Meandra lumore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lumi Wampool
Meandër lumor në lumin Nowitna

Meandra lumore - Bërrylat shumë të lakuar të shtratit lumor, që shfaqen tek lumenjtë rrafshinor, të cilët kanë rënie të vogël dhe luginë të gjerë, ku, përshkak të zvogëlimit të gërryerjes në thellësi-vertikalisht dhe rritjes së gërryerjes anësorë- horizontale, lumi shpesh gjarpëron në rrafshine tij dhe krijon bërryla të mëdhenj ose të vegjël shumë të lakuar (dredha). Mendrat krijohen për shkak të përplasjes së amës së lumit herë në njërin herë në bregun tjetër, duke gërryer vazhdimisht anën e lugët të harkut dhe, nganjëherë, duke e shkëputur tërësisht nga shtrati lumor.Jane shtreterit ne forme gjarperimesh te lumenjve te krijuar sidomos ne rajonet fushore