murit dhe hardhuca ngjyrë hiri.

Nga grupi i rrëshqitësve në Opojë jetojnë:

  • Laroshi, Bollujca dhe Shlliga (i cili është një lloj i gjarprit kërcyes).

Prej bretkosave në Opojë jetojnë:

  • Zhaba, Bretkosa e gjelbër, Bretkosa e shiut (Çapini i shiut), Gargaliqi (është një lloj i bretkose së vogël).

Malet e Sharrit brenda vitit i vizitojnë apo në të jetojnë mbi 200 lloj zogjsh. Shumllojshmëria, zëri dhe ngjyrat e tyre, këtij nënqielli ia dhurojnë një kolorit të bukur atraktiv. Në Opojë jetojnë apo atë e vizitojnë këto lloje të zogjve: Kaçubeti i kuq, i cili është mjaft endacak, Kaçubeti i zi, Shqipja, Shqipja e maleve, Shqipja patullake, Shkaba kokëbardhë, Hutini (Huti), Petriti apo Gjeraqina, Krahëthata, Krahëthata gishtëshkurtër, Skifteri, Thëllëza (në Opojë e quajnë Fullazë) dhe disa lloje të pëllumbave si Turreci, Qyqja, Qukapiku, Lauresha, apo Çerdhukulli, Dallëndyshja, Çika e malit, Cika e bjeshkës e cila zakonisht ulet në gurë të thepisur e hasim në lartësinë 2000 m, Laraska, Sqepholla, Sqepëholla kokëzezë, Cicami, Mizangrënjsa e përhimët, Mizangrenjësa laroshe, Mizangrenjësa qafëbardhë, Mizangrenjësa e vogël, Bardhoshja, Bishtkuqja e zezë, e hasim vetëm në lartësi, Gushëkuqi që është zogu më simpatik, Bilbili i vogël i cili në Opojë vjen në Prill, këngët e tija dëgjohen në Maj dhe në Qershor, Mullizeza, Trecka bishtgjatë, Trecka e përhimët malore, Fraga, Kryeartëza, Gjelbëroshja, Gushëkuqi i cili këndon bukur, Sqeptrashi, Verdhoshja, Sqepkuqi, Trumcaku (Harabeli), Laraska, Stërqoku sqepkuq, Korbi, Sorra e përhimët, etj.

Lejleku është vizitor i rrallë i Opojës i cili paraqitet një kohë të shkurtër gjatë verës.

Flora e Opojës[redakto | redakto tekstin burimor]

Dimrat e gjatë, sasia e madhe e borës, ngricat e vonshme pranverore dhe të hershme vjeshtore, kanë ndikuar në shkurtimin e periudhës së vegjetacionit. Morfologjia e terrenit, përbërja gjeografike dhe pedologjike kanë mundësuar një florë mjaftë të pasur dhe të larmishme. Nga mbulesa e vegjetacionit në Opojës veçohen tri grupe; vegjetacioni i pyjeve, livadhet dhe kullosat dhe vegjetacioni antropogjen. Kur shikohet në tërësi peizazhi i Opojës, duket qartë se si sipërfaqet e gjelbërta dominojnë ndaj sipërfaqeve pyjore dhe që janë shqetësuese për kushtet natyrore të që ka kjo krahinë e lartë malore.

Verri i Zi - Ky dru është lloji më i përhapur në fushëgropën e Opojës, në veçanti në pjesën e saj të ulët dhe përgjatë rrjedhave lumore. Shpeshherë krijon bashkësi me Dushkun, me lloje të ndryshme të Shelgut dhe Frashrit të Bardhë.

Verri i Zi në të kaluarën shfrytëzohej në ndërtimtari kurse koret e tij përdoreshin për ngjyrosje të leshit dhe zhgunit. Sot kryesisht shfrytëzohet si lëndë djegëse dhe rrallëherë në ndërtimtari. Na bashkësinë e verrit të zi, aty këtu i gjejmë edhe shkurret, ndërsa në përdhes bimët higrofite. Këto janë lloje që durojnë edhe kur sipërfaqja e tokës përmbyset nga uji.

