Jump to content

Mbi luftën Gale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
C. Iulii Caesaris quae extant, 1678

De bello Gallico ose Bellum Gallicum (e përkthyer shqip, Mbi luftën Gale) është një vepër e ushtarakut, shkrimarit dhe perandorit romak Cezari. Autori në këtë vepër përdor një stil që mund të merret si shembullor për thjeshtësi e qartësinë e gjuhës. Prezentimi i veprës është tërheqës dhe shquhet për përshkrimin plot gjallëri. Cezari në këtë vepër përshkruan luften gale por nuk mund të thuhet se e bën në mënyrë neutrale. Cezari, në këtë vepër, e prezanton luftën si një "bellum iustum", një luftë domosdoshme për tu mbrojtur nga rrezikshmëria e armikut.

Pjesa më interesante e kësaj vepre për ngjarjet në provincën Iliria është në librin e V ku ai tregon se si pas kuvendit në Gali, niset për në Iliri për shkak se kishte dëgjuar se pjesët kufitare të kësaj province po plaçkiteshin nga pirustët.

Pikëpamja e Cezarit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë vepër duket qarte vullneti i Cezarit të orientojë publikun në bindjet e tij duke dhënë iden e një pikëpamje neutrale. Kjo gjë u bë e mundur nga përdorimi i përemrit vetor te tretë (ai) për të treguar për veten, dhe e prezanton veten si arbitri i çdo konflikti, udhëheqës trim dhe një strateg i shkathët që zbret në fushën e betejës edhe në qoftë se rrezikon jetën.

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]