MAN SE

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kompania[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

MAN SE (ish Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg) është një grup i listuar i automjeteve dhe inxhinierisë mekanike me seli në Mynih. Volkswagen AG, përmes Traton SE, mban shumicën e aksioneve të zakonshme në grup me 94.36%.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrënjët e Grupit të sotëm MAN qëndrojnë në zonën e Ruhr nga njëra anë dhe në Gjermaninë Jugore nga ana tjetër. Ndërmarrja më e vjetër paraardhëse është punishte hekuri St. Antony në Oberhausen, themeluar në 1758, e cila gjithashtu shënon origjinën e industrisë së qymyrit dhe çelikut në zonën e Ruhr. Në 1808 u bashkua me dy hekurishte fqinje për të formuar bashkimin e çelikut Jacobi, Haniel & Huyssen, nga e cila më 1873 doli "Gutehoffnungshütte, shoqata aksionare për miniera dhe hekurishte në Sterkrade" (GHH).

Pavarësisht nga kjo, Ludwig Sander (1790–1877) dhe Jean Gaspard Dollfus (1812–1889) themeluan kompaninë e parë pararendëse të MAN në Gjermaninë jugore, fabrikën e makinerive Sander, në Augsburg në 1840.  U bë Maschinenfabriku i C. Reichenbach, i quajtur pas pionierit të makinës shtypëse Carl August Reichenbach dhe më vonë Maschinenfabrik Augsburg.  Në 1898 u bashkua me fabrikën e hekurit dhe makinerisë Klett & Comp, e themeluar në Nuremberg në 1841.  (nga 1873 Maschinenbau-Aktiengesellschaft Nürnberg) [6] në Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG dhe më 1908 më në fund te M. A. N.

Shpikja e Shtypshkronjes rrotolluese bëri të mundur shtypjen e librave dhe gazetave me bollëk. Që nga viti 1893, Rudolf Diesel u çudit me inxhinierët e ardhshëm të MAN-it në një laborator në Augsburg për katër vjet derisa Motori Diezel i tij i parë me naftë u përfundua dhe plotësisht funksional.