Pyjet e Ahut (Ahishtat) - Kufiri i poshtëm i ahishtave fillon nga bashkësia e verrit të zi dhe kufiri i epërm te pyjet e pishave në Koritnik dhe te zona e kullosave në Sharr. Ahishtat janë zhvilluar nëpër vende mesofite, kryesisht në shpatat e ekspozuara veriore. Ahishtat me disa shkëputje janë të përhapura rreth e përqark Fushëgropës së Opojës, fillojnë në Koritnik (Pikëllima) vazhdojnë në Malin e Brrutit, në Malin e Zgatarit, në Rrihna dhe Ponikun e Bla=it e mbulojnë një pjesë të madhe të Bjeshkës së Zaplluxhës, një pjesë të Bjeshkës së Bla=it, e cila edhe quhet Ahishte, një pjesë e Bjeshkës së Bresanës që quhet Mali i Madh, një pjesë e Bjeshkës së Kuklibegut (Mali i Begut), me ndërprerje paraqiten në Kosavë, Kapre, Rrencë dhe Xërxe. Në ahishte hasim edhe lloje tjera drurësh; lajthinë, mështeknën, dushkun, thanën, shkozën, dëllinjën, pojën, vidhin, plepin e egër, etj.

Ahu është shfrytëzuar dhe aktualisht shfrytëzohet si lëndë djegëse, rrallë herë edhe në ndërtimtari.

Pyjet e Pishave - Shtrihet ndërmjet pyjeve gjetherënëse dhe kullosave. Sipërfaqja më të mëdha dhe më cilësore shtrihen në lartësinë 2000 m, që nuk do të thotë se nuk ka edhe nën këtë lartësi. Kryesisht i gjejmë në Koritnik, ku baza pedologjike është gëlqerore. Në këto pyje takohen dy familje Pinaceae; pisha e zezë, pisha e bardhë dhe me bredhin apo çamin dhe familja Polypoaceae; fieri i ëmbël dhe fierin e blertë. Këto pyje kryesisht përdoren për ndërtimtari.

Livadhet & Kullosat - Vegjetacioni i gjelbër në Opojë shtrihet në zonën termofile të dushkut dhe në zonë e pyjeve të ahut. Kullosat e pastra shtrihen nga kufiri i lartë i pyjeve deri në majat më të larta të Maleve të Sharrit. Në livadhet e zonës termofile të dushkut i hasim dy bashkësi të bimëve Chrysopogonetum Grylli; ka areal të gjerë si në Mesdhe, Turqi, Azi, Kaukaz, Iran, Indi, Australi, etj. Në Opojë e gjejmë në shpate të nxehta të ekspozuara jugut, jug-lindjes dhe rrallë dhe jug-perëndimit dhe familja Agrostidetum Vulgaris-Albea; është e përhapur në lëndina të cilat po shndërrohen në kullosa dhe livadhe.

Në florën e pasur të Opojës ka shumë bimë mjekuese dhe aromatike e ushqimore rreth të cilave nuk është bërë ndonjë kërkim i mirëfilltë shkencor. Kërkimet që janë bërë në vitet 1957, 1959 dhe 1993/94 lidhur me bimët mjekuese nga ekipet e Beogradit kryesisht janë përqendruar në territorin e Gorës. Megjithatë në Opojë, si bimë mjekuese në zonën e shkurreve hasim sherbelën, murrizin, hithin, manaferrën mëllagën, shtogun, mullëzën, bishtmithin, dëllinjën, trëndafilin e egër, qershizën (boronicën), etj.

Blegtoria[redakto | redakto tekstin burimor]

Nga raca e deleve dominon “Delja e Sharrit”, e cila është racë e produktivitetit të ulët, por kur krahasohet me Pramankën e Peshterit, Sjenicës dhe të Svrlinkut është më produktive.

Delja e Opojës i takon llojit të Deles së Sharrit, areali i së cilës shtrihet në tërë Malin Sharr si në Kosovë, Shqipëri (Kukës dhe Peshkopi) dhe në veri-perëndim të Maqedonisë. Pramenka e Sharrit është dele bishtshkurtër me prejardhje nga Muftani Evropian (lat. Ovis Musian) por edhe nga paraardhësi (lat. Ovis Vignei).

