Jump to content

Magjia (iluzion)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
The Conjurer, 1475–1480, nga Hieronymus Bosch ose punëtoria e tij. Vini re sesi burri në rreshtin e pasëm vjedh çantën e një njeriu tjetër, ndërsa bën keqdrejtim duke parë qiellin. Artisti madje e drejton shikuesin nga hajduti duke e tërhequr shikuesin te magjistari.

Magjia, e cila përfshin nënzhanret e iluzionit, magjisë skenike dhe magjisë së afërt, ndër të tjera, është një art performues në të cilin audienca argëtohet me truket, efektet ose iluzione të bëmave në dukje të pamundura, duke përdorur mjete natyrore. Ajo duhet të dallohet nga magjia paranormale, të cilat janë efekte që pretendohet se krijohen përmes mjeteve të mbinatyrshme. Është një nga artet më të vjetra të skenës në botë.

Magjia moderne e argëtimit, siç u krijua nga magjistari i shekullit të 19-të, Jean-Eugène Robert-Houdin, është bërë një formë e njohur e artit teatror. Në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të, magjistarët si Maskelyne dhe Devant, Howard Thurston, Harry Kellar dhe Harry Houdini arritën sukses të gjerë tregtar gjatë asaj që është bërë e njohur si "Epoka e Artë e Magjisë". Gjatë kësaj periudhe, magjia e performancës u bë një element kryesor i teatrit të Broadway, vaudeville dhe sallave muzikore. Magic ruajti popullaritetin e saj në epokën e televizionit, me magjistarët si Paul Daniels, David Copperfield, Criss Angel, Doug Henning, Penn & Teller, David Blaine dhe Derren Brown duke modernizuar formën e artit.

Botimi më i shitur në botë për magjistarët, revista Magic, kuroi një listë të "100 magjistarëve më me ndikim të shekullit të 20-të" që kanë kontribuar në zhvillimin modern të artit të magjisë. Sipas listës së vrarë nga magjistarët e titulluar "Ata që kanë ndikuar më shumë në artin në Amerikë", Houdini mban rangun e parë. Më pas, në rend zbritës, Dai Vernon, David Copperfield, Harry Blackstone, Doug Henning, Tarbell, Cardini, Mark Wilson, Siegfried dhe Roy, dhe në fund Thurston në numrin 10.