Lista e teqeve bektashiane në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lista e teqeve bektashiane në Shqipëri të cilat organizohen nga Kryegjyshata Botërore e Bektashiane me seli qëndrore në Tiranë.

Qendra Botërore BektashianeTiranë
  • 1. Selia e Shenjtë e Kryegjyshatës Botërore Bektashiane, Tiranë,1931 Sali Njazi Dede.
  • 2. Teqeja e Valiasit, Tiranë.
  • 3. Teqeja e Arapajt , Durrës, 1962, Ahmet Myftar Dede.
  • 4. Teqeja e Kulmakut, Skrapar, 1916, Dervish Iliazi.

Gjyshata e Fushë - Krujës[redakto | përpunoni burim]

  • 1. Teqeja e Fushë - Krujës, Krujë, 1562, Baba Ali.
  • 2. Teqeja e Gjormit, Mamurras , 1793, Hajdar Baba Matemi.
  • 3. Teqeja e Shullazit, Laç.
  • 4. Teqeja e Dervish Shabanit, Krujë, 1928, Dervish Shabani.
  • 5. Teqeja e Hysen Jajah Babait, Krujë, 1836, Haxhi Jahja Babai.
  • 6. Teqeja e Sari Salltikut në malin e Krujës , Krujë, 1330 dhe më pas në 1776.

7. Teqeja e Hamza Babait, Krujë.[redakto | përpunoni burim]

  • 8. Teqeja e Veles Krujë, 1912.
  • 9. Teqeja e Ball Efendisë Krujë, 1400.
  • 10. Teqeja e Çitozë Krujë.
  • 11. Teqeja e Sansufës Krujë.
12. Teqeja e Dollmës, Krujë, 1700.[redakto | përpunoni burim]
  • 13. Teqeja e Abazajve, Krujë.
  • 14. Teqeja e Bllacës Dibër, 1893, Baba Isufi.
  • 15. Teqeja e Bulqizës, Bulqizë, 1800, Baba Fejzë Bulqiza.
  • 16. Teqeja e Martaneshit, Burrel 1870.
  • 17. Teqeja e Ballëm Sulltanit, Martanesh, Burrel.
  • 18. Teqeja e Zerqanit, Dibër.
  • 19. Teqeja e Kasëm Ali Sulltanit, Shkodër, 1637, Baba Kasëm Ali Sulltani.
  • 20. Teqeja e Drishtit Shkodër, 1908, Baba Kamber.
  • 21. Teqeja e Malit të Dejës, Lezhë, 1867, Dervish.

Gjyshata e Elbasanit[redakto | përpunoni burim]

  • 1. Teqeja e Madhe, Elbasan, 1800, Xhefai Ibrahim Babaj.
  • 2. Teqeja e Baba Xhemal Turkut, Elbasan.
  • 3. Teqeja e Pusit që lahet vetë, 1920.
  • 4. Teqeja e Dushkut, Gramsh, 1898, Baba Ahmeti.
  • 5. Teqeja e Shembërdhenjit, Gramsh, 1863, Baba Mustafai.
  • 6. Teqeja e Luzit, Kavajë, Baba Sako.
  • 7. Teqeja e Baba Skënderit, Lushnjë.
  • 8. Teqeja e Baba Ali Horosanit, 1543, (1927) Elbasan.

Gjyshata e Korçës[redakto | përpunoni burim]

  • 1. Teqeja e Turanit, Korçë, 1827, Baba Saliu.
  • 2. Teqeja e "Abdullah Baba Melcanit", Korçë, themeluar nga Hysen Ali Dede , ne vitin 1640, dhe rinderuar ne vitin 2014 nga Misionari Bektashi : Hiresia e tij, w-Haxhi Baba Sadik Ibrokodheli .
  • 3. Teqeja e Vloçishtit, Korçë. (Teqeja e Baba Adilit)
  • 4. Teqeja e Qatromit, Korçë, 1770, Baba Beqir Efendiu.
  • 5. Teqeja e Plasës, Korçë.
  • 7. Teqeja Lavdarit Korçë, 1912.
  • 8. Teqeja e Mazrekës Korçë.
  • 9. Teqeja e Vrepckës Korçë.
  • 10. Teqeja e Kuc - Devoll, 1450, Kasëm Baba, 1810 Baba Ibrahimi .
  • 11. Teqeja e Poloskës, Devoll, 1450, Kasëm Baba.
  • 12. Teqeja e Ersekës, Ersekë, 1887, Baba Zenel-Abedini.
  • 13. Teqeja e Vrepckës Ersekë.
  • 14. Teqeja e Barmashit Ersekë, Baba Sulejmani.
  • 15. Teqeja e Ersekes, Ersekë.
  • 16. Teqeja e Strajes, Ersekë, 1893, Hysen Babai.
  • 17. Teqeja e Kreshovës Ersekë, 1900, Baba Hasan Melcani.
  • 18. Teqeja e Qesarakës Ersekë, 1620, Haxhi Baba Horosani (Qesaraka).
  • 19. Teqeja e Dervish Aliut në Orgockë Ersekë.

Gjyshata e Prishtës, Skrapar[redakto | përpunoni burim]

Teqe Halveti në Berat

Rrethi Berat

  • 1. Teqeja e Baba Aliut Berat, 1826, Baba Aliko.
  • 2. Teqeja e Kumanit Berat, 1912.
  • 3. Teqeja e Osmanzezë Berat, 1405, Baba Elios.
  • 4. Teqeja e Plashnikut, Berat, 1912.
  • 5. Teqeja e Velabishtit, Berat.
  • 6. Teqeja e Vokopolës Berat.
  • 7. Vendi i Mirë, Çorrogjafë, Berat.
  • 8. Tyrbe Zhapokikë, Berat.

Rrethi Skrapar

  • 1. Dervishije Strenec e dervish Aliut, Skrapar.
  • 2. Dervishije Qeshibes (rrënojë toponim), Skrapar.
  • 3. Tyrbe në Kakos (dy tyrbe), Skrapar.
  • 4. Mekami i Malindit, Skrapar.
  • 5. Varri i mirë, Sevran i vogël, Skrapar.
  • 6. Varri i Dervishit..., Qafë e Martës, Skrapar.
  • 7. Mekami i dervish Nures, Sevran i Madh, Skrapar.
  • 8. Teqe Çepan ( rrënojë toponim), Skrapar.
  • 9. Tyrbe e dervish Muhametit, Zabërzan, Skrapar.
  • 10.Tyrbe, Koprënckë, Skrapar.
  • 11.Teqe e dervish Rexhepit, Qafë (Rrënojë, toponim), Skrapar.
  • 12. Gjurma e Abaz Aliut, Taroninë, mali i Çepanit, Skrapar.
  • 13. Gjurma e Abaz Aliut, Dërrasa e Kajcës, afër Prishtës, Skrapar.
  • 14. Gjurma e Abaz Aliut, Rodhes, Skrapar.
  • 15. Gjurma e Abaz Aliut në Dërrasën e Novajt, Skrapar.
  • 16. Gjurma e Abaz Aliut (dora në shkëmb) afër Bargullasit, Skrapar.
  • 17. Tyrbe e dervish Zeqirit, Osojë, Skrapar.
  • 18. Dervishije Polenë, (rrënojë, toponim), Skrapar.
  • 19.Tyrbe e dervish Alushit, Grepckë, Skrapar.
  • 20. Teqeja e Prishtës ( rrënojë), Skrapar.
  • 21. Dervishije, Vërzhezhë, Skrapar.
  • 22. Tyrbe e dervish Abedinit, Spatharë, Skrapar.
  • 23. Tyrbe e Lavdarit (rrënojë në zonën e Vëndreshës) Skrapar.
  • 24. Tyrbe e dervish Alushit, Munushtir.
  • 25. Teqeja e Therepelit (rrënojë) Skrapar.
  • 26. Teqe e Çorovodës ( shkolla e baba Xhaferit Çorovodë, toponim afër muzeut të rrethit).
  • 27. Teqeja e Pronoivikut, Poliçan, Skrapar.
  • 28. Tyrbe Dobrush Skrapar.
  • 29. Teqeja e Kulmakut e dervish Iliazit, Tomor, Skrapar.
  • 30. Tyrbe e Abaz Aliut në Çukë të Tomorit, Skrapar.
  • 31. Teqe e Krushovës, e baba Velikos, Skrapar.
  • 32. Teqe ne Brerimës (dimërore) e baba Xhaferit, Gjerbës, Skrapar.
  • 33. Teqe e Kuçit, e rindertuar, Tomorricë.
  • 34. Teqe e Çërricës, Skrapar.
  • 35. Teqe e Strafickës e baba Meleqit, Skrapar.
  • 36. Tyrbe e BABA TAHIRIT ne Prishte Skrapar