Delja sharrit.jpg

Si çdokund në Malet e Sharrit edhe Delja e Opojës nuk gjendet më si dele e pastër e Sharrit, por është fisnikëruar me Merinosin Gjerman (Delen e Virtembergut). Megjithatë delja meleze e opojës ka ruajtur cilësitë e deles autoktone të Sharrit si qëndrueshmërinë, hapin e gjatë, etj. Ndërkaq nga Merinosi Gjerman ka marr rritjen e pjellorisë, shtimin e sasisë së mishit, sasinë dhe cilësinë e leshit dhe shtimin e qumështit. Në Opojë kjo dele haset me emrin “Rude”. Gjate verës i shfrytëzon kullosat e larta të Sharrit dhe gjatë dimrit ushqehet në shtallë. Ka cilësinë e përshtatjes në kushte të varfra të ushqimit. Dallohet me leshin e saj cilësor, mishin e shijshëm, qumështin e trashë dhe me pjellën e hershme. Sasia e prodhimit të leshit është 1.3 – 1.5 kg te delet dhe 1.6 – 1.8 kg te dhentë. Fija e leshit arrin gjatësinë 11 cm, hollësia e saj është 35 μm me rreze 58%. Prodhimtaria e qumështit gjatë një lektacioni është 50 – 90 litër me rreth 6.5% yndyrë. Ka mish të cilësisë së lartë e në veçanti shquhet mishi i qengjit. Nga prodhimtaria e deles së opojës veçohet qumështi, kosi dhe djathi. Në veçanti Djathi i Sharrit që është shumë i njohur në treg.

Delja e Opojës kryesisht është dele e bardhë, me trup të zgjatur, me këmbë të gjata e të forta. Ka profil konveks, kryesisht është pa brirë ndërkaq deshtë janë kryesisht më brirë me përjashtime të vogla ku gjenden edhe desh pa brirë (shyt), kanë qafë dhe veshë të gjatë e të ngritur. Lartësia e Deles së Opojës është rreth 58 cm, thellësia e gjoksit është 26 cm, gjerësia 17 cm. Masa e gjallë trupore është rreth 32 kg te deshtë rreth 45 kg. Qengjat lindin me peshë mesatarisht prej 3 kg. Riprodhimi te Delja e Opojës fillon në moshën 18 muajsh, plleshmëria minimale është 102 qengja në 100 dele, ndërsa ajo maksimale deri 115%.

Delja e Sharrit krijon afërsi me bariun. Ajo e ndjek atë dhe e dallon zërin e tij, këtë e shfaq në blegërimë. Në të shumtën e rasteve tufa e deleve të Opojës udhëhiqen nga ogiçi (zakonisht ky dash me lesh të zi që nuk qethet dhe që mban kambanën). Ogiçi zakonisht qëndron prapa bariut.

Prej racave të lopëve, përkundër shtimit të racave meleze “Busha e Kuqe” e Opojës dhe me rrallë “Busha e Zezë”. Kjo racë vendore është e produktivitetit të ulët, e cila peshën maksimale (180 – 250 kg) e arrin në vitin e pestë dhe jep rreth 700 – 800 litër qumësht në vit. Dominimin e “Bushës” e ka kushtëzuar dhe do ta kushtëzoj edhe më tej ndërtimi i saj fizik, i cili i përgjigjet edhe terrenit malor. Busha e Opojës është në gjendje që brenda ditës t’i shfrytëzoj kullosat më të larta të Sharrit dhe në mbrëmje të kthehet në shtëpi.

Opoja trevë e lashtë shqiptare[redakto | redakto tekstin burimor]

Pamje nga Opoja

Opoja bën pjesë në regjionin me jugperëndimor të Republikës së Kosovës. Si e tërë Kosova, edhe kjo trevë, nga pozita e përshtatshme gjeografike, ka bërë të mundshme, që nga kohët më të vjetra, influencat e llojllojshme kulturore dhe veprimtari të ndryshme ekonomike. Kushtët klimatike dhe përbërja pedologjike e tokës mundësoi që në të të zhvillohen cereali të ndryshme. Këto gjëra kanë ndihmuar që njerëzit të banojnë në këtë trevë qysh në kohën e neolitikut më të vjetër. Pastaj qenja e kësaj treve pranë gërshetimit të vijave natyrore të komunikacionit me Luginën e Drinit, Ibrit, Moravës, Vardarit e ka bërë të mundur zhvillimin e një jete aktive të banorëve të kësaj treve.

