Jump to content

Matrica hermitiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

matematikë, një matricë hermitiane (ose matricë e vetëbashkuar ) është një matricë katrore komplekse që është e barabartë me të transpozuarën e saj të konjuguar - domethënë, elementi në rreshtin i -të dhe kolonën j -të është i barabartë me të konjuguarin kompleks të elementit në rreshtin j -të dhe kolonën i -të, për të gjithë indekset i dhe j :Stampa:Equation box 1

ose në formë matricore:

Matricat hermitiane mund të kuptohen si shtrirje në planin kompleks e matricave simetrike reale.

Aplikacionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Matricat hermitiane janë thelbësore për mekanikën kuantike sepse ato përshkruajnë operatorë me autovlera domosdoshmërisht reale. Një eigenvlerë e një operatori në një gjendje kuantike është një nga rezultatet e mundshme të matjes së operatorit, i cili kërkon nevojën për operatorë me eigenvlera reale.