Mali i Thatë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Galiçica dhe Mali i Thatë

Mali i Thatë është një mal në juglindje të Shqipërisë dhe një pjesë e të qenit në jugperëndim të Maqedonisë së Veriut (e njohur me emrin dhe Galicica shpallur Park Kombëtar) me lartësi më të lartë të 2287 metra. Ai kufizohet nga Liqeni i Prespës, Ohrit në lindje Liqenit në veriperëndim dhe mbikëqyr qytetin e Pogradecit në perëndim. Ai shtrihet 25 km nga veriu në jug dhe është 8 km e gjerë në pjesën e saj qendrore. Mali i Thatë maja më e lartë është Pllaja e Pusit dhe arrin një lartësi prej 2.287 m mbi nivelin e detit. Ajo është gjetur brenda Shqipërisë, në afërsi të kufirit me Maqedoninë e Veriutdhe nga kjo pikë e lartë, në mesin e maleve të ndryshme të Shqipërisë, si Liqeni i Ohrit dhe Prespës mund të shihet, si dhe kulmin e tretë më të lartë në Republikën e Maqedonisë së Veriut, Malit Baba ose Pelister Mountain (2601 m). Mali ka një forme si formë anticlinal dhe është pothuajse tërësisht i përbërë nga formacione gëlqerore Mesozoike. Mali i Thatë ka shpate të thepisura (sidomos fytyrën perëndimore), ndërsa jele e saj është pothuajse e sheshtë, Drejt jugut nga kreshta e Malit të Thatë, ku Mali Gramoz mund të shihet nga 65 km distancë ajrore. Bimësia është bërë kryesisht nga livadhet alpine, ndërsa në fytyrë lindore jane gjetur ahu, lisi dhe pyjet shkurret.

Në afërsi të fshatit shqiptar të Goricë tokës është e pasur me hekur dhe minerale të shkumës. Gjatë Kryengritjes shqiptare të 1911 banda e Spiro Bellkamenit mundi një kontigjent osman në Malin e Thatë.

 Commons: Galičica – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale