Jump to content

Logjistika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Magazina në South Jersey, një epiqendër e Bregut Lindor të SHBA-së për logjistikën dhe ndërtimin e magazinës, jashtë Filadelfias, ku kamionët dorëzojnë pllaka graniti.

Logjistika merret me fluksin efikas përpara dhe të kundërt të mallrave, shërbimeve dhe informacioneve të lidhura nga pika e origjinës deri në pikën e konsumit sipas nevojave të klientëve. Logjistika është një komponent i menaxhimit të zinxhirit të furnizimit, ku ajo mban të bashkuar zinxhirin e furnizimit. Burimet e menaxhuara në logjistikë mund të përfshijnë mallra të prekshme si materiale, pajisje dhe furnizime, si dhe ushqime dhe artikuj të tjerë të konsumueshëm.

logjistikën ushtarake, ajo ka të bëjë me mirëmbajtjen e linjave të furnizimit të ushtrisë me ushqime, armatime, municione dhe pjesë këmbimi, përveç transportit të vetë trupave. Ndërkohë, logjistika civile merret me blerjen, lëvizjen dhe ruajtjen e lëndëve të para, të produkteve gjysëm të gatshme dhe të produkteve të gatshme. Për organizatat që ofrojnë shërbime të tilla si grumbullimi i mbeturinave, dërgesat e postës, shërbimet publike dhe shërbimet pas shitjes, problemet logjistike gjithashtu duhet të adresohen.

Logjistika zë një sasi të konsiderueshme të kostos operacionale të një organizate ose vendi. Për shembull, kostot logjistike të organizatave në Shtetet e Bashkuara shkaktuan rreth 11% të prodhimit të brendshëm bruto kombëtar (PBB) të Shteteve të Bashkuara në vitin 1997. Një situatë e tillë është gjithashtu e ngjashme për vendet në Bashkimin Evropian (BE) ku logjistika u shkaktua nga 8.8 në 11.4%. të PBB-së kombëtare në vitin 1993.

Menaxhimi i logjistikës është pjesa e menaxhimit të zinxhirit të furnizimit dhe inxhinierisë së zinxhirit të furnizimit që planifikon, zbaton dhe kontrollon rrjedhën dhe ruajtjen efikase, efektive dhe të kundërt të mallrave, shërbimeve dhe informacioneve të lidhura ndërmjet pikës së origjinës dhe pikës së konsumit për t'u përmbushur. kërkesat e klientëve. Kompleksiteti i logjistikës mund të modelohet, analizohet, vizualizohet dhe optimizohet nga softueri i dedikuar simulues. Minimizimi i përdorimit të burimeve është një motivim i përbashkët në të gjitha fushat e logjistikës. Një profesionist që punon në fushën e menaxhimit të logjistikës quhet logjistik.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Logjistika ushtarake

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]