Liqeni i Likovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Liqeni i Likovës
Липковско Езеро
Penda e likoves.jpg
Liqeni i Likovës
VendiMaqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut
Koordinatat42°10′13″N 21°34′14″E / 42.170401°N 21.570425°E / 42.170401; 21.570425Coordinates: 42°10′13″N 21°34′14″E / 42.170401°N 21.570425°E / 42.170401; 21.570425

Liqeni i Likovës (maqedonisht: Липковско Езеро/Lipkovsko Ezero) është një liqen artificial në pjesën veri-lindore të Maqedonisë së Veriut. Liqeni është e vendosur në Malin i Zi të Shkupit dhe u krijua në vitin 1958 nga një digë e ndërtuar në lumin i Likovës, një degë e vogël të lumit Pçinjë. Liqeni është ndihmuar nga një rezervuar tjetër fqinj dhe ndodhet më lartë, liqeni artificial të Gllazhnjës. Rezervuari është pranë fshatit Likovë, pas së cilës është quajtur. Liqeni i Likovës u ndërtua për të lejuar ujitje të tokave bujqësore të rajonit dhe për të siguruar ujë të pijshëm në fshatrat fqinje. Tubat mbartin ujin në qytetin e Kumanovës, rreth njëzet kilometra larg. Diga gjithashtu ka një hidrocentral të vogël.