Lista e Perandorëve Romakë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dinastia Julo-Klaudiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portreti Emri Lindja Vdekja Detajet
AugustiCezar Augusti16 Janar 27 p.e.s. - 19 Gusht 14 e.s. 23 Shtator 63 p.e.s.

Roma biri i Atrias dhe Gai Oktavit

19 Gusht 14

(76 vjeç) vdekje natyrore

Lindur me emrin Gai Oktavi, njohur dhe si Oktaviani; stwrnipi dhe mw vonw biri i adoptuar i Jul Çezarit; akumuloi pushtetin nw Senatin e Romwsfillimisht si konsul dhe mw pas perandor.
TiberiTiber Cezar Augusti17 Shtator 14 - 16 Mars 37 16 Nwntor 42 p.e.s.

Roma biri i Livias dhe Tiber Klaud Neronit

16 Mars 37

(77 vjeç) vdekje natyrore

Thjeshtri, dhwndri, dhe mw pas biri i adoptuar i Augustit.
KaligulaGai Cezar August Gjermaniku18 Mars 37 - 24 Janar 41 31 Gusht 12

Antium, Itali biri i Agripinws sw Vjetwr dhe Gjermanikut

24 Janar 41

(28 vjeç) vrarw nga njw komplot i Senatit dhe Gardws Pretoriane

Stwrnipi dhe trashwgimtari i Tiberit, stwr-stwrnipi i Augustit.
KlaudiTiber Klaud Cezar August Gjermaniku24 Janar 41 - 13 Tetor 54 1 Gusht 10 p.e.s.

Ludgunum biri i Antonias sw Re dhe Drusit tw Vjetwr

13 Tetor 54

(63 vjeç) me shumw mundwsi i helmuar nga bashkwshortja e tij Agripina, pwr tw kurorwzuar Neronin perandor

Xhaxhai i Kaligules, stwrnipi i Augustit, u deklarua perandor nga Garda Pretoriane dhe pranuar nga Senati; filloi pushtimin romak tw Britanisw.
NeroniNeron Klaud Cezar August Gjermaniku13 Tetor 54 - 9 Qershor 68 15 Dhjetor 37

Antium, Itali biri i Agripinws sw Re dhe Domit Ahenobarbut

9 Qershor 68

(30 vjeç) kreu vetwvrasje pasi u braktis nga Garda Pretoriane dhe pas dwnimit me vdekje tw Senatit

Stwrnipi, thjeshtri, dhwndri dhe biri i adoptuar i Klaudit, stwr-stwr-stwrnipi i Augustit.