Lufta Civile Amerikane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fitorja e veriut në Luftën Civile ruajti unitetit kombëtar të SHBA-ve

Lufta Civile Amerikane (1861–1865) ishte luftë qytetare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Njëmbëdhjetë shtete skllavopronare të jugut shpallën ndarjen e tyre nga ShBA-të dhe formuan Shtetet e Konfederatës së Amerikës (Konfederatën). Të udhëhequr nga Jefferson Davis, luftuan kundër qeverisë federale të SHBA-ve (Unionit), që kishte mbështetjen e shteteve të lira joskllavopronare dhe pesë shteteve skllavopronare kufitare në veri.