Jump to content

Lockheed AC-130

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një armatim AC-130H nga Skuadroni i 16-të i Operacioneve Speciale, Fusha Hurlburt, në një mision stërvitor në brigjet e Floridës.

Aeroplani luftarak Lockheed AC-130 është një variant i armatosur rëndë, me qëndrueshmëri të gjatë dhe sulm tokësor i avionit transportues C-130 Hercules, me krahë fikse. Ai mbart një gamë të gjerë armësh të sulmit tokësor që janë të integruara me sensorë të sofistikuar, navigim dhe sisteme të kontrollit të zjarrit. Ndryshe nga avionët e tjerë modernë ushtarakë me krahë fiks, AC-130 mbështetet në shënjestrimin vizual. Për shkak se profili i tij i madh dhe lartësitë e ulëta të funksionimit rreth 2.100 metra e bëjnë atë një objektiv të lehtë, misionet e tij mbështetëse të afërta ajrore zakonisht kryhen gjatë natës.

Korniza e avionit është prodhuar nga Lockheed Martin, ndërsa Boeing është përgjegjës për shndërrimin në një anije luftarake dhe për mbështetjen e avionëve. I zhvilluar gjatë Luftës së Vietnamit si "Project Gunship II", AC-130 zëvendësoi Douglas AC-47 Spooky, ose "Gunship I". Operatori i vetëm është Forca Ajrore e Shteteve të Bashkuara, e cila përdor variantet AC-130U Spooky dhe AC-130W Stinger II për mbështetje të afërt ajrore, ndalim ajror dhe mbrojtje nga forcat, me hyrjen në shërbim të AC-130J Ghostrider të përmirësuar. Rolet e mbështetjes së afërt ajrore përfshijnë trupat mbështetëse tokësore, përcjelljen e autokolonave dhe operacionet urbane. Misionet e ndalimit ajror kryhen kundër objektivave të planifikuar dhe objektivave të mundësisë. Misionet e mbrojtjes së forcës përfshijnë mbrojtjen e bazave ajrore dhe objekteve të tjera. AC-130U bazohen në Hurlburt Field, Florida, ndërsa AC-130W janë të bazuara në Cannon AFB, New Mexico; anijet luftarake mund të vendosen në mbarë botën. Skuadriljet janë pjesë e Komandës së Operacioneve Speciale të Forcave Ajrore (AFSOC), një komponent i Komandës së Operacioneve Speciale të Shteteve të Bashkuara.

AC-130 ka një kabinë pa presion, me armatimin e montuar për të qëlluar nga ana e portit të gypit. Gjatë një sulmi, anija luftarake kryen një rrotullim të shtyllës, duke fluturuar në një rreth të madh rreth objektivit, prandaj është në gjendje të qëllojë mbi të për shumë më gjatë sesa në një sulm konvencional me përplasje. AC-130H Spectre ishte i armatosur me dy topa M61 Vulcan 20mm, një top L/60 Bofors 40mm, dhe top M137 105mm dhe mekanizëm zmbrapsjeje M37 nga obusi M102; pas vitit 1994 u hoqën topat 20mm. AC-130U Spooky i përmirësuar ka një top të vetëm 25mm GAU-12 Equalizer në vend të dy topave 20mm të Spectre, një sistem të përmirësuar të kontrollit të zjarrit dhe kapacitet të rritur të municionit. AC-130J i ri u bazua në cisternën e operacioneve speciale MC-130J Commando II. AC-130W Stinger II është një C-130H i modifikuar me përmirësime duke përfshirë një paketë goditjeje precize.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]