Jump to content

Marek Grechuta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Marek Michał Grechuta (10 dhjetor 1945 - 09 shtatori 2006) Këngëtarja polak, kompozitor, poet dhe piktor.

Ai ka lindur në Zamosc. Në vitin 1966 ai themeloi grup muzikë Anawa me Jan Kanty Pawluśkiewicz. Midis 1967 dhe 1970 ai krijoi këngët më të mira të tij të njohur në Poloni: "Niepewność", "Korowód", "Dni, których nie znamy". Në 1969, ai luajti një rol të vogël në filmin e Andrzej Wajda Polowanie na Muchy. Në vitin 1971 ai themeloi grupin e ri, të quajtur WIEM. Në vitet shtatëdhjetë ai bashkëpunoi me STU teatror në Krakov. Këngët e tij ishin të frymëzuar nga poezia polak i shekullit të 19-të dhe 20-të. Ai vdiq në vitin 2006 në Krakov dhe është varrosur në Cmentarz Rakowicki.

  • Wojciech majewski: Marek Grechuta. Portret artysty. Kraków: Wydawnictwo Znak, 2006. ISBN 83-240-0755-5. (pol.)
  • Jakub Baran: Marek. Danuty Grechuty opowieść o Marku Grechucie. Kraków: Widnokres, b.r. ISBN 978-83-933988-0-5. (pol.)