Mbrojtja e metaleve nga ndryshkja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ekzistojnë disa mënyra për mbrojtjen e metaleve nga ndryshkja (korodimi).

Metodat e hekurit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Metodat që më së shpeshti përdoren janë :

Lyerja e metaleve me vajra ose yndyrna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veshja me darrasa te kuqe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emailimi i metaleve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me emailim nënkuptojmë lyerjen e metaleve me ngjyra të oksideve të metaleve dhe më pas bëhet pjekja e ngjyrës në furrë speciale dhe temperaturë të caktuar.

Inhibitorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Inhibitorët një ngadalsues të reaksioneve , gjithashtu edhe të ndryshkjes .Si inhibitorë kundër ndryshkjes përdoren aldeidet dhe aminët.

Bojrat ralikolor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bojrat ralikolor përdoren duke i lyer si parashtresë metalet para ngjyrave organike.

Galvanizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me galvanizim bëhet e mundur veshja e metaleve me metale të cilat janë më rezistues ndaj ndryshkjes. Ngjyrat inorganike përdoren duke i lyer si parashtresë metalet para ngjyrave organike.