Lumi Kolorado

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lumi Kollorado në Kanjonin e Madh

Lumi Kolorado ose Lumi i Kuq është lum në jugperëndim të SHBA-ve dhe në veriperëndim të Meksikës, është i gjatë rreth 2.330 km. Lumi Kolorado buron në anën perëndimorë të Maleve Kordiliere. Lumi me rrjedhen e tij natyrore derdhet në gjirin e Kalifornisë, por përshkak të shfrytëzimit të ujit të yij për ujitje bënë që shpesh të thahet dhe shpesh nuk arrinë të derdhet në det. Pellgu I lumit Kolorado përfshinë 629.100 km². Prurja e ujit është e ndryshueshme –nga 113 m³/s në periudhat e thatësisë deri 28.000 m³/s në raste të vërshimeve të mëdha.