Lista e liqeneve të Bosnjës dhe Hercegovinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Liqenet Natyrore në Bosnjë dhe Hercegovinë  përfshijnë një territor prej 61.5 km2, e cila është më pak se 0.12% të totalit të sipërfaqes së Bosnje dhe Hercegovinës. Busko Blato  është liqeni më i madhë , sipërfaqja e tij është 56.7 km2. Blidinje është liqeni më i madh malor-natyror  në Bosnje dhe Hercegovinë, me sipërfaqe të ndryshme mes 2,5 dhe 6 km2, dhe Busko Blato liqeni me madhësinë e tij të përgjithshme 56.7 km2 është liqeni më i madhë artificial  në Bosnjë dhe Hercegovinë; megjithatë kjo nuk është e harruar se ky liqen është bërë nga akumulimi i ujit nga moçalet , më herët në mënyrë natyrale nga kënetat  dhe  nga sistemi batak.Madhësia e përgjithshme e të gjithë liqeneve është 1/10 më e madhe se mesatarja botërore. Për shkak të kësaj, liqenet natyrore në Bosnjë dhe Hercegovinë nuk janë ekonomikisht të rëndësishme.

Supozohet se liqenet natyrore të  Bosnjës dhe Hercegovinës janë më të rinj se 9000 vjet, ndryshe nga liqenet e tjera evropiane. Kjo është konstatuar pas eksplorimeve  të moshës absolute nga balta e liqenit. Është shkruar në literaturën e vjetër se liqenet malore të Bosnjë-Hercegovinës janë bërë për shkak të lëvizjeve akullnajore.. Nëse nuk ka pasur liqene natyrore në Bosnjë dhe Hercegovinë, pastaj liqenet artificiale janë krijuar, për shembull liqeni Jugovo në malet Zelengora.

Hutovo Blato është krijuar në luginën e lumit Neretva dhe kjo  jetesë varet nga energjia  dhe përmirësuesnë përpjekjet në  lumit Neretva . Kërkimet natyrore të liqenit të Bosnjës dhe Hercegovinës kanë filluar në vitin 1924 dhe se kërkimi ishte i vendosur në  mundësi të mira natyrore dhe biologjike për kultivimin e peshkut.

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]