Jump to content

Mbi luftën civile

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mbi luftën civile
De bello civile

Është një vepër e ushtarakut dhe shkrimarit romak Cezari. Autori në këtë vepër përdor një stil që mund të merret si shembullor për thjeshtësi e qartësin e gjuhës. Me një anëshëri autori përshkron luftën civile dhe i thurrë vetit lëvdata tedencioze. Mbi të gjitha Cezari mundohet të sjellë në dukje urtësinë që ka ai dhe dashurin e tij për paqe. Ciceroni në letrat e tija thotë se Cezari në vepren e tij përpiqet të tregoi se ishte i detyruar të rok armët dhe se gjatë kësaj përpjekje ai edhe i shtrëmëron disa fakte.

Gjatë kohës ës luftës civile një pjesë e ngjarjeve është zhvilluar në Iliri. Pjesët më të theksuara të këtyre ngjarjeve që përshkruan Cezari në këtë vepër gjenden në librin e tretë .

  • Libri III pjesët:
5/1.2; 6/1-3; 9/1-2; 11/1-4; 12/1-4; 13/1-6; 16/1-2; 25/1-4; 26/1-5; 29/1-3; 40/1-5; 41/1-5; 42/1-5; 47/7; 48/1-2; 49/1-5; 58/1-5; 63/2-8; 71/1; 73/1-2; 75/1-5; 76/1-4; 77/1-3; 78/1-6; 79/1-3


Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]