Mbështetja e afërt ajrore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kontrollorët e sulmit të përbashkët të terminalit të Forcave Ajrore të SHBA-së duke parë një A-10 Thunderbolt II ofrojnë mbështetje të afërt ajrore gjatë një stërvitjeje me zjarr të drejtpërdrejtë.

Në taktikat ushtarake, mbështetja e afërt ajrore (CAS) përkufizohet si veprime luftarake ajrore - shpesh veprime ajrore-tokë të tilla si përplasje ose sulme ajrore - nga avionët ushtarakë kundër objektivave armiqësore në afërsi të forcave miqësore. Një formë e mbështetjes nga zjarri, CAS kërkon integrim të detajuar të çdo misioni ajror me zjarrin dhe lëvizjen e të gjitha forcave të përfshira. CAS mund të kryhet duke përdorur bomba ajrore, bomba rrëshqitëse, raketa, raketa, autotopa, mitralozë dhe madje edhe armë me energji të drejtuar siç janë lazerët.

Kërkesa për integrim të detajuar për shkak të afërsisë, zjarreve ose lëvizjes është faktori përcaktues. CAS mund të duhet të kryhet gjatë operacioneve të formësimit me forcat speciale nëse misioni kërkon integrim të detajuar me zjarrin dhe lëvizjen e atyre forcave. Një nëngrup i lidhur ngushtë i ndalimit ajror, ndalimi ajror në fushën e betejës, nënkupton ndalimin kundër njësive me efekte afatshkurtëra në njësitë miqësore, por që nuk kërkon integrim me lëvizjet e trupave miqësore. CAS kërkon një koordinim të shkëlqyeshëm me forcat tokësore, të trajtuara zakonisht nga specialistë të tillë si vëzhguesit e artilerisë, kontrollorët e sulmit të përbashkët terminal dhe kontrollorët e ajrit përpara.

Lufta e Parë Botërore ishte konflikti i parë që përdori gjerësisht CAS, megjithëse duke përdorur metoda relativisht primitive në kontrast me luftërat e mëvonshme, megjithëse u bë e qartë se koordinimi i duhur midis forcave ajrore dhe tokësore nëpërmjet radios i bëri sulmet më efektive. Disa konflikte gjatë periudhës ndërmjet dy luftërave - duke përfshirë Luftën Polako-Sovjetike, Luftën Civile Spanjolle, Revoltën e Irakut dhe Luftën e Çakos - bënë përdorimin e dukshëm të CAS. Lufta e Dytë Botërore shënoi pranimin universal të integrimit të fuqisë ajrore në luftën e kombinuar të armëve, me të gjithë luftëtarët kryesorë të luftës që kishin zhvilluar teknika efektive të koordinimit ajër-tokë deri në fund të konfliktit. Teknika të reja, të tilla si përdorimi i kontrollit të ajrit përpara për të drejtuar aeroplanët CAS dhe identifikimi i vijave të pushtimit, u shfaqën gjithashtu në këtë kohë, duke u formuar shumë nga Fushata Italiane dhe pushtimi i Normandisë. CAS vazhdoi të përparonte gjatë konflikteve të Luftës së Ftohtë, veçanërisht gjatë Luftës së Koresë dhe Luftës së Vietnamit; Pikat kryesore përfshinin prezantimin e helikopterëve sulmues, anijeve luftarake dhe avionëve të dedikuar sulmues CAS.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]