Jump to content

Liqeni i Asuanit (Naserit)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hartë që paraqet liqenin e Asuanit
Pamje nga liqeni i Asuanit

Liqeni i Asuanit ( Naserit) është liqe i madh artificial në jug i Egjiptit e në veri i Sudanit. Është një ndër liqenet më të mëdha në Afrikë dhe në botë. Diga e këtij liqeni është e gjatë 3600 m, e lartë 111 m mbi nivelin e ujit, në bazë të gjerë 180 m kurse në maje 40 m. Kjo digë është një prej të arriturave më të mëdha në fushën e ndërtimeve hidroteknike në Afrikë dhe në botë. Është ndërtuar me ngritjen e digës së Asuanit ndërmjet vitit 1958 dhe 1970. Është i gjatë 550 km. Dhe gjerësi 35 km. Ka sipërfaqe prej 5250 km2, dhe ka vëllim më të madh të ujit prej 157 milion km3. Egjiptianët në shenjë respekti për kryetarin Gamal Abdel Naser, i cili kishte dhënë idenë e këtij projekti.