Jump to content

Liria e Panoramës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një imazh i një skulpturës në Berlin, botuar nën lirinë e dispozitave të ligjit Gjerman të autorit

Liria e Panoramës, e njohur si Freedom of Panorama (FOP), është një kusht në ligjet ndaj të drejtave të autorit të juridiksioneve të ndryshme, që lejon të bëhen fotografi,video xhirime ose krijime imazhesh të tjera (të tilla si piktura), e ndërtesave dhe ndonjëherë skulpturave dhe arteve të tjera, të cilat janë të vendosura në mënyrë të përhershme në një vend publik, pa cenuar të drejtat e autorit që mund të dalin ndryshe në vepra të tilla dhe të botojë imazhe të tilla.Statuti i Lirisë së Panoramës apo jurisprudenca kufizojnë zotëruesin e të drejtës së autorit për të ndërmarrë veprime për shkelje të të drejtës së autorit kundër krijuesit dhe shpërndarësit të imazheve të tilla. Ky është një përjashtim nga rregulli normal se zotëruesi i të drejtës së autorit ka të drejtën ekskluzive për të autorizuar krijimin dhe shpërndarjen e veprave të prejardhura. Fraza e ka prejardhjen nga termi gjerman Panoramafreiheit ("Liri Panoramike").

Shumë vende kanë dispozita të ngjashme që kufizojnë fushëveprimin e ligjit të së drejtës së autorit në mënyrë që të lejojë fotografi që përfshijnë skenat e vendeve publike apo skena të fotografuar nga vende publike. Megjithatë, në vende të tjera, ndryshon gjerësisht në interpretimin e këtij parimi.

Liria e Panoramës në mbarë botën

Bashkimi Europian

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Fusha e lirisë së panoramës në vendet e Evropës.
  OK, including works of art
  OK for buildings only
  OK for non-commercial use only
  Not OK
  Unknown

Në Bashkimin Evropian, Direktiva 2001/29 / EC parashikon mundësinë e shteteve anëtare që kanë në klauzolë liri të panoramës në ligjet e tyre të së drejtës së autorit, nuk kërkon një rregull të tillë. [1][2]


Panoramafreiheit është përcaktuar në nenin 59 të Urheberrechtsgesetz Gjermane, [3] [4] [5] në seksionin 62 të Mbretërisë së Bashkuar të së drejtës së autorit, gjithashtu ajo ekziston në disa vende të tjera dhe në shumicën e madhe të shteteve anëtare. [6]

Punimet Dy-Dimensionale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkalla e saktë e kësaj lejeje për të bërë fotografuar në vende publike, pa u shqetësuar në lidhje me veprat me të drejtë autori, që ka një imazh, ndryshon midis vendeve. Në shumicën e vendeve, ajo vlen vetëm për imazhet e veprave tre-dimensionale që janë të vendosur në mënyrë të përhershme në një vend publik, "i përhershëm" zakonisht do të thotë "rreth jetëgjatësisë natyrale të punës". [7] Në Zvicër, të bësh apo botosh imazhet e veprave dy-dimensionale si: mbishkrime murale është e lejuar, por të tilla imazhe nuk mund të përdoret për të njëjtin qëllim si origjinalet. [7]

Hapësira publike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë ligje kanë dallime delikate në lidhje me hapësirën publike dhe pronën private. Ndërsa vendodhja e fotografisë është e parëndësishme në Austri, në Gjermani lejet zbatohen vetëm nëse imazhi është marrë nga vendi publik, dhe pa ndonjë shërbimeve të tjera të tillë si shkallë, platformë heqjeje, aeroplanë etj. Në rrethana të caktuara, shtrirja e lejes është zgjeruar edhe për arsye private, p.sh. për qasjen publike të parqeve private dhe në Kështjella që nuk lejohet hyrja, por me kufizimin që pronari mund të kërkojë një tarifë për përdorim komercial të këtyre imazheve. [8]

  1. ^ N.N.: Panoramafreiheit Arkivuar 18 prill 2015 tek Wayback Machine. URl last accessed 2007-09-20. See also Article 5(3)(h) of 2001/29/EC.
  2. ^ "The IPKat". ipkitten.blogspot.co.uk. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Seiler, D.: Fotografieren von und in Gebäuden Arkivuar 30 shtator 2007 tek Wayback Machine, in visuell 5/2001, p. 50. See also §59 UrhG (Germany). URLs last accessed 2007-09-20.
  4. ^ Lydiate, H.: Advertising and marketing art: Copyright confusion Arkivuar 27 tetor 2011 tek Wayback Machine. See also section 62 of the Copyright, Designs and Patents Act 1988. URLs last accessed 2007-09-20.
  5. ^ Koetz, D.: Erlaubnis zum Ablichten von Sehenswürdigkeiten, in Photographie 10/2002. URL last accessed 2007-09-20.
  6. ^ "European Commission in the UK – Euromyths and Letters to the Editor  » Blog Archive  » Europe is not banning tourist photos of the London Eye". europa.eu. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ a b Rehbinder, M.: Schweizerisches Urheberrecht 3rd ed., p. 158, Stämpfli Verlag, Berne, 2000. ISBN 3-7272-0923-2. See also §27 URG (Switzerland). URL last accessed 2007-09-20.
  8. ^ "Decision of the German Federal Court in favour of the Stiftung Preußische Schlösser und Gärten, December 17, 2010". Juris.bundesgerichtshof.de. 2010-12-17. Marrë më 2012-07-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)