Long John Silver

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Long John Silver duke çuar Jim HawkinsThe Hostage ilustruar nga N. C. Wyeth

Long John Silver është personazh fiktiv dhe antagonisti kryesor në romanin Ishulli i thesarit nga Robert Louis Stevenson. Paraqitja e tij me një këmbë dhe papagalli, në veçanti, kanë kontribuar shumë në imazhin e piratit në kulturën popullore.

Personazhi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Long John Silver është një pirat dinak dhe oportunist i cili ishte nënkryetar nën kapitenin famëkeq Flint. Portretizimi i Stevensonit nga Silver ka ndikuar shumë në ikonografinë moderne të piratit.[1] Silver ka një papagall, i quajtur Kapiteni Flint në nder ose tallje e ish-kapitenit të tij,[2] i cili përgjithësisht shtrihet mbi shpatullën e Silver dhe dihet të flasë me fraza piratësh ose detar si "Pjesët e tetë" dhe "Qëndroni për të shkuar". Silver përdor papagallin si një mënyrë tjetër për të fituar besimin e Xhimit, duke i treguar djalit të gjitha llojet e tregimeve emocionuese rreth historisë së piratëve të papaguar. "Tani që zogu," thotë Silver, "është, ndoshta, dyqind vjeç, Hawkins - ata jetojnë përgjithmonë, dhe nëse dikush ka parë më shumë ligësi, duhet të jetë vetë djalli. Ajo lundroi me England - me piratin e madh Kapitenin England. Ajo ishte në Madagaskar, dhe në Malabar, Surinam, Providence dhe Portobello ... Ajo ishte në bordin e Viceroy of Indies nga Goa, ajo ishte, dhe për të parë atë që ju do të mendoni ajo ishte një fëmijë".[3]

Silver pretendon se ka shërbyer në Marinën Mbretërore dhe ka humbur këmbën nën "Hawke i pavdekshmi". "Këmba e tij e majtë u prerë afër hip, dhe nën shpatullën e majtë, ai mbajti një patericë, të cilin ai arriti me shkathtësi të mrekullueshme. Ai ishte shumë i gjatë dhe i fortë, me një fytyrë si të madhe si një proshutë e thjeshtë dhe e zbehtë, por inteligjent dhe i qeshur ".[4].

Ai gjithashtu pretendon të ketë qenë i vetmi njeri që Flint kishte frikë. Ashtu si shumë nga personazhet e Stevensonit, ka karakter të rëndësishëm në karakter; me sa duket Silver është një detar punëtor dhe i pëlqyeshëm, dhe kjo është vetëm si komplot shpalos që natyra e tij dinake shpallet gradualisht. Marrëdhënia e tij me Jim Hawkins, protagonist dhe tregimtar i romanit, është interesante, pasi ai shërben si mentor dhe përfundimisht figurë babai për Jimin, duke krijuar shumë tronditje dhe emocione kur zbulohet se ai është përgjegjës për kryengritjen dhe veçanërisht kur Jim duhet të përballet dhe të luftojë me të më vonë.

Megjithëse është i gatshëm të ndryshojë anët në çdo kohë për të rritur interesat e veta, Silver ka vlera kompensuese: ai është i mençur sa duhet t'i kushtojë vëmendje menaxhimit të parasë, ndryshe nga mënyrat e shpenzimeve të shumicës së piratëve dhe fizikisht është i guximshëm pavarësisht aftësisë së kufizuar; për shembull, kur një vend i fshehtë i Flint zbulohet të jetë bosh, ai qëndron me ftohtësi në tokë kundër pesë marinës aktivë, pavarësisht se kishte vetëm Jim, një djalë në adoleshencë, për ta mbështetur atë.

Kur Silver shpëton në fund të romanit, ai merr "tre ose katërqind guineas" të thesarit me të, duke u bërë kështu një nga vetëm dy ish anëtarë të ekuipazhit të Kapiten Flint për të marrë duart në një pjesë të thesarit të rikuperuar; një vend i fshehur i veçantë e argjendit të barit shihet me sa duket në ishull. (Maruoneeja e penduar Ben Gunn është i dyti, por shpenzon gjithsej 1.000 në nëntëmbëdhjetë ditë). Ambivalenca e Jim ndaj Silver është pasqyruar në kapitullin e fundit, kur spekulon se pirati i vjetër duhet të jetë vendosur në pension të rehatshëm: "Ajo duhet të shpresohet kështu, mendoj, sepse shanset e tij për rehati në një botë tjetër janë shumë të vogla".

Silver është i martuar me një grua me origjinë afrikane, të cilën ai i beson për të menaxhuar punët e tij të biznesit në mungesë të tij dhe për të likuiduar pasuritë e tij në Bristol kur veprimet e tij e bëjnë të pamundur që ai të shkojë në shtëpi. Ai beson në piratët e tij, se ai dhe gruaja e tij planifikojnë të takohen pas udhëtimit për në Ishullin e Skeletit është i kompletuar dhe thesari i Flintit është rikuperuar, në të cilën tregon Silver do të dalë në pension në një jetë luksoze. Ironikisht pjesa e tij e thesarit të Flint (£ 400) është dukshëm më e vogël se ajo e aksionit të Ben Gunn (£ 1,000) dhe atë që ai vetë mburret është "pjesa" e tij nga England (£ 900) dhe nga Flint (£ 2,000).

Sipas letrave të Stevenson, ideja për karakterin e Long John Silver ishte frymëzuar nga miku i tij i vërtetë, William Henley, një shkrimtar dhe redaktor.[5] djali i Stevenson (nga martesa e kaluar), Lloyd Osbourne, e përshkroi Henley si "... një shok i madh, me ngjyra të ndezura, me shpatullë masiv me një mjekër të madhe të kuqe dhe një shtrat, me gëzim, befasues zgjuar dhe me një qesh që u mbështjellë si muzika, ai kishte një zjarr të paimagjinueshëm dhe vitalitet, ai e fshiu njëri nga këmbët e tij".[6] Në një letër drejtuar Henley, pas publikimit të Ishullit të Thesarit, Stevenson shkroi: «Tani do të bëj një rrëfim. Ishte sytë e forcës suaj dhe mjeshtëri që e lindi gjyshi John Silver ... ideja e njeriut të çoroditur, që sundonte dhe dreaded me zë, u mor tërësisht prej jush".[7]

Paraqitja e Silver në filma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Karg, p. 220.
  2. ^ Stevenson (1883), "The Voyage" [Ch. 10], pp. 80f.
  3. ^ "Treasure Island by Robert Louis Stevenson". Project Gutenberg (në anglisht). fq. Chapter 10. Arkivuar nga origjinali më 2007-05-27.
  4. ^ (Ishulli i Thesarit (1883) nga Robert Louis Stevenson faqe 82)
  5. ^ Prince, p. 78.
  6. ^ Elwin, p. 154.
  7. ^ Stevenson (1883), p. 316.