Lista e partive politike në Greqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tradita partiake në parlamentin e Greqisë është e shkurtë. Deri në vitin 1974 nuk ekzistonte ndonjë parti tjetër pos partisë komuniste, e cila ishte themeluar që nga viti 1918. Pas rrëzimit të diktaturës ushtarake greke në vitin 1974, fillojnë të dalin partitë e para politike. Edhe përkundër faktit që partitë e majta janë të shpërndara, parlamentin e Greqisë e dominojnë pesë parti. E nga këto të pesta, dy janë si protagonist kryesorë që mbledhin shumicën e votave, partia Nea Dimokratia (N.D.) dhe Lëvizja Socialiste Panhelene (PA.SO.K.).

Partitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në skenën partiake të Greqisë gjenden 27 parti të ndryshe politike. Pesë nga këto parti kanë arritur të hynë në parlamentin e Greqisë të tjerat, 22 nuk kanë pasur zgjedhës të mjaftueshëm.

Partitë në parlament[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • N.D. (Demokracia e Re), liberale-konservative
  • PA.SO.K. (Lëvizja Socialiste Panhelene), social-demokrate
  • K.K.E. (Partia Komuniste e Greqisë), komuniste
  • SYN. (Koalicioni i të majtës, i Lëvizjes dhe Ekologjisë), socialiste
  • LA.O.S. (Streha e Përbashkët Popullore Ortodokse), nacional-konservative

Partitë jashtë parlamentit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • A.S.K.E. (Partia Luftarake Socialiste e Greqisë)
  • ANT.SYM. (Aleanca Antikapitaliste)
  • CHRIST. (Besimi Krishterë)
  • D.P.E. (Unioni Regjional Demokratik)*
  • DIM. ANAG. (Zhvillimi Demokratik)
  • DH.K.KI. (Lëvizja Sociale Demokratike)
  • DI.SO.K. (Lëvizja Socialiste Demokratike)*
  • EN.KENT. (Unioni Qendrorë)
  • EYR.SYMP. (Konfederata Evropiane, Demokracia Bazore)*
  • GYN.EYR. (Gratë për Evropën Ndryshe)*, feministë
  • KKE M-L (Partia Komuniste e Greqisë Marksiste-Leniniste)
  • K.I.E.F. (Partia për Miqësi, Barazi dhe Paqe)
  • ME.R.A. (Fronti i të majtëve Radikal)
  • M-L KKE (Partia e Marksist-Leninistëve Komuniste e Greqisë)
  • FIL. SYM. (Aleanca Liberale)
  • KOM. FIL. (Partia e Liberalëve)
  • O.A.K.K.E. (Organizata për Ripërtririen e Partisë Komuniste të Greqisë)
  • OIK.ENAL. (Ekologjia Alternative)*, ambientalit
  • OIK.PRAS. (Të Gjelbërit Ekologjik), ambientalit
  • ORAMA (Vision)*
  • OUR.TOXO (Ylberi)*, etnike
  • PAT.SYM. (Aleanca Patriotike)*
  • VERGHS (Vergis Ekologët Grekë), ambientalit

Të shënuarat me (*) janë regjistruar vetëm në zgjedhjet Evropiane nga 2004-ta

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]