Liqeni i Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Crno lake.jpg

Liqeni i Zi është liqen në komunën e Zhabjakut në veri të Malit të Zi. Është liqe glacial (akullnajor), i vendosur në malin Durmitor, në një lartësi mbidetare 1416 m. Gjindet 3 km larg vendanimit Zhabjak. Liqeni përbëhet nga dy liqene më të vogla, Liqeni i vogël i Zi dhe liqeni i vogël i Zi. Këta dy liqene janë të lidhur nëmes veti . Temperature e ujit në Liqenin e Zi gjat verës është më e ulët se temeratura e ajrit për 4 °C, ndërsa gjat dimrit është i grirë përafërsisht 70 ditë . Liqeni i Zi është i rrethuar me pyje të dendura.

Ndodhet 4 km në jug-lindje të fshatit Lenie në lartësinë 1684 m mbi nivelin e detit. Eshtë liqen me origjinë akullnajore. Ka ujë shumë të ftohtë, të pastët dhe të kthjelltë, me ngjyrë blu të thellë. Ka klimë të pastër malore dhe bukuri të rrallë natyrore. 300 m larg tij ndodhet burimi i Liqenit të Zi që përmban ujë me veti kurative në saj të përmbajtjes së tij me mimeralizim të lartë, dhe PH 7.5 - 8.39. Në burim nga 1 - 15 gusht, njerzit bëjnë deri në 5 banjo, nga 1 në çdo ditë, pë t'u kuruar nga sëmundjet e reumatizmës.