Magnetohidrodinamika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Magnetohidrodinamika (MHD) (magneto-fluido-dinamika ose hidromagnetika) është diciplinë akademike që studion dinamiken e lëngjeve qe kane përcjellshmëri elektrike. Shembuj të lëngjeve të tilla përfshinë plazma, metalet e në gjendje të lëngshme, dhe uji me kripë. Fjala magnetohidrodinamika (MHD) vjen nga magneto- që do të thotë fushë magnetike, dhe hydro- që do te thotë lëng, si dhe dinamike që ka kuptimin e lëvizjes. Fusha e mësimeve për magnetohidrodinamikën u fillua nga Hannes Alfvén[1], i cili për këtë mori çmimin Nobel për fizikë më 1970.

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Alfvén, H., "Existence of electromagnetic-hydrodynamic waves" (1942) Nature, Vol. 150, pp. 405