Jump to content

Lufta civile bizantine e vitit 1341-1347

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lufta civile bizantine e vitit 1341-1347, e referuar ndonjëherë si Lufta e Dytë Civile Palaiologe, [1] ishte një konflikt që u përhap në Perandorinë Bizantine pas vdekjes së Andronikos III Palaiologos mbi kujdestarinë e djalit të tij 9 vjeçar. dhe trashëgimtari, GJon V Palaiologos. Ai vinte përballë nga njëra anë kryeministrin e Andronikos III, Gjon VI Kantakouzenos, dhe nga ana tjetër, një regjencë të kryesuar nga Perandoresha-Douager Ana e Savojës, Patriarku i Kostandinopojës Gjon XIV Kalekas dhe megas doux Alexios Apokaukos. Lufta polarizoi shoqërinë bizantine përgjatë vijave klasore, me aristokracinë që mbështet Kantakouzenos dhe klasat e ulëta dhe të mesme që mbështesin regjencën. Në një masë më të vogël, konflikti mori ngjyrime fetare; Bizanti ishte i përfshirë në polemikën e Hesikastëve dhe aderimi në doktrinën mistike të Hesikazmës shpesh barazohej me mbështetjen për Kantakouzenos.

  1. ^ Reinert 2002.