Liria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Liria prin vegjëlinë, mishërim i Lirisë.

Liria është asgje e njeriut për të vepruar pa shtrëngime sipas dëshirave, interesave, qëllimeve të tija, si edhe aftësia e vetëvendosjes në zgjedhjet e tij për të vepruar pa lënduar të tjerët.

Liria tregon të qenurin i lirë, kushtin e njeriut që nuk është i burgosur dhe ka shtrëngime, nuk është i kufizuar apo i penguar. Liria në një kuptim më të gjerë është aftësia e njeriut për të vepruar e menduar me vetëvendosje të plotë, është kushtëzimi i njeriut që mund të veprojë sipas zgjedhjeve të veta, në disa raste falë një fuqie të veçantë të pranuar nga ligji.

Mund të thuhet se kush kryen një veprim është i lirë, kur ka mundësinë e zgjedhjes, dhe veprimi vete është i matur; i vetvetishëm; i rastësishëm dhe jo lëndues apo shqetësues për të tjerët.

Liria nuk duhet të ngatërrohet me të drejtën dhe me lejen.

Në besimet fetare, liria mund të përmbledhë pranimin paqësor të realitetit. Çështja teologjike e lirisë përgjithësisht përqendrohet në pajtimin e përvojës apo realitetit të lirisë së brendshme me plotfuqinë e hyjnores.

Përkuzimet e njeriut[redakto | redakto tekstin burimor]

Liria është e drejte themelore e çdokujt.

== Histori = liria eshte dicka e shtrenjt per te gjith ne jo si disa qe i mbyllin njerezit dhe i lejojn qe ata te rrin si te burgosur

Thënie[redakto | redakto tekstin burimor]

  • "Aty ku mbarojnë te drejtat e mia, fillojnë te drejtat dhe liritë e tjetrit." Joandi
  • "Nuk ia vlen të kesh lirinë nëse kjo nuk nënkupton pasjen e lirisë për të gabuar".
  • "Nëse ju i ndiqni mësimet e mia, ju jeni me të vërtetë nxënësit e mi. Atëherë ju do të njihni të vërtetën, dhe e vërteta do t´ju bëjë të lirë."

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]