Luigi Ugolini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Luigi Ugolini
Luigi Ugolini
Luigi Ugolini
Emri i letraveGiulio D'Albenga
OccupationWriter, essayist, poet, painter
Gjinitë letrareNovelized Biography
Fiction
Historical Fiction
Fantasy/SF
Young Adult
ÇmimePremio Castello 1962. Premio Bancerello Sport 1983

Luigi Ugolini (25 qershor 1891 - 22 qershor 1980) ishte një shkrimtar italian. Ai është më i njohur për serinë e tij të biografive të trilluara të udhëheqësve italianë në art dhe shkencë, dhe për një vëllim veprash që përjetëson traditat, vlerat dhe mënyrat e jetës së Toskanës dhe Firences. [1] [2]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Luigi Ugolini rrjedh nga një familje fisnike e Toskanës, prejardhja e regjistruar e së cilës daton në 1585 në Arezzo, Itali. Ugolini lindi në Firence, ku babai i tij i lindur në Siena dhe gjyshi i tij kishin praktika mjekësore. Ugolini ishte një fisnik i cili dihej se preferonte shoqërinë e fermerëve të varfër në rajonet e Maremma, të cilët ai i përshkroi si zotërinj më të vërtetë se shumë nga ata të ashtuquajtur zotërinj në qytet. Llogaritë e përshkruajnë Ugolinin aq lozonjarë sa ishte sinqerisht i hapur. Ai u martua me Lina Vaselli dhe çifti kishte shtatë fëmijë, katër djem dhe tre vajza.

Ugolini ndoqi Akademinë Ushtarake të Modenas dhe u diplomua në Universitetin e Pizës me një diplomë në Drejtësi, kryesisht për të nderuar dëshirat e babait të tij. Pas 10 vitesh praktikë juridike, Ugolini bëri një lëvizje dramatike duke braktisur karrierën e tij të mëhershme si avokat për të shkruar veprat e tij letrare, shumë prej të cilave u përfshinë si lexim skolastik në shkollat italiane, fituan një reputacion mbarëbotëror dhe disa çmime letrare prestigjioze. Ai u prezantua nga Giovanni Papini në Nuova Antologia revista kryesore letrare italiane (New Anthology). Romanet e Ugolinit dokumentojnë dhe i japin zë mënyrës pothuajse të padukshme të jetës toskane, e zhytur tani në një mosekzistencë gati nga një Itali e modernizuar dhe e globalizuar. Për shembull, në historinë e tij të patrembur Domenico Tirbuzi, një Robin Hood fiorentin i masave të varfra, Ugolini ruan dialogun, dialektin toskan dhe fjalët arkaike të veçanta për gjuhën popullore Maremma. Tregimi i Ugolinit për tokën time përjetëson bërjen e bukës, gatimin dhe shumë detaje të jetës klasike të fshatit në një Toskani tani në ndryshim. Ai ishte gjithashtu një piktor, një ornitolog ekspert dhe gastronom. [3] [4]

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Saper cacciare - guida pratica del cacciatore / Bietti, 1965.
 • Con te, babbo! / G. B. Paravia, 1967.
 • Domenico Tiburzi: *vecchia maremma / Luigi Ugolini; notizia sull'autore di Ettore Allodoli. - Firenze: Vallecchi, 1933.
 • Firenze viva / Luigi Ugolini; [illustrazioni di Luciano Guarnieri]. - SEI, 1954.
 • Il Romanzo di Annibale - SEI, 1956.
 • Il nido di Falasco : romanzo / - Firenze : Vallecchi, 1932.
 • Il Romanzo di Frate Sole / Paravia, 1952.
 • Paolo 6. / Società editrice internazionale, 1969.
 • Il poeta di Sorrento; illustrazioni di Sandro Lobalzo. - Torino : Società editrice internazionale, 1995
 • Racconti di caccia, di pesca, di vita - Firenze : Editoriale Olimpia, 1982
 • Regina coeli : (dieci mesi di carcere fascista) Ceschina, 1970.
 • Il regno di Diana : storia della caccia attraverso i secoli : SEI, 1954
 • Il romanzo del Beato Angelico; Paravia, 1960.
 • Il romanzo della mia terra [copertina di Pietro Annigoni Paravia, 1946
 • Il romanzo di Fra Diavolo - Bergamo [etc.] : Minerva italica, 1969.
 • Il romanzo di Galileo: a cura di Maria Luisa Crussi. Le Monnier, 1998.
 • Il romanzo di Garibaldi - Torino : Paravia, 1958.
 • Il romanzo di Giovanni delle Bande Nere - Bergamo : Minerva italica, 1972.
 • Il romanzo di Goldoni; illustrazioni di Luigi Togliatto]. - Torino : Paravia, 1954.
 • Il romanzo di Leonardo : Illustrazioni di gustavino : G. B. Paravia e C., 1950
 • Il romanzo di Napoleone - Torino [etc.] : Paravia, 1957.
 • Il romanzo di Niccolò Machiavelli .Torino : Paravia, 1973.
 • Un uomo solo nel bosco : racconto per ragazzi dai 12 agli 80 anni, illustrazioni del pittore Natoli.
 • Voci del mare e della terra: novelle per tutti - Torino : Società editrice internazionale, 1953
 • I Condottieri D'italia - Principato, 1944
 • Fiordelverde - Antologia Italiana, 1951 (Paravia) Editore
 • Ragazzi di Maremma - novelle toscane - S.E.I. 1944

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Delos Library Arkivuar qershor 10, 2007, tek Wayback Machine Gianfranco de Turris, The Spaceships of Savoia (Le aeronavi dei Savoia) (NORD Publishers)
 2. ^ Giuseppe Pontiggia Arkivuar nëntor 5, 2006, tek Wayback Machine the influence of reading Luigi Ugolini
 3. ^ Ugolini home, Firenze monuments City of Florence, monument listing
 4. ^ Ristampa Limitata Musoduro, Memorie di un Braconnierie di Luigi Ugolini limited rerelease Cecchi Gori film; July 5, 2011