Jump to content

Meksikanët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Meksikanët (spanjisht: Mexicanos) janë shtetas dhe qytetarë të Shteteve të Bashkuara të Meksikës. Gjuha më e folur nga meksikanët është spanjishtja, por shumë flasin gjithashtu gjuhë nga 68 grupe të ndryshme gjuhësore vendase dhe gjuhë të tjera të sjella në Meksikë nga emigrimi i fundit ose të mësuara nga emigrantët meksikanë që banojnë në vende të tjera. Në vitin 2015, 21.5% e popullsisë së Meksikës u vetëidentifikua si me prejardhje vendase, megjithatë kjo përfshinte edhe meksikanët pjesërisht vendas. Në vitin 2020, numri u vlerësua në 11.8 milionë. Aktualisht janë rreth 12 milionë shtetas meksikanë që banojnë jashtë Meksikës, me rreth 11.7 milionë që jetojnë në Shtetet e Bashkuara. Diaspora më e madhe meksikane mund të përfshijë gjithashtu individë që gjurmojnë prejardhjen në Meksikë dhe që vetëidentifikohen si meksikanë, por nuk janë domosdoshmërisht meksikanë nga shtetësia. Shtetet e Bashkuara kanë popullsinë më të madhe meksikane në botë pas Meksikës me 37,186,361 në 2019.

Kombi i sotëm i Meksikës arriti pavarësinë nga Perandoria Spanjolle në 1821, pas një lufte dhjetëvjeçare për pavarësi duke filluar në 1810; kjo filloi procesin e krijimit të një identiteti kombëtar që shkriu tiparet kulturore të origjinës vendase parakolumbiane me ato të prejardhjes spanjolle. Kjo çoi në atë që është quajtur "një formë e veçantë e nacionalizmit shumëetnik".