Matura shtetërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Matura Shtetërore është një sistem i krijuar kohët e fundit në lidhje me provimet përfundimtare të nxënësve (17, 18 ose 19 vjeç) në mbarimin e shkollës së mesme. Kjo aplikohet në disa vende [1] ,në vitin 2005 u krijua në Shqipëri si një projekt i cili bën kategorizimin e nxënësve sipas vlerave.

Kushtet e maturës shtetërore[redakto | redakto tekstin burimor]

Ndryshe nga sistemi i mëparshëm, i cili përbëhej nga dy-tre pjesë provimet ( me shkrim dhe me gojë Letërsi, Matematikë me shkrim dhe me gojë dhe me shkrim dhe me gojë Fizikë ), Matura Shtetërore përbëhet nga dy provimet e detyrueshme ( e shkruar me shkrim Matematikë dhe Letërsi ) dhe dy provime të tjera . Këto dy provime fundit janë zgjedhur nga ana e studentëve nga një arkë e përbashkët e subjekteve si Kimi, Biologji, Fizikë, Anglisht, Histori, Gjeografi dhe Sociologji, Filozofi - Ekonomi etj. Çfarë ata zgjedhin dy lëndë varet nga preferenca e tyre universitare. Secili universitet i fakultetit zgjedh vet preferencat shkencore ose sociale dhe lëndët e preferuara. Këto preferenca u lajmërohen nxënësve para kohe. Një student duhet të ketë parasysh këto në preferencat e deklaruara nga fakultete të ndryshme kur zgjedhin dy lëndë. Mesatarja e këtyre provimeve do të llogarisin si 80% e pikëve. Mirëpo këto nuk janë të vetmet që mirren në konsideratë. Mirret në konsideratë edhe mesatarja nga të katër / pesë vitet e arsimit të mesëm që përfshin 20% të mesatares të përgjithshme . [2]

Kritika[redakto | redakto tekstin burimor]

Megjithatë, ky sistem ka qenë shumë i kritikuar për nivelin e lartë të vështirë, subjektivitet ( në Letërsi ) dhe mesataren e rrept , duke rezultuar në rezultatin përfundimtar me mesatare të ulët. Për shembull, në provimin e dytë në Letërsi , e cila u zhvillua 9 Qershor 2007 , vetëm pesëmbëdhjetë arritën rezultat më të lartë ( me mesatare 10 ) marrë në të gjithë Republikën ( nga 30.000 studentë ).Ka edhe pakënaqësi në mesin e studentëve, të cilët gjithashtu pretendojnë se nuk e dinë se ku të ankohen dhe janë të shqetësuar rreth efeteve që këto nota mund të kenë në ndikimin e tyre në universitete jashtë Shqipërisë . [3]

Lëndët[redakto | redakto tekstin burimor]

Lëndë Të detyrueshme (eksterne)[redakto | redakto tekstin burimor]

===Lëndët zgjedhore(interne)===sociologji dhe anglisht--95.107.196.157 12 janar 2014 11:59 (CET)--95.107.196.157 12 janar 2014 11:59 (CET)--95.107.196.157 12 janar 2014 11:59 (CET)

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ url=http://www.see-educoop.net/graz_2003/downloads/Albfinalexamssecedu.pdf%7Ctitle=State Matura as the new system of examination|publisher=National Assessment and Examination Center
  2. ^ url=http://www.medialb.com/lajmet/gazeta.asp?lajmeid=12916&gazetaid=1%7Ctitle=Në universitete, tani me mesatare dhe notën e Maturës(Towards universities, now with average and the Matura grade)-Shekulli
  3. ^ url=http://www.gazetametropol.com/tekst.php?idt=43444%7Ctitle=Matura, letërsia ndëshkon nxënësit e shkëlqyer (Matura, literature punishes brillian students)|publisher=Metropol|date=2006-01-26|accessdate = 2007-06-26

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]