Mund të thuhet me siguri se territori i Opojes është indoevropeizuar në të kaluar nga neoliti në kohen e metalit, madje nën influencën e kulturës së regjionit puntostepik. Banorët e saj ishin dardanët, fis ilir. Ata banonin në këto treva qysh nga fillimi i indoevropeizimit të territoreve të Gadishullit Ballkanik. Ne këtë trevë janë të evidentuara shumë tuma të lashta iliro-dardane. Një lagje e fshatit

Zapllugje edhe sot quhet Tumë.Të dhënat e shkruara të autorëve antikë, sidomos ato të “Gjeografise”së Strabonit, janë tëpër të pakta për njohjen e së kaluares së kësaj treve. Në bazë të të dhënave të shkruara të autorëve antikë dihet se dardanët, pra edhe opojarët e lashtë, kanë qenë në luftë të përhershme me fqinjët e tyre. Ata janë dalluar sidomos në luftë kundër maqedonëve, e me vonë edhe kundër romakëve.

Në luftërat kundër Perandorisë Romake, si e tërë toka ilire dhe Dardania edhe banorët e lashtë të Opojes, qëndruan dhe luftuan me shumë sukses kundër saj. Mirëpo, me fitoren definitive të romakëve kundër Persisë, në Iuftën afër Pidnes në vitin 168 para erës re, si shumë popuj tjerë edhe ilirët u bënë viktimë e romakeve. Kështu dardanët dhe territori I tyre, hynë në suazat e politikës provinciale të Perandorisë Romake. Mirëpo, për shkak të pozitës se vet të posaçme nacionale, Dardania mbeti gjithnjë si një tërësi unike. Kjo veçanti individuale u reflektua edhe në reformat administrative të Dioklecianit, e me vonë edhe të Konstantinit, nga se edhe në shek IV t.e.s Dardania është gjithnjë provincë e pavarur. Kjo tregon se romanizimi në tokën tonë ka patur karaktër të perciptë. Mesjeta pllakosi rëndë mbi tokat shqiptare, pra edhe mbi Kosovën dhe regjionin e Opojes.

Treva jonë shekuj me rradhë ishte territor shtetëror i Bizantit. Në kohën e Stefan Pervovençanit iu bashkua shtetit serb Prizreni dhe regjioni i tij, pra edhe Opoja, që për një kohë të shkurtër (në fillim të shek.XIII) ishtë nën pushtetin bullgar. Edhe pse historiografia sllave, e në veçanti ajo serbe, periudhen e sundimit të nemanjiçëve mundohen ta tregojnë si periudhë kur kjo trevë bën hapa përpara në zhvillimin politik, ekonomik e kulturor, faktet tregojnë se populli shqiptar përjetoi periudhën me të errët të ekzistimit të vet. Opoja, gjatë kesaj periudhe, pësoi dëme shume të mëdha. Shumë fshatra të saj, sunduesit nemanjiceve i bënë pronë të manastireve të veta, si ai i Shën Arhangjejve, Shën Premtës, etj. Të gjithë banorët u ngarkuan me taksa të mëdha dhe punë të detyruar, që duhet ta bënin për intëresat e okupatorit. Për shembull gjersa Drinia ishtë e ngarkuar ta siguronte drithin për Manastirin e Shen Arhangjejve, sredskasit siguronin sanen, opojarët e furnizonin këtë manastir me prodhime blegtorale (mish, tlyen, djath e kajmak).

Në fushën e besimit, gjuhes dhe kulturës u bënë ndryshime të dhunshme dhe shumë të mëdha në ketë trevë. Qendra kishtare shqiptare në Ulinë e cila tubonte rreth vehtes të gjitha kishat e Opojës, Gorës, të Sdretskajve dhe një pjese të fashtrave të Tetovës u la pas dore si dhe shtresa e ngritur feudale shqiptare për t’u favorizuar ajo shkizmatike në mënyrë që përms kësaj të bëhet sallavizimi i kësaj treve të pastër iliro-shqiptare, u bë ndërrimi i dhunshëm i emrave të banorëve, mikro dhe makro toponimisë, ejt.

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]