Mbishkrimi i Dimalit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Në shkencen e arkeologjisë edhe epigrafise njihet si 'tetë radhëshi i Dimalit'.

Gjendja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky tetë radhësh është i dëmtuar në një pjesë të mirë duke mos na dhën kënaqësin ta lexojmë të plotë. Kemi të bëjmë me një llojë shkrimori të pandërprerë edhe pa ndarje fjalësh.

Mbi 8 radhëshin e Dymalit është punuar nga disa autorë por përfundimet e derimësotme nuk na kanë dhënë rrezultatet të kënaqshme në gjithëleximin e mbishkrimit. Ky mbishkrim është gjendur më 1978 mindis një grumbulli gurësh të nxjerrë gjate punimeve bujqësore në perëndim të qytetit. Mbishkrimi botohet nga arkeologu Burhan Dautaj. Alfabeti i përket jonikut të adoptuar nga grekët, ndërsa kënaqësin e kuptimit të shkrimit e kanë vetëm njohësit e të dyja gjuhëve; shqipes edhe greqishtes. Mbishkrimi cilësohet si dedikim mbi varrin e një vajze të re:

Ndarja dhe leximi sipas botimit të vitit 2009

  • Origjinali Shqiptimi
  • 1-ΣΟΙΦΟΙΒΕΤΟΝΚΡΑΤΑΙΟΝ… 1-SOIFIVETONKRATEON….
  • 2-ΕΡΜΑΝΤΑΝΙΕΡΟΣΕ……… 2-ERMANDANIEROSE…..
  • 3-ΚΑΙΛΕΥΡΟΝΕΞΑΠΑ….. 3-QELEVRONEKSAPA…..
  • 4-ΔΙΣΕΞΤΕΜΟΙΡΑΙΣΠΗΤ… 4- DHISEKSTEMIRAISPIT…
  • 5-ΩΡΕΩΝΠΡΟΣΙΜΑΝΤ…. 5-OREONPROSIMAN……
  • 6-ΔΑΜΙΝΓΟΝΑΙΣΙΝΟΣ ΠΑ…….. 6-DHAMINGONESINOS PA….
  • 7-ΑΡΧΑΙΣΔΙΜΑΛΗΣΣΕ…… 7-ARQEASDHIMALISSE……..
  • 8-OIΔΕΜΟΝΑΙΣΟΛΙΝΤ…….. 8-DHEMONESOLIND………

Literature[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"ILIRIA" 1994.1-2 f 141