Liqeni i Gllazhnjës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Liqeni i Gllazhnjës
Глажњанско Езеро
VendiMaqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut
Koordinatat42°11′47″N 21°32′45″E / 42.196477°N 21.545706°E / 42.196477; 21.545706Coordinates: 42°11′47″N 21°32′45″E / 42.196477°N 21.545706°E / 42.196477; 21.545706

Liqeni i Gllazhnjës (maqedonisht: Глажњанско Езеро/Glažnjansko Ezero) është një liqen artificial në pjesën veri-lindore të Maqedonisë së Veriut. Liqeni është e vendosur në Malin i Zi të Shkupit dhe u krijua në vitin 1972 nga një digë e ndërtuar në lumin i Likovës, një degë e vogël të lumit Pçinjë. Liqeni është ndihmuar nga një rezervuar tjetër fqinj dhe ndodhet më poshtë, liqeni artificial të Likovës. Rezervuari është pranë fshatit Gllazhnjë, pas së cilës është quajtur. Liqeni i Gllazhnjës u ndërtua për të lejuar ujitje të tokave bujqësore të rajonit dhe për të siguruar ujë të pijshëm në fshatrat fqinje. Diga është 344.04 metra e gjatë, 80 metra e lartë dhe 4 metra e trashë. Ajo ruan 26,000,000 m3, duke përfshirë 1,970,000 m3 hapësirë shtesë dhe 24,075,000 m3 volum të dobishëm.