Jump to content

Mbijetesa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Marinsat amerikanë mësojnë aftësi mbijetese nga një oficer ushtarak tajlandez.

Mbijetesa, akti i mbijetesës, është prirja e diçkaje për të vazhduar ekzistimin, veçanërisht kur kjo bëhet pavarësisht kushteve që mund ta vrasin ose shkatërrojnë atë. Koncepti mund të zbatohet për njerëzit dhe qeniet e tjera të gjalla (ose, hipotetikisht, çdo qenie të ndjeshme), për objektin fizik dhe për gjëra abstrakte si besimet ose idetë. Gjallesat në përgjithësi kanë një instinkt të vetë-ruajtjes për të mbijetuar, ndërsa objektet e destinuara për përdorim në kushte të vështira janë të dizajnuara për mbijetesë.