Gjyshata e Vlorës[redakto | përpunoni burim]

Rrethi Mallakastër

  • 1.Teqeja e Aranitasit Mallakastër, Para vitit 1923.
  • 2.Teqeja e Corrushtit Mallakastër, 1912.
  • 3.Teqeja e Drizarit Mallakastër, 1900, Baba Xhelali.
  • 4.Teqeja e Fratarit Mallakastër, 1912.
  • 5.Teqeja Grancies, Mallakastër, 1900, Nuri Babai 1923, themelues.
  • 6.Teqeja e Greshices, Mallakastër, 1860, Baba Hyseni.
  • 7.Teqeja e Hekalit, Mallakastër, 1912.
  • 8.Teqeja e Kapajt, Mallakastër , 1901, Baba Ismaili(e hershme).
  • 9.Teqeja e Kremenarit, Mallakastër, 1905, Hasan Babai.
  • 10. Teqeja e Kutajt, Mallakastër, 1923, Rifat Babai
  • 11. Teqeja e Cakranit, Mallakastër.
  • 12. Teqja Panarit, Mallakastër.
  • 13. Teqeja e Shen tren, ose “Vendi i Shenjtorit” nga vizitat legjendare të Sari Salltikut, Mallakastër.
  • 14. Teqeja e Rabijes, Mallakastër.
Teqe në Vlorë

Rrethi i Vlorës

  • 11.Teqeja e Shkozës Vlore, 1912.
  • 12.Teqeja e Kuzum Babait Vlorë, 1450, Kuzum Baba Sulltani.
  • 13.Teqeja e Gjormit Vlorë, 1912.
  • 14.Teqeja e Golombasit Vlorë, 1908.
  • 15.Teqeja e Gorishtit Vlorë, 1912.
  • 16.Teqeja e Kaninës Vlorë, 1411 Sinan Pasha.
  • 17.Teqeja e Smokthinës Vlorë, 1912.
  • 18.Teqeja e Mbyetit Fier, Baba Ali Horosani.
  • 19. Teqe në Karburun, Vlorë.
  • 20. Tyrbet ne Hambaraj-Rindertuar nga Hiresia e tij, w-Haxhi Baba Sadik Ibrokodheli.

Gjyshata e Gjirokastrës[redakto | përpunoni burim]

  • 1. Teqeja e Ali Postivan, Përmet, 1767, Baba Ali – 1903, Baba Abdulla.
  • 2. Teqeja e Bënçë, Tepelenë, 1912.
  • 3. Teqeja e Çorrajt Tepelenë , 1912.
  • 4. Teqeja e Peqirefend Delvinë, 1770, Beqir Efendi.
  • 5. Teqeja e Dukaj Tepelenë, 1900 Dervish.
  • 6. Teqeja e Frashërit, Përmet, 1781, Nasibi Tahir Babai.
  • 7. Teqeja e Zallit, Gjirokastër, 1770, Sejjid Asim Babai i cili ne 1794 nderoi jete.
  • 8. Teqeja e Kodrës ose Shtufit, Gjirokastër, 1800, Baba Hajdar Plaku.
  • 9. Teqeja e Baba Zenelit, Gjirokastër, 1790, Baba Zenel Gjoksi.
  • 10. Teqeja e Gllavës, Tepelenë, 1883, Baba Ismail ( e hershme).
  • 11. Teqeja e Kelcyrës, Përmet, Hasan Dede.
  • 12. Teqeja e Kiçokut, Përmet, 1890, Baba Kamberi.
  • 13. Teqeja e Komarit, Tepelenë, 1903, Islam Babai.
  • 14. Teqeja e Picarit, Gjirokastrër, Dervish Hasani.
  • 15. Teqeja e Kosinës, Përmet, 1923.
  • 16. Teqeja e Koshtanit, Tepelenë, 1807 Baba Shememi Krujë.
  • 17. Teqeja e Kras -1, Tepelenë,1870, Hysen Babai- 1905, Hasan Babai.
  • 18. Teqja e Kras-2, Tepelenë, 1870, Hysen Babai, 1905, Hasan Babai.
  • 19. Teqeja e Maricaj, Tepelenë, 1890, Baba Musa.
  • 20. Teqeja e Matohasanaj, Tepelenë, 1878, Baba Salihu.
  • 21. Teqeja e Melanit, Gjirokastër,1870, Baba Aliu.
  • 22. Teqeja e Memaliaj, Tepelenë, 1840, Hysen Babaj.
  • 23. Teqeja e Përmetit, Përmet, 1861, Baba Aliu.
  • 24. Teqeja e Progonatit, Tepelenë, 1912.
  • 25. Teqeja e Rozecit, Tepelenë, 1912.
  • 26. Teqeja e Sukës, Përmet, 1810 Baba Tahiri.
  • 27. Teqeja e Turan,Tepelenë,1900.
  • 28. Teqeja e Veliçotit, Tepelenë, 1826, Hysen Babai.
  • 29. Teqeja e Qesaratit, Tepelenë.
  • 30. Teqeja e Petranit, Përmet.
  • 31. Teqeja e Rodenjit, Përmet.
  • 32. Teqeja e Gostomickës, Përmet (Kjo lidhet me Dervishijen e baba Fetahut).
  • 33. Teqeja e Vllah Psilloter (Kat. Avoniçan) e Baba Bilos, Përmet.
  • 34. Teqeja e Bualit Përmet.
  • 35. Teqeja e Baba Zenelit, Përmet.
  • 36. Teqeja e Psarit Përmet.
  • 37. Teqeja e Kostrecit Përmet.
  • 38. Teqeja e Podgoranit Përmet.
  • 39. Teqeja e Zhepovës Përmet.
  • 40. Teqeja e Pacomit Përmet.
  • 41. Teqeja e Guman Tepelenë, 1903, Baba Hysen.
  • 42. Vakëfi Mokricë (Riban), Përmet.
  • 43. Teqeja Bubës (Lagja Derven, Bubësi i sipërm), Përmet.
  • 44. Teqeja e Baba Xhaferit, në Borsh, Sarandë.
  • 45. Mekami i Imam Hysenit , ne Pavar Permet.
  • 46. Teqeja: Reshat Dede Baba , Sarande . Themeluar nga misionari i vetem Bektashi ne keto vite , Hiresia e tij, w-Haxhi Baba Sadik Ibrokodheli ne vitin 2009 .

Referenca[redakto | përpunoni burim]

Kryegjyshata Botërore Bektashiane

46.Mekami i Baba Manes Tosk Martalloz