Shkenca e materialeve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paradigma e materialeve e përfaqësuar në formën e një katërkëndëshi

Shkenca e materialeve e njohur edhe si inxhinieria e materialeve është një fushë ndërdisiplinore e cila merret me hulumtimin e materialeve të reja, veçanërisht të ngurta. Themelet filozofike dhe intelektuale të shkencës së materialeve burojnë nga iluminizmi, kur studiuesit filluan të përdorin mendimin analitik nga kimia, fizika dhe inxhinieria për të kuptuar vëzhgimet e lashta, fenomenologjike në metalurgji dhe mineralogji. [1] [2]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkenca e materialeve përfshin elemente të fizikës, kimisë dhe inxhinierisë. Si e tillë, kjo fushë konsiderohet si një nënfushë akademike e disiplinave në fjalë. Duke filluar nga vitet 1940, shkenca e materialeve filloi të njihej më gjerësisht si një fushë specifike dhe e veçantë e shkencës dhe inxhinierisë, dhe universitetet kryesore teknike në të gjithë botën themeluan shkolla dedikuar studimit të saj.

Shkenca e materialeve është një disiplinë sinkretike e hibridizimit të metalurgjisë, qeramikës, fizikës në gjendje të ngurtë dhe kimisë. Ajo është shembulli i parë i një disipline të re akademike që del më shumë nga shkrirja sesa nga ndarja. [3]

Shumë nga problemet më të ngutshme shkencore me të cilat përballen njerëzit aktualisht janë për shkak të kufijve të materialeve në dispozicion dhe mënyrës se si ato përdoren. Kështu, përparimet në shkencën e materialeve ka të ngjarë të ndikojnë në mënyrë të konsiderueshme në të ardhmen e teknologjisë.

Shkencëtarët e materialeve theksojnë mënyrën e të kuptuarit se si historiku i përpunimit të një materiali ndikon në strukturën e tij, dhe kështu edhe në performancën e materialit. Të kuptuarit e përpunimit, strukturës dhe karakteristikave të tij quhet § paradigma e materialeve. Kjo paradigmë përdoret për të avancuar studimin dhe kuptimin në një larmi fushash kërkimore, duke përfshirë nanoteknologjinë, biomaterialet dhe metalurgjinë. Shkenca e materialeve është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e inxhinierisë ligjore dhe analizës së dështimit – hulumtimi i materialeve, produkteve, strukturave ose komponentëve të cilët dështojnë ose nuk funksionojnë siç është menduar, duke shkaktuar dëmtime personale ose dëmtime të pronës. Hulumtime të tilla janë thelbësore për të kuptuar, për shembull, shkaqet e aksidenteve dhe incidenteve të ndryshme në fushën e aviacionit.[4] [5] [6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Timeline of Materials Science Arkivuar 27 korrik 2011 tek Wayback Machine at The Minerals, Metals & Materials Society (TMS) – accessed March 2007
 • Burns, G.; Glazer, A.M. (1990). Space Groups for Scientists and Engineers (bot. 2nd). Boston: Academic Press, Inc. ISBN 978-0-12-145761-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cullity, B.D. (1978). Elements of X-Ray Diffraction (bot. 2nd). Reading, Massachusetts: Addison-Wesley Publishing Company. ISBN 978-0-534-55396-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Giacovazzo, C; Monaco HL; Viterbo D; Scordari F (1992). Fundamentals of Crystallography. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-855578-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Green, D.J.; Hannink, R.; Swain, M.V. (1989). Transformation Toughening of Ceramics. Boca Raton: CRC Press. ISBN 978-0-8493-6594-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Lovesey, S. W. (1984). Theory of Neutron Scattering from Condensed Matter; Volume 1: Neutron Scattering. Oxford: Clarendon Press. ISBN 978-0-19-852015-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Lovesey, S. W. (1984). Theory of Neutron Scattering from Condensed Matter; Volume 2: Condensed Matter. Oxford: Clarendon Press. ISBN 978-0-19-852017-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • O'Keeffe, M.; Hyde, B.G. (1996). Crystal Structures; I. Patterns and Symmetry. Vëll. 212. Washington, DC: Mineralogical Society of America, Monograph Series. fq. 899. Bibcode:1997ZK....212..899K. doi:10.1524/zkri.1997.212.12.899. ISBN 978-0-939950-40-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 • Squires, G.L. (1996). Introduction to the Theory of Thermal Neutron Scattering (bot. 2nd). Mineola, New York: Dover Publications Inc. ISBN 978-0-486-69447-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Young, R.A., red. (1993). The Rietveld Method. Oxford: Oxford University Press & International Union of Crystallography. ISBN 978-0-19-855577-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Eddy, Matthew Daniel (2008). The Language of Mineralogy: John Walker, Chemistry and the Edinburgh Medical School 1750–1800. Ashgate. Arkivuar nga origjinali më 2015-09-03. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Smith, Cyril Stanley (1981). A Search for Structure. MIT Press. ISBN 978-0262191913. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Rustum Roy (1979) interdisciplinary science on campus, pages 161–96 in Interdisciplinarity and Higher Education, J. J. Kockelmans (editor), Pennsylvania State University Press
 4. ^ Callister, Jr., Rethwisch. "Materials Science and Engineering – An Introduction" (8th ed.). John Wiley and Sons, 2009 pp.5–6
 5. ^ Callister, Jr., Rethwisch. Materials Science and Engineering – An Introduction (8th ed.). John Wiley and Sons, 2009 pp.10–12
 6. ^ Cristina Buzea; Ivan Pacheco; Kevin Robbie (2007). "Nanomaterials and Nanoparticles: Sources and Toxicity". Biointerphases. 2 (4): MR17–MR71. arXiv:0801.3280. doi:10.1116/1.2815690. PMID 20419892. Arkivuar nga origjinali më 2012-07-03. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)