Dinamika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

fizikë, dinamika është dega e mekanikës klasike që merret me studimin e forcave që veprojnë mbi trupat dhe sjelljen e trupave nën veprimin e këtyre forcave.

Mekanika klasike ndahet në dy nën-degë të quajtura kinematikë dhe dinamikë.

Kinematika merret me lidhjet hapësirë-kohë për një lëvizje të dhënë pa konsideruar origjinën e forcës. Me fjale të tjera, ajo merret me aspektin gjeometrik të lëvizjes. Dinamika merret me lëvizjen e trupave nën veprimin e forcave të dhëna. Nga ana tjetër, statika merret me trupat e ngurte në prehje. Në mekanikën kuantike, fjala dinamikë i referohet mënyrës sesi forcat kuantizohen, si në elektrodinamikën kuantike ose në kromodinamikën kuantike.

Degët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Principet themelore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tema te tjera themelore nga inxhinieria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]