Lëvizja Socialiste Panhelene

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lëvizja Socialiste Panhelene (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) shkurt PASOK (ΠΑΣΟΚ) ose PA.SO.K., është një parti social-demokrate në Greqi.

Partia u regjistrua më 3 shtator 1974 si pasuese e Lëvizjes së Përgjithshme Çlirimtare Greke (PAK) të themeluar më 1968. Këtë lëvizje të përgjithshme e kishte themeluar Andreas Papandreou gjatë qëndrimit të tij në mërgim. PASOK-u erdh në qeveri nga viti 1981 dhe qëndrojë aty deri më 2004, po thuaj se pa ndërprerje. Vetëm gjatë periudhës 1990-1993, pozitën e kryeparit të qeverisë e kishte partia Nea Dimokratia (Demokracia e Re). Me zgjedhjet parlamentare të 7 marsit 2004-ër, PASOK-u humbi shumicën parlamentare dhe nën udhëheqjen partiake të Giorgos Andrea Papandreou, në zgjedhjet e shtatorit të 2007-ës u deshtë prapë të pranojë humbjen.

Të arriturat në zgjedhjet parlementare 1974-2007[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Kryetari i partisë Numri i votave Përqindja e votave Numri i anëtarëve në parlament Pozita në parament
1974
666,413
13.6%
12
Fundparti opozitare
1977
1,300,025
25.3%
93
Kyeparti opozitare
1981
2,726,309
48.1%
172
Qeveri
1985
2,916,735
45.8%
161
Qeveri
1989
2,551,518
39.1%
125
Kyeparti opozitare
1989
2,724,334
40.7%
128
Në koalicion në qeverin e të majtës, Koalicioni i majtë i Lëvijes dhe Ekologjisë (SYN)
1990
2,543,042
38.6%
123
Kyeparti opozitare
1993
3,234,777
46.9%
170
Qeveri
1996
2,813,245
41.5%
162
Qeveri
2000
3,007,596
43.8%
158
Qeveri
2004
3,002,531
40.6%
117
Kyeparti opozitare
2007
2,727,853
38.10%
102
Kyeparti opozitare