Luftëtari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushtarët e Ushtrisë Kombëtare Afgane duke kryer një patrullë në vitin 2011, gjatë Luftës në Afganistan. Ata do të konsideroheshin si luftëtarë në luftë.

Luftëtar është statusi ligjor i një personi që ka të drejtë të marrë pjesë drejtpërdrejt në armiqësi gjatë një konflikti të armatosur dhe mund të jetë qëllimisht në shënjestër nga një palë kundërshtare për pjesëmarrjen e tyre në luftë. Luftëtarëve nuk u është dhënë imuniteti nga të qenit në shënjestër të drejtpërdrejtë në situata të konfliktit të armatosur. Përkufizimi ligjor i "luftëtarit" gjendet në nenin 43(2) të Protokollit Shtesë I (AP1) të Konventave të Gjenevës të vitit 1949. Ai thotë se "Anëtarët e forcave të armatosura të një Pale në një konflikt (përveç personelit mjekësor dhe kapelanët e mbuluar nga neni 33 i Konventës së Tretë) janë luftëtarë, domethënë kanë të drejtë të marrin pjesë drejtpërdrejt në armiqësi."[1]

Për rrjedhojë, nga ana tjetër, luftëtarët, si rregull, janë vetë objektiva të ligjshëm për palën e kundërt pavarësisht nga rrethanat specifike në fjalë, me fjalë të tjera, ata mund të sulmohen pavarësisht nga rrethanat specifike thjesht për shkak të statusit të tyre, në mënyrë që të privohen anën e tyre të mbështetjes së tyre.

Përveç të drejtës për të marrë pjesë në armiqësi, luftëtarët kanë të drejtën e statusit të të burgosurve të luftës kur kapen gjatë një konflikti të armatosur ndërkombëtar.[2] "Ndërsa të gjithë luftëtarët janë të detyruar të respektojnë rregullat e së drejtës ndërkombëtare të zbatueshme në konfliktet e armatosura, shkeljet e këtyre rregullave nuk do ta privojnë një luftëtar nga e drejta e tij për të qenë luftëtar ose, nëse ai bie në pushtetin e një Pale kundërshtare, të tij. e drejta për të qenë rob lufte”.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Protocol Additional to the Geneva Conventions of 12 August 1949, and relating to the Protection of Victims of International Armed Conflicts (Protocol I), 8 June 1977". International Committee of the Red Cross. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Third Geneva Convention, Article 4(A)(1)
  3. ^ AP1, Art 44